Het Urkerland

Nieuwe 'Jantje de Knipper'

Het was een bijzondere ontdekking. Oud-plaatsgenoot en oncoloog Klaas Hoekman vond bij een veilinghuis een onbekend werk van knipkunstenaar Jan Visscher (1855-1938), beter bekend als Jantje de Knipper. Hoekman deed donderdagochtend het hoogste bod en schonk het werk diezelfde dag nog aan Museum Het Oude Raadhuis.

Lees verder 


Theaterwandeling 'Het Wonder van Urk'

Hoe reageerden de Urkers op de Zuiderzeewet? De theaterwandeling 'Het Wonder van Urk' laat komend weekend met toneelspel, muziek, zang en dans zien hoe Urk de hindernissen, die de wet honderd jaar geleden opwierp, wist te overwinnen en zelfs om te zetten tot 'Het Wonder van Urk'.

Lees verder 


'Stuur een foto van je kotteroorbel'

Pink Pony Express is op Urk verschillende keren in aanraking gekomen met de kotteroorbel en wil graag in kaart brengen welke oorbellen er allemaal zijn. ,,We zouden het super vinden als mensen ons een foto van hun oorbel willen sturen, eventueel met een korte toelichting. Wat er in hun oorbel te zien is en waarom ze deze dragen. Het idee is eigenlijk om, in het kader van ons project, een nieuwe oorbel te ontwerpen die ingezet kan worden tijdens onderhandelingen over de Brexit. Ideeën hierover horen we graag!" De foto's kunnen gestuurd worden via WhatsApp (06-14264141) of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees verder 


Zingend de projectweek afsluiten op de Koningin Wilhelminaschool. Zingend de projectweek afsluiten op de Koningin Wilhelminaschool.
2

Wilhelminaschool sluit project zingend af

Het was vrijdagmorgen feest op de Koningin Wilhelminaschool. De leerlingen zongen op het plein, hesen de Urker vlag en lieten aan hun ouders de resultaten zien van een leuke en vooral ook leerzame projectweek van De Culturele Haven.

Lees verder 


Jubileumconcert Urker Zangers

Vijftig jaar Urker Zangers wordt op zaterdag 10 februari gevierd met een jubileumconcert in de Bethelkerk. ,,Het was geen gemakkelijke keuze om uit het rijke repertoire, dat inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 600 liederen, een selectie te maken, maar de muzikaal leider van het mannenkoor, Jacob Schenk, heeft een meer dan mooie selectie gemaakt. Een fraai klankbeeld van wat in de afgelopen vijftig jaar met passie is gezongen. Het geeft de veelzijdigheid van de Urker Zangers weer", aldus het koor. De koorbegeleiding wordt zaterdag verzorgd door het Ars Musica Orkest. Het monumentale Meere-orgel wordt bespeeld door Hendrik van Veen. Jan Willem van Delft neemt plaats achter de vleugel. De algehele muzikale leiding ligt in handen van dirigent Jacob Schenk. Kaarten kunnen gereserveerd worden via: www.korenindekerk.nl/koren/jubileum-concert-urker-zangers. Ze kosten 12 euro per stuk. Het concert begint om 19.30 uur.


Stoere foto wint de publieksprijs

Onlangs werd al de uitslag bekendgemaakt van de fotowedstrijd die bij de opening van Cultuur-eus Tromp de Vries werd gehouden. Maar wat nog in de lucht hing, was de bekendmaking van de winnaar van de publieksprijs. Bezoekers van de Facebookpagina mochten hun mening geven over de meer dan vijftig foto's die ingestuurd werden in het kader van deze fotowedstrijd, waarbij gevraagd werd om een typerend beeld van Urk te geven. Dinsdag werd bekendgemaakt dat fotografe Lianne Snoek de prijs heeft gewonnen. Ze maakte een stoere foto van een al even stoere Jacco van de Berg. Dat model mocht bij de prijsuitreiking ook meedelen in de glorie. Lianne kreeg een leuke attentie uit handen van Mariëtte van Slooten van het Cultuur-eus. Op de foto staan verder ook Klaas-Johannes Romkes (links) en Gerrit Pasterkamp (rechts), die ook verbonden zijn aan het Cultuur-eus.

 


Valerius viert vrolijk jubileum

Brassband Valerius vierde zaterdagavond feest. En niet zomaar een feestje: het tachtigjarige jubileum van de muziekvereniging werd gevierd. Met Chris te Hennepe aan het roer lieten respectievelijk het opstaporkest, het B-orkest en het A-orkest horen wat ze kunnen. Ook werden er twee nummers samen gespeeld en met zo'n vijftig muzikanten zat het podium op dat moment echt 'barstensvol'. Bij het nummer Fusion van het A-orkest zat het in grote getale opgekomen publiek op het puntje van de stoel: 'bijna feilloos klonk dit pittige muziekstuk door de zaal'. En, niet onbelangrijk, de muzikale avond leverde ook nog een paar nieuwe donateurs op.


Vanavond: optreden in Het Haventje van Urk

De Noord-Amerikaanse singer/songwriter Caroline Cotter speelt vanavond (maandag 23 oktober) samen met haar vriend Michael Howard in Het Haventje van Urk. Plaatsgenoten Jaap Oost en Jaap Hakvoort ontmoetten het duo bij een optreden in Amsterdam en waren zo onder de indruk van de muziek dat ze hen meteen uitnodigden voor een optreden op Urk.

Lees verder 


Urker Mannenduo presenteert derde cd

In een goedgevuld Kerkje aan de Zee gaf het Urker Mannenduo, bestaande uit Teunis Nentjes en Tim Evink (links op de foto), zaterdag het presentatieconcert van hun derde cd 'Het Levende water'. De mannen overhandigden het eerste exemplaar aan Riekelt en Tineke Korf (rechts op de foto). ,,Zij kunnen wel wat bemoediging gebruiken na een moeilijke periode", aldus de twee mannen. Urker Mannengroep 'Ut Zietjen' verleende medewerking aan het concert. 'Het Levende water' is een mix van zelfgeschreven nieuwe liederen, Psalmen en bekende gezangen en is voor tien euro te koop bij La Boutique, Bakker Bedrijfsartikelen, Pearle Opticiens en Tankstation AVIA/Q8. De opbrengst gaat naar Stichting Open Doors.