Het Urkerland

Het verhaal van de binnenzee

Schrijver Arie Kok (52) heeft een nieuw boek uitgebracht: Biografie van de Zuiderzee. In het boek vertelt hij over de 850-jarige geschiedenis, die opgedeeld is in 25 verhalen. Ook Urk speelt een rol in deze historie.

Lees verder 


Vanavond SCAB Skoel over 'de juugd'

Het thema van SCAB Skoel vanavond is 'de juugd'. Greetje de Vries gaat met verschillende personen rond dit thema in gesprek over de uitdagingen waar de jeugd van tegenwoordig mee kampt, het verschil met vorige generaties en hoe de jeugd hier zelf tegenaan kijkt. De avond is vanaf acht uur live te volgen via Urk FM.


SCAB Skoel in het teken van de Urker jeugd

De Urker jeugd staat in de volgende editie van SCAB Skoel centraal. Hoe verschilt de jeugd van nu met die van de vorige generaties? Met welke uitdagingen heeft de jongste generatie Urkers te maken? Deskundigen, betrokkenen, maar uiteraard ook jongeren komen aan het woord. SCAB Skoel is 25 januari om 20.00 uur live te volgen via Urk FM.

Lees verder 


Jaap Bakker (rechts) neemt het eerste exemplaar van zijn eigen werk aan van Lub Post van GBU. Jaap Bakker (rechts) neemt het eerste exemplaar van zijn eigen werk aan van Lub Post van GBU.
0

Jaap Bakker schrijft boek over Urker bijnamen

Dat hij zich op glad ijs bevond, besefte Jaap Bakker heel goed. Niet iedereen is even blij met zijn bijnaam. Hij is dan ook omzichtig te werk gegaan om in de loop der jaren al die informatie te verzamelen over hoe bijnamen ooit zijn ontstaan. Het hoort nu eenmaal bij Urk en nog steeds komen er nieuwe bijnamen bij.

Lees verder 


Vanavond SCAB Skoel op UrkFM

De, digitale, SCAB Skoel wordt vanavond uitgezonden via UrkFM. Het thema is ‘An de karrek' - armoede op Urk met als overkoepelende vraag 'Hoe ontwikkelde Urk zich van één van de meest noodlijdende gemeenten van ons land in de gulste gemeente van Nederland?'. Sprekers zijn amateurhistoricus Lub Post, diaken Wim Zoer, Luut Schraal van Boodschappenhoek Urk en Gerrit Meun, voorzitter van Stichting Hulp en Steun. De uitzending is van 20.00 tot 22.00 uur en is live te volgen via de website van UrkFM en via de website en Facebookpagina van de SCAB.


Ut Kunstige Vissers Ussien geopend

Ut Kunstige Vissers Ussien van Roel en Janneke van Slooten werd vrijdag geopend voor bezoekers. Janneke vertelt: ,,In het huisje hebben we zo veel mogelijk originele spullen uit de jaren '40 en '50 gebruikt voor de inrichting. En wat leuk is: we krijgen ook veel van dit soort spullen vanuit onze omgeving!'' Iedereen is uitgenodigd, om, als het licht brandt, te komen kijken in Ut Vissers Ussien in Wijk 4-91. Hier zijn ook kerstkaarten, Urker tekenboeken en verjaardagskalenders te koop. Janneke gaat, als de coronamaatregelen het toelaten, weer starten met verschillende workshops, zoals handlettering, tekenles voor kinderen en schilderen.

Lees verder 


SCAB Skoel over verhalen vertellen

Media en de kunst van het verhalen vertellen. Dat is het thema van SCAB Skoel donderdagavond. Aan de hand van verschillende sprekers wordt het thema op verrassende wijze uitgelicht. Meer weten? Koop een kaartje en kom langs in de bibliotheek.

Lees verder 


Beklim de vuurtoren tijdens de Open Monumentendag

Rijkswaterstaat stelt tijdens de Open Monumentendag aanstaande zaterdag tussen tien en vier uur de vuurtoren open. Ook de Botterschuur, Museum Het Oude Raadhuis, de Bethelkerk en het Kerkje aan de Zee zijn zaterdag opengesteld voor publiek. Bij het museum geldt een gereduceerd tarief van twee euro. Bij Tourist Info Urk zijn vanaf tien uur wandel- en fietsroutes en routes van de ginkiestocht gratis verkrijgbaar en om drie uur wordt in het Kerkje aan de Zee Zingen in de Zomer muzikaal afgesloten.