Het Urkerland

Jubileumconcert Urker Zangers

Vijftig jaar Urker Zangers wordt op zaterdag 10 februari gevierd met een jubileumconcert in de Bethelkerk. ,,Het was geen gemakkelijke keuze om uit het rijke repertoire, dat inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 600 liederen, een selectie te maken, maar de muzikaal leider van het mannenkoor, Jacob Schenk, heeft een meer dan mooie selectie gemaakt. Een fraai klankbeeld van wat in de afgelopen vijftig jaar met passie is gezongen. Het geeft de veelzijdigheid van de Urker Zangers weer", aldus het koor. De koorbegeleiding wordt zaterdag verzorgd door het Ars Musica Orkest. Het monumentale Meere-orgel wordt bespeeld door Hendrik van Veen. Jan Willem van Delft neemt plaats achter de vleugel. De algehele muzikale leiding ligt in handen van dirigent Jacob Schenk. Kaarten kunnen gereserveerd worden via: www.korenindekerk.nl/koren/jubileum-concert-urker-zangers. Ze kosten 12 euro per stuk. Het concert begint om 19.30 uur.


Stoere foto wint de publieksprijs

Onlangs werd al de uitslag bekendgemaakt van de fotowedstrijd die bij de opening van Cultuur-eus Tromp de Vries werd gehouden. Maar wat nog in de lucht hing, was de bekendmaking van de winnaar van de publieksprijs. Bezoekers van de Facebookpagina mochten hun mening geven over de meer dan vijftig foto's die ingestuurd werden in het kader van deze fotowedstrijd, waarbij gevraagd werd om een typerend beeld van Urk te geven. Dinsdag werd bekendgemaakt dat fotografe Lianne Snoek de prijs heeft gewonnen. Ze maakte een stoere foto van een al even stoere Jacco van de Berg. Dat model mocht bij de prijsuitreiking ook meedelen in de glorie. Lianne kreeg een leuke attentie uit handen van Mariëtte van Slooten van het Cultuur-eus. Op de foto staan verder ook Klaas-Johannes Romkes (links) en Gerrit Pasterkamp (rechts), die ook verbonden zijn aan het Cultuur-eus.

 


Valerius viert vrolijk jubileum

Brassband Valerius vierde zaterdagavond feest. En niet zomaar een feestje: het tachtigjarige jubileum van de muziekvereniging werd gevierd. Met Chris te Hennepe aan het roer lieten respectievelijk het opstaporkest, het B-orkest en het A-orkest horen wat ze kunnen. Ook werden er twee nummers samen gespeeld en met zo'n vijftig muzikanten zat het podium op dat moment echt 'barstensvol'. Bij het nummer Fusion van het A-orkest zat het in grote getale opgekomen publiek op het puntje van de stoel: 'bijna feilloos klonk dit pittige muziekstuk door de zaal'. En, niet onbelangrijk, de muzikale avond leverde ook nog een paar nieuwe donateurs op.


Vanavond: optreden in Het Haventje van Urk

De Noord-Amerikaanse singer/songwriter Caroline Cotter speelt vanavond (maandag 23 oktober) samen met haar vriend Michael Howard in Het Haventje van Urk. Plaatsgenoten Jaap Oost en Jaap Hakvoort ontmoetten het duo bij een optreden in Amsterdam en waren zo onder de indruk van de muziek dat ze hen meteen uitnodigden voor een optreden op Urk.

Lees verder 


Urker Mannenduo presenteert derde cd

In een goedgevuld Kerkje aan de Zee gaf het Urker Mannenduo, bestaande uit Teunis Nentjes en Tim Evink (links op de foto), zaterdag het presentatieconcert van hun derde cd 'Het Levende water'. De mannen overhandigden het eerste exemplaar aan Riekelt en Tineke Korf (rechts op de foto). ,,Zij kunnen wel wat bemoediging gebruiken na een moeilijke periode", aldus de twee mannen. Urker Mannengroep 'Ut Zietjen' verleende medewerking aan het concert. 'Het Levende water' is een mix van zelfgeschreven nieuwe liederen, Psalmen en bekende gezangen en is voor tien euro te koop bij La Boutique, Bakker Bedrijfsartikelen, Pearle Opticiens en Tankstation AVIA/Q8. De opbrengst gaat naar Stichting Open Doors.


Klederdracht in de schijnwerpers

De Nederlandse klederdracht staat zaterdag 2 september in de schijnwerpers tijdens de Nationale Dag van de Klederdracht. Zeventien verschillende groepen uit heel Nederland showen hun klederdracht aan het publiek. Daarnaast zijn er demonstraties, vindt er een parade plaats en kunnen bezoekers een kijkje nemen op de ambachtelijke markt. Het evenement vindt plaats op Urk.

Lees verder 


Programma Urkerdag 2017

Zaterdag is het zover: Urkerdag 2017. ,,Een dag van, voor en door Urkers waarin de Urker klederdracht en cultuur centraal staat’’, aldus de commissie Urkerdag. Diverse activiteiten staan op het programma, zoals de aankomst van de Urkerboot vol Urker dames, een optocht met kappewagens en een concert van Hallelujah en Crescendo. Het volledige programma is hier te vinden.

Lees verder 


Urker vesper in Kerkje aan de Zee

Gerrit Pasterkamp gaat vrijdag 2 juni voor in de Urker vesper in het Kerkje aan de Zee. De voertaal van de vesper is Urkers. Muzikale medewerking wordt verleend door Vesperkoor d'Arpe Davids, Albert Metz neemt plaats achter het orgel. Aanvang is acht uur. De toegang is gratis, wel wordt een collecte gehouden. Na de tijd kan er worden nagepraat in Cultuureus Tromp de Vries (Wijk 2-76).


Zang op Hemelvaart

Het traditionele korenconcert Zang op Hemelvaart vindt donderdag 25 mei plaats in De Vlechttuinen. Diverse koren en Brassband Valerius verlenen hun medewerking. Het concert begint om zeven uur, de zaal is open vanaf zes uur. Meer informatie is te vinden op de site van Zang op Hemelvaart.


Voorbereidingen Urkerdag

De Commissie Urkerdag is druk met de voorbereidingen voor Urkerdag op zaterdag 3 juni en is nog op zoek naar verschillende spullen en mensen, bijvoorbeeld voor de Urkergoedveiling. Wie zijn of haar outfit nog niet helemaal compleet heeft, is dinsdag 23 mei van harte welkom bij de Urkergoedveiling in de filmzaal van het museum. Hier worden allerlei spullen die met de Urker klederdracht te maken hebben geveild. Wie nog spullen heeft, kan deze brengen bij Bettie Weerstand, Lange Dam 28, telefoon 682535.

Lees verder