Het Urkerland

Rolstoelbus voor familie Bakker

De twee broertjes Reinoud en Leendert lijden aan de Noordzeeziekte, een ziekte waarbij ze steeds meer spierkracht verliezen en te maken hebben met epilepsie.

De tienjarige Reinoud is al afhankelijk van zijn rolstoel, maar om deze - en straks een tweede - in de auto te vervoeren is knap lastig voor de familie Bakker. Zij hebben daarom een doneeractie opgezet om een rolstoelbus te kunnen bekostigen.

Met Reinoud en Leendert gaat het op en neer. ,,Het laatste jaar is het met Reinoud erg hard gegaan'', vertelt vader Albert Bakker. ,,Waar hij eerst nog wel redelijk kon lopen, zit hij nu echt grotendeels in de rolstoel. In huis lukt het hem zonder, maar daar buiten gaat het niet meer. Dat is moeilijk om te zien, al is hij er zelf bijzonder rustig onder.'' De 8-jarige Leendert takelt ook zichtbaar af. ,,Voor langere afstanden zit hij nu in de rolstoel, maar over een half jaar heeft hij deze bij alles nodig.''
De broertjes worden langzaamaan steeds beperkter in het dagelijkse leven. ,,Ze hebben al veel moeten inleveren. Maar door de rolstoel hebben ze toch een beetje bewegingsvrijheid. Het zou zo mooi zijn om een rolstoelbus te kunnen kopen, en we onze kinderen weer meer kunnen betrekken bij het gezinsleven. Reinoud en Leendert weer mee op pad nemen, om samen mooie dingen te ontdekken: dat zouden we zo graag willen.''

Albert en Maria Bakker hebben een doneeractie opgezet om de rolstoelbus bij elkaar te sparen. Doneren kan door de QR-code te scannen of via de website www.doneeractie.nl/rolstoelbus/-56358. Het streefbedrag is 40.000 euro, waarvan een kwart al is opgehaald.