Film in het museum

In Museum Het Oude Raadhuis wordt aanstaande vrijdagmorgen om tien uur een film gedraaid waarin de bouw van de UK 179 is te zien. De film speelt zich af op de oude werf van Metz en wordt afgewisseld met filmpjes over de reddingsboot, waarin Rein Bos te zien is. Daarnaast zijn er beelden van een reisje, georganiseerd door Lourens Metz - de nodige Urkers van vroeger zijn hierin te zien. Iedereen is van harte uitgenodigd, entree bedraagt 2 euro. Let op: de film wordt alleen 's morgens gedraaid.


Voorjaarstentoonstelling in de bibliotheek

Klaas Johannes Romkes opende vorige week de voorjaarstentoonstelling in de bibliotheek. Hier werden werken getoond die gemaakt zijn door een grote groep Urkers. Zij volgden de afgelopen weken de cursus Line and Wash van Klaas Johannes Romkes, waarbij zowel de pentekening als de aquareltechniek werd behandeld. In een zestal avonden wisten de cursisten schitterende resultaten te bereiken. De voorjaarstentoonstelling, georganiseerd door de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek (SCAB), duurt tot 18 april. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze kunstwerken te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.


Opening expositie in de bibliotheek

Een grote groep Urkers volgde de afgelopen weken de cursus Line and Wash van Klaas Johannes Romkes, waarbij zowel de pentekening als de aquareltechniek werd behandeld. De resultaten zijn vanaf woensdag te zien in een tentoonstelling in de bibliotheek. In een zestal avonden wisten de cursisten schitterende resultaten te bereiken. Sinds een aantal weken zijn zij onder leiding van Klaas Johannes Romkes in de weer met pennen en kwasten. De tentoonstelling wordt op woensdag 8 maart om vijf uur 's middags geopend door Klaas Johannes Romkes. Iedereen is van harte uitgenodigd om de werken te bezichtigen, onder het genot van een lekker kopje koffie. De expositie is te zien tot en met 17 april.


Urk in Oorlogstijd en bibliotheek organiseren koffieochtend

Zet een paar plaatsgenoten - die al wat van het leven hebben gezien - bij elkaar, toon wat oude foto's en voorwerpen en zeker te weten dat er mooie verhalen en herinneringen op tafel komen. Met dat idee organiseerden Stichting Urk in Oorlogstijd en de bibliotheek dinsdag een gezellige koffieochtend voor bewoners van Het Dok.

Lees verder 


Tweede benefietconcert voor UK 114

,,Een succesvolle avond waarop we veel positieve reacties kregen'', zo blikt het bestuur van Stichting Het Goede Schip terug op het benefietconcert voor de restauratie van de UK 114 dat plaatsvond op 2 december 2016. Om iedereen die het optreden heeft gemist een herkansing te geven, herhaalt de stichting de theatervoorstelling op zaterdagavond 13 mei in 't Voorhuys in Emmeloord. Kaarten voor de avond kosten 19,50 euro per stuk, inclusief drankje in de pauze. Onder de kaartbestellers vindt een verloting plaats. Twintig bezoekers mogen in het voorjaar namelijk varen op het schip van Nijgh en sluiten deze middag af met een gebakken visje in de Botterschuur. Kijk voor het bestellen van kaarten op www.hetgoedeschip.nl. Foto: archief.


Nieuw boek in de maak: Typisch Urk

De Urker Spreukenkalender wordt een boek: Typisch Urk. Het is de bedoeling dat het boek eind april in de winkels ligt. Om dat doel te behalen is auteur Mandy van Dijk nog op zoek naar twee belangrijke dingen: bestellingen en bijdragen. Typisch Urk bevat verhalen uit de Urker Spreukenkalender, maar heeft ook nieuwe toevoegingen. Daarnaast bevat het boek dialectwoorden en -zinnen, anekdotes, feitjes, historie en foto's. ,,Typisch Urk is een 'bewaarexemplaar'. Het boek zit niet vast aan een jaar'', vertelt Mandy.

Lees verder 


Zaterdag: Zingen in de Winter

Het nieuwe jaar van Zingen in de Zomer start op zaterdag 4 februari met een inspirerende zangavond in de Bethelkerk: Zingen in de Winter. Twee koren werken zaterdag mee aan de zangavond. Het Urker Mannenkwartet onder leiding van Gerwin van der Plaats hoeft eigenlijk geen introductie. Deze Urker zangvrienden brengen sinds 2010 in een mooie harmonie de liederen van het geloof.

Lees verder 


Tentoonstelling Alberte Jonkers in de bieb

Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek organiseert regelmatig een tentoonstelling van een plaatselijke kunstenaar in de bibliotheek. Dit keer is het de beurt aan Alberte Jonkers. Deze kunstenares werkt veel met aquarel en voelt zich vooral thuis in het realisme. Het werk van Alberte kenmerkt zich door het spel van licht en schaduw. Haar specialiteit is het maken van portretten. Sinds 2013 illustreert Alberte ook kinderboeken voor een uitgeverij. Vanaf 6 januari tot en met 24 februari zijn zowel vrije werken als illustraties van haar te zien in de bieb. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.


Mannenzanggroep 'Ut Zietjen' deelt uit

Urker Mannenzanggroep 'Ut Zietjen' heeft de kerk van Burum blij gemaakt met een cheque van 2.500 euro. In de zomer van 2015 kwam het koor toevallig in het kerkje terecht. Na een fijn gesprek ontstond het idee voor een optreden - de collecte zou bestemd worden voor een goed doel. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. De Urkers werden hartelijk ontvangen en startten het concert met Psalm 98 vers 2. ,,De toehoorders schrokken dat er zoveel geluid van een dertigtal zangers kwam, maar we zijn Urkers en het zingen zit ons in het bloed", aldus het koor. De bezoekers kregen prachtige kerstliederen te horen, waaronder een duet van Tim Evink en Teunis Nentjes. Na de tijd overhandigde penningmeester Frans Lucas Brouwer de opbrengst van de collecte en de bijdrage van het koor. Baukje Tolsma van het kerkje was met stomheid geslagen toen ze het bedrag van 2.500 euro zag verschijnen op de waardecheque. Het geld gaat naar Stichting Tamar Center. Foto: Johannes Hooghiem.


Kijkdagen bij Muziekschool Urk

Muziekschool Urk sluit het jaar af met een aantal kijkdagen bij de instrumentele en de danslessen op de locatie in het Kindcentrum. De lessen worden zowel voor kinderen als voor volwassenen gegeven. Er is een aantal instrumenten te bespelen, waaronder: gitaar, saxofoon, klarinet, fluit, drum, panfluit, zang, orgel en piano. Vandaag (dinsdag 20 december) is er gelegenheid om met de kinderen te kijken bij diverse dansgroepen. Hier kan meteen worden kennisgemaakt met de balletjuf Lianne ten Napel. Bij Muziekschool Urk is er ook een mogelijkheid voor de volwassenen om een balletles bij te wonen. Hier is geen ervaring voor nodig. Op vrijdag 23 december sluit Muziekschool Urk het jaar af in de bibliotheek. Tussen vier en vijf uur zijn er diverse optredens van muzikanten en toneelspelers te zien. De toegang is gratis. Meer informatie over de tijden waarop de lessen zijn, is te vinden op de website www.muziekschoolurk.nl.