Het Urkerland
School bouwen lijkt op wrakvissen School bouwen lijkt op wrakvissen
0

School bouwen lijkt op wrakvissen

Het Berechja College wil aan het Lange Riet een nieuwe visserijschool bouwen en dat combineren met een kenniscentrum voor de visserij. College en gemeenteraad zijn laaiend enthousiast en willen mede daarom hun best doen om de benodigde procedures zo snel als mogelijk te laten verlopen.


Het plan (twee lagen school en een derde laag kenniscentrum) wordt hoger dan volgens het bestemmingsplan mag. Ook schuift het gebouw dichter richting Pyramideweg dat formeel is toegestaan. Het kost lange procedures om alles toch legaal te laten verlopen. De gemeenteraad kreeg donderdag daarom een voorstel om enkele bevoegdheden te delegeren aan het college, waardoor er sneller gewerkt kan worden.
Maar volgens Willem Foppen (CDA) was het voorstel niet helemaal in de haak. In de eerste plaats wil zijn fractie meer tijd om te kijken wat de impact wordt van de derde bouwlaag, die pas later aan het voorstel werd toegevoegd.
De procedure is volgens Foppen bovendien te riskant: ,,Als je vlak langs een wrak vist, vang je de meeste vis. Zo is het ook met de randen van de wet. Daar kun je resultaat behalen. Maar met deze oplossing koersen we af op een wrak. Eén slim bezwaar en we zitten met de brokken.”
Niemand in raad of college kon de woorden van Foppen één, twee, drie weerleggen. De CDA’er staat bovendien bekend als iemand die goed de weg weet op de zee van wetten en regels en dat was ook reden voor behoedzaamheid. Na een lange schorsing werd daarom besloten het voorstel een maand door te schuiven. ,,Dit is geen onderwerp dat zich leent voor een spelletje juridisch blufpoker”, zei wethouder Ben Visser.
Voor het zover was, mopperde Visser nog wel even op Foppen, die volgens hem de indruk had gewekt dat het college speelt met juridische regels. Albert Woord (CU) vond zelfs dat Foppen een bom onder het voorstel had gelegd: ,,Door dingen te roepen, kun je iets over jezelf afroepen.”

Bezwaren in de buurt?
Buurtbewoners kregen enkele uren voor de raadsvergadering de kans om kennis te nemen van de plannen. Volgens Leendert Hakvoort (HVU) waren er bezwaren tegen de kleurstelling. Anja Keuter (UG) had uit de reacties geconcludeerd dat buurtbewoners toch wel geschrokken waren van de hoogte. De drie bouwlagen moeten bij elkaar ruim negen meter hoog worden. Wethouder Ben Visser zei een ander beeld overgehouden te hebben: ,,Er waren negatieve en positieve gevoelens. Ik heb niet zo sterk begrepen dat er een zwaar wegend bezwaar tegen kleurstelling was. We hebben alle bezwaren en gevoelens vastgelegd en gaan daar op serieuze manier mee om. Ik heb Berechja College nadrukkelijk geadviseerd om in gesprek te gaan met bewoners die bezwaren hebben, het is in eerste instantie hun verantwoordelijkheid.” In algemene zin zei Visser dat hij niet de indruk had dat er bezwaren waren die gegrond verklaard kunnen worden. De buurt krijgt tijdens de volgende commissievergadering ook nog de gelegenheid om bezwaren aan te dragen.