Het Urkerland

Zwembad dicht na ophef om QR-code

Zwembaddirecteur Bert Schreuder wil proberen om 't Bun volgende week weer beperkt open te stellen voor plaatsgenoten die vanwege gezondheid of conditie willen zwemmen. Vorige week werden de deuren gesloten na een stroom van negativiteit.

Het ging mis toen toegang tot het zwembad alleen mogelijk werd op vertoon van een QR-code. ,,De pleuris brak uit", zegt Schreuder. ,,Medewerkers kregen verwensingen te horen, er werden oorlogsvergelijkingen gemaakt, mensen stonden hier te filmen en er waren erbij die het geld gewoon op de balie gooiden en doorliepen. Toen hebben we besloten het zwembad te sluiten en alleen open te houden voor zwemlessen."

Voor die zwemlessen werd teruggegrepen op het systeem van begin dit jaar. Kinderen worden afgeleverd in zwemkleding met bijvoorbeeld een badjas, onesie of trainingspak eroverheen. Na afloop kunnen ze bij de zijdeur worden opgehaald.

,,De overheid bedenkt iets en legt het bij ons neer", vat Schreuder samen. ,,Maar mensen doen alsof dit ons idee is. Net als de mensen in de zorg, raken ook onze medewerkers hier ontzettend vermoeid van. Wij krijgen de zwartepiet toegespeeld en dat is niet terecht." 

Naast heftige reacties, ontving Schreuder ook berichten van mensen die vanwege gezondheid willen zwemmen: ,,Aan die stille minderheid willen we toch ook graag gehoor geven. Daarom zijn deze mensen vanaf volgende week dinsdag weer beperkt welkom. Maar dan wel met QR-code. Als het rustig verloopt, dan willen we het aantal uren daarna gaan uitbreiden."