Het Urkerland

SGP Urk herdenkt 100-jarig bestaan

Het is honderd jaar geleden dat op - het toen nog eiland - Urk een afdeling van de de politieke partij SGP werd opgericht. Vanwege dit heugelijke feit wordt er dinsdagavond om half acht in de Menorahkerk een herdenkingsdienst gehouden.

Op 20 maart 1921 kwam namens het hoofdbestuurslid P. van der Meulen uit Genemuiden naar Urk om op het eiland een plaatselijke afdeling van de SGP op te richten. Hij slaagde die avond in zijn missie en 25 eilandbewoners gaven zich op als lid.

De opgerichte SGP-kiesvereniging kreeg de naam 'De HEERE is onze Wetgever; de HEERE is onze Koning'. De leden kozen drie bestuursleden: R. Hoefnagel tot voorzitter, S. Blom tot secretaris en G. Post tot penningmeester. 

De plaatselijke afdelingen van de partijen ARP en CHU op het eiland namen de oprichting van een plaatselijke afdeling de SGP niet in dank af. Vooral in de beginjaren zorgde dit voor heftige discussies.

Herdenkingsdienst

Tijdens de herdenkingsdienst morgenavond spreken ds. A.C. Uitslag en ds. D.E. van de Kieft. Eenieder is van harte welkom. Er zal een collecte voor de onkosten worden gehouden.