Het Urkerland

Zestien aanhoudingen op zaterdagavond

De politie heeft zaterdagavond zestien personen aangehouden. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging of het in bezit hebben van zwaar vuurwerk. Tien verdachten brachten de nacht door in de cel. Zes minderjarigen mochten eerder naar huis.

Na de onrust van een week eerder en diverse oproepen op sociale media, waren gemeente en politie erop voorbereid dat een groep jeugdige plaatsgenoten opnieuw de confrontatie zou zoeken. Daarom werd vooraf cameratoezicht geïnstalleerd op plaatsen waar het voorgaande keren uit de hand liep. De officier van justitie gaf bovendien iets na half negen groen licht voor preventief fouilleren. Agenten controleerden daarnaast het verkeer op toegangswegen.

Het fouilleren leidde tot een groot aantal aanhoudingen vanwege het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. In de kleding van verdachten werden onder andere shells aangetroffen. De autoriteiten zeggen dat daarnaast brandstichting is voorkomen.

Verdachten werden overgebracht naar het terrein van Gemeentewerken, waar een speciale touringcar voor arrestanten klaarstond. 

Volgens de gemeente heeft het optreden van een grote groep betrokken burgers een de-escalerend effect gehad. Het ging om leden van de ouderwacht, vertegenwoordigers van kerken en andere inwoners die in gesprek gingen met jongeren.