Het Urkerland

Russell Chapman overleden

Na een kort ziekbed is afgelopen zaterdag Russell Chapman (op de foto tweede van rechts) overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De ziekte werd enkele weken geleden bij hem geconstateerd.

Chapman was eind jaren ’70 de eerste Amerikaanse speler die bij Orca’s zijn intrede deed. Het eerste herenteam van de Urker basketbalvereniging bungelde onderaan de ranglijst en de komst van Russell Chapman was het begin van een lange en succesvolle periode bij Orca’s. De vereniging werd de grootste basketbalvereniging van Nederland en de doorgewinterde Urker basketbalfans herinneren zich ongetwijfeld nog de volgepakte sportzaal Waaiershoek, waar tegenstanders tot op Eredivisie-niveau met angst en beven naar toe kwamen. Russell werd een fenomeen op Urk, en Orca’s en Urk zaten tot het eind van zijn leven in het hart van de sympathieke Amerikaan. Russell was in 2015 nog op Urk, waarmee de wens van zijn goede vriend Anne Groothuis in vervulling ging. Russell had het in Amerika na zijn basketbal-carrière niet gemakkelijk, en woonde de laatste jaren bij zijn vader in Toledo. 

Donderdag werd hem in het ziekenhuis in Toledo nog een brief uit Urk voorgelezen. Het deed hem zichtbaar goed. Twee dagen later bezweek hij aan de gevreesde ziekte. Russell Lowell Chapman jr. is 67 jaar geworden.

Correspondentieadres:

Fam. Chapman

726 Fernwood Ave

Toledo Ohio 43640

U.S.A.