Het Urkerland

Zaterdag: YouTube-Orgeldag

De achtste editie van de YouTube-Orgeldag wordt zaterdag 15 september gehouden. 's Avonds wordt deze Orgeldag afgesloten met een concert in de Rehobothkerk. Twaalf verschillende organisten laten dan van acht tot tien uur van zich horen. Onder hen zijn bekende concertorganisten en een prijswinnaar van het onlangs gehouden Feike Asma-concours. De organisten verzorgen samen een programma met onder andere orgelwerken van Bach, Händel, Morée, naast koraalbewerkingen van Bert Kruis, Feike Asma en Jan Zwart. Meedoen aan het dagprogramma kan ook nog: aanmelden via youtube-orgeldag.nl.


Jaap Bakker droeg de pen over aan Fokke Geert Hoekstra (rechts). Jaap Bakker droeg de pen over aan Fokke Geert Hoekstra (rechts).
0

Fokke Geert Hoekstra is stadsdichter

Het was een drukke culturele bedoening vrijdagavond in het gemeentehuis. Onder het genot van wat lekkers en de nodige muzikale omlijsting werd de expositie van kunstenares Salam Kadhim geopend én stond er een wisseling van de wacht op het programma. Jaap Bakker droeg zijn stadsdichterschap over aan Fokke Geert Hoekstra.

Lees verder 


Geslaagde oldtimertoertocht mét kibbeling

Voor sommige mensen klinkt het als muziek in de oren: de knetterende motoren van oude brommertjes. Die mensen konden afgelopen zaterdag meegenieten; want de Kibbelingtocht stond op het programma van verschillende oldtimerclubs op Urk en in de wijde omgeving.

Lees verder 


Kidskorps showband is kampioen

Het Kidskorps van Showband Urk is zaterdag kampioen geworden op het jeugdfestival in Stiens. Het instructieteam van het Kidskorps, dat bestaat uit leden en oud-leden van het Jachthoornkorps, had de kinderen grondig voorbereid op de wedstrijd. De kids draaiden hun attractieve veldshow alsof ze al jaren ervaring hadden. De basisexercitie en de correcte uitvoering van de show maakten op het publiek en de jury grote indruk. Met maar liefst 84,25 punten werden ze eerste in de kidsklasse en behaalden ze het hoogst aantal punten van alle deelnemers; zelfs van de korpsen in de jeugdklasse. Klaas Pieter Romkes, het broertje van de tambour-maître Coraline Romkes, moest er aan te pas komen om de bekers te dragen; één voor het kampioenschap én de wisselbokaal van het festival.


De bemanning van de FD 283 denkt mee over het ontwerp voor de bijzondere kotteroorbel. De bemanning van de FD 283 denkt mee over het ontwerp voor de bijzondere kotteroorbel.
0

Aftelkalender van 730 viskisten

Een installatie van 730 viskisten verschijnt komende woensdag voor een dag op het haventerrein. De actie is een initiatief van Pink Pony Express - het ontwerperscollectief dat onlangs drie weken doorbracht op Urk in verband met hun onderzoek naar de gevolgen van de Brexit.

Lees verder 


Urker Zangers sluiten zangseizoen af in de Talma

Mannenkoor Urker Zangers sluit vanavond (dinsdag 26 juni) zijn vijftigste repetitieseizoen af met een optreden voor de bewoners van Talma Haven. Iedereen is welkom om dit feestelijke concert bij te wonen. De aanvang is om zeven uur 's avonds en de plaats van handeling is de Talma aan de Ankerplaats.


Nieuwe 'Jantje de Knipper'

Het was een bijzondere ontdekking. Oud-plaatsgenoot en oncoloog Klaas Hoekman vond bij een veilinghuis een onbekend werk van knipkunstenaar Jan Visscher (1855-1938), beter bekend als Jantje de Knipper. Hoekman deed donderdagochtend het hoogste bod en schonk het werk diezelfde dag nog aan Museum Het Oude Raadhuis.

Lees verder 


Theaterwandeling 'Het Wonder van Urk'

Hoe reageerden de Urkers op de Zuiderzeewet? De theaterwandeling 'Het Wonder van Urk' laat komend weekend met toneelspel, muziek, zang en dans zien hoe Urk de hindernissen, die de wet honderd jaar geleden opwierp, wist te overwinnen en zelfs om te zetten tot 'Het Wonder van Urk'.

Lees verder 


'Stuur een foto van je kotteroorbel'

Pink Pony Express is op Urk verschillende keren in aanraking gekomen met de kotteroorbel en wil graag in kaart brengen welke oorbellen er allemaal zijn. ,,We zouden het super vinden als mensen ons een foto van hun oorbel willen sturen, eventueel met een korte toelichting. Wat er in hun oorbel te zien is en waarom ze deze dragen. Het idee is eigenlijk om, in het kader van ons project, een nieuwe oorbel te ontwerpen die ingezet kan worden tijdens onderhandelingen over de Brexit. Ideeën hierover horen we graag!" De foto's kunnen gestuurd worden via WhatsApp (06-14264141) of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees verder