Het Urkerland

Jonge kunstenaars exposeren

Tien jonge Urker kunstenaars trokken afgelopen zaterdag met hun werk een mooi aantal bezoekers naar Museum Het Oude Raadhuis. Tijdens de bijzondere expositie was het werk van hen te zien, maar waren ze daarnaast ook allemaal bezig met het maken van nieuwe werkstukken. En juist dat leverde leuke gesprekken op - onderling en met bezoekers. Het getoonde werk liet een grote variatie aan kleur, technieken en kunstwerken zien: van met krijt bewerkte panelen voor showrooms tot schilderijen en mandela's. ,,We kijken terug op een leuke en gezellige dag. Veel bezoekers zijn zelf ook graag creatief bezig en stelden allerlei vragen over ons werk of over de verschillende technieken. Wij vinden die interactie erg leuk'', aldus een tevreden Hinke Brouwer, één van de deelnemers.


Orgelconcert in de Ichthuskerk

Jacob Schenk en Jelle J. Loosman verzorgen zaterdag 15 juni een orgelconcert in de Ichthuskerk. Op deze avond zullen diverse orgelwerken klinken zoals muziek van Johann Sebastian Bach en Händel, maar ook muziek van Galuppi, Dupuis en Guilmant. Verder wordt er koraalmuziek ten gehore gebracht, evenals een improvisatie. Halverwege het concert is er een pauze met koffie en krijgen bezoekers de gelegenheid om met de concertgevers in gesprek te gaan. Aanvang is half acht. De toegang voor dit concert is vrij, wel wordt er gecollecteerd bij de uitgang voor de onkosten.


Kaarten musical Kruimeltje te koop

Kaarten voor de familiemusical Kruimeltje van Musicalschool Light Up zijn vanaf nu te koop. Het stuk wordt op donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 juni opgevoerd in Het Irene. Musicaldocente Christianne Kapitein herschreef de bekende musical en koos als uitgangspunt voor het script de pleegzorg. De musical wordt uitgevoerd door alle 75 leerlingen die Musicalschool Urk rijk is en de leeftijd van de spelers varieert van zes tot achttien jaar. Kaarten voor de verschillende voorstellingen zijn te koop bij Pearle, Tourist Info Urk en La Boutique en kosten tien euro per stuk. De voorstellingen starten alle drie om half acht 's avonds, Het Irene opent om zeven uur de deuren.


Onstuimige Urkerdag

Het waaide, het regende, maar tussen de buien door, was het toch een echte Urkerdag. Vele plaatsgenoten en bezoekers genoten van de Urker klederdracht, geschiedenis en cultuur.

Lees verder 


Het interneringskamp dat op het eiland Urk gebouwd werd in de Eerste Wereldoorlog. Het interneringskamp dat op het eiland Urk gebouwd werd in de Eerste Wereldoorlog.
0

Tentoonstelling een maand verlengd

De tijdelijke tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog, 'Elba van de Zuiderzee', wordt een maand verlengd. De expositie is nu tot 28 juni te zien in Museum Het Oude Raadhuis.

Lees verder 


Urkerdag komt eraan!

Urkerdag nadert met rasse schreden: zaterdag 8 juni is het al zover. Om iedereen de kans te geven op z'n pinksterbest voor de dag te kunnen komen organiseert de Commissie Urkerdag de Urkergoedveiling in het museum en het hullen opzetten in de Talma.

Lees verder 


SCAB Skoel: 'de Urreker vrouwe'

'De Urreker vrouwe' is het thema van de vierde editie van SCAB Skoel dat donderdag 23 mei plaatsvindt in de bibliotheek. Te gast zijn zes dames die het thema elk vanuit een eigen invalshoek belichten.

Lees verder 


Voorbereidingen Urkerdag zijn in volle gang

De 36ste editie van Urkerdag komt er weer aan. De voorbereidingen op dit evenement voor en door Urkers op zaterdag 8 juni zijn in volle gang. Lees meer over de activiteiten zoals de Urkergoedveiling, het hulletjes opzetten en de kappewagenoptocht én vergeet vooral niet om op tijd een visbakvergunning aan te vragen bij de gemeente.

Lees verder 


Expositie over Urk in WO I

Stichting Urk in Oorlogstijd en schrijfster Mandy van Dijk - bezig met het boek Elba van de Zuiderzee dat in het voorjaar van 2020 uitkomt - organiseren een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog op Urk. De expositie Elba van de Zuiderzee wordt vrijdag 3 mei om half zes 's middags geopend in Museum Het Oude Raadhuis. In de expositie zijn unieke objecten te zien en stukken te lezen die destijds door de geïnterneerden zijn opgeschreven. Deze avond is leuk voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Urk en de Eerste Wereldoorlog. De stukken zijn een maand te zien in het museum.