Het Urkerland
Riekelt Snoek en Henk Klaassen.
0

Urker botter UK 141 in Zeeuws museum

Een bijzonder moment in het Zeeuwse Watersnoodmuseum vorige week. Een model van de UK 141 kreeg er een ereplaatsje toegekend.

Een fijne afsluiting van de zoektocht van Jaap Schoof naar Urker materiaal.

 

De zoektocht van Jaap Schoof, die namens het Watersnoodmuseum betrokken is bij het inrichten van een onderdeel over communicatie tijdens de Watersnoodramp, startte in oktober vorig jaar met een oproep in deze krant. ,,Urker vissers hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld, in de vorm van het Urker Noodnet. Het leek ons erg leuk om daarbij een model te tonen van een Urker vaartuig uit die periode,'' luidde de oproep. En dat bleek een schot in de roos, want Jaap kwam in contact met Johannes Visser, de zoon van Jelle Visser. ,,Hij vertelde over de geweldige inspanning die zijn vader heeft gedaan om de UK 141 weer in zijn oorspronkelijke uitvoering te krijgen.''

En daar bleef het niet bij: ook Riekelt Snoek, een kleinzoon van Hessel Snoek, de schipper van de UK 141 die in 1953 een belangrijke rol heeft gespeeld, nam contact op. ,,Dankzij hem kreeg ik mooie documentatie over de contacten die Hessel Snoek had met Kapitein ter Zee C.J.W. van Waning, de militaire commandant die verantwoordelijk was voor de coördinatie tijdens de actie en waarmee hij contact had.'' Ook werd op Urker aanraden contact gelegd met Zuiderzee Ambachten in Enkhuizen en eigenaar Henk Klaassen bleek bereid het UK 141-model af te staan voor de expositie in het Zeeuwse museum.