Het Urkerland

SCAB Skoel staat stil bij rouw

SCAB Skoel staat donderdagavond stil bij het thema rouw. Verschillende sprekers laten de wereld zien die schuil gaat achter het 'niet klagen, maar dragen'. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Marco Hoorn en is vanaf half acht digitaal te volgen via een livestream die wordt uitgezonden op het YouTube- en Facebookkanaal van SCAB. 

SCAB Skoel gaat op zoek naar hoe rouw vandaag de dag wordt beleefd, niet alleen collectief als dorp, maar ook persoonlijk. Wat maakt Urk hierin bijzonder, of juist niet? Jacob Oeverbeek verzorgt een column. Hij is geestelijk verzorger en heeft in de dagelijkse praktijk veel te maken met rouw en verdriet. Evert Weerstand vertelt over de geschiedenis en tradities van rouw. Welke gebruiken kennen we nog steeds? Jan Verhoeff richt zich vanuit zijn expertise als rouwcoach op de verschillende stadia van rouw. Hij vertelt hoe die bijdragen aan het vormen van identiteit en levensloop. Daarnaast zijn er coördinatoren van de Terminale Thuishulp aanwezig. Hoe sorteer je voor op het onvermijdelijke einde en bereid je de familie daarin voor? Tot slot is Bertine van Urk te gast. Haar oudste dochter is zes jaar geleden op vierjarige leeftijd overleden. Bertine vertelt over haar persoonlijke ervaringen: ,,Rouwen is rauw, daarom is het ook een persoonlijke zaak die iedereen op zijn eigen manier verwerkt en leert dragen. Het is belangrijk om dat toe te lichten. Voor rouw is geen schema of draaiboek. Het roept rauwe emoties op zoals woede en onmacht en dat kan leiden tot onbegrip en verwijdering.''

De avond digitaal meebeleven kan via de de livestream van SCAB op YouTube of Facebook. De bijeenkomst start om half acht en wordt uitgezonden vanuit de bibliotheek.