Het Urkerland
Uit de tentoonstelling: opmerkelijk protest van honderd Urker vrouwen. Uit de tentoonstelling: opmerkelijk protest van honderd Urker vrouwen.
0

Wat voorafging aan de Zuiderzeewet

De bibliotheek staat dit jaar stil bij het thema 100 jaar Zuiderzeewet. In een nieuwe tentoonstelling tonen foto's wat er aan deze wet voorafging en hoe de plannen op Urk werden ontvangen. Met onder andere: een protest van honderd Urker vrouwen.

Lees verder 


Het symposium is een vervolg op de succesvolle open dag van het Trefpunt. Het symposium is een vervolg op de succesvolle open dag van het Trefpunt.
2

Symposium: meer over het medisch verleden

Als vervolg op de succesvol verlopen open dag van het Trefpunt Medische Geschiedenis, organiseren SCAB en het Trefpunt samen met VUvereniging Flevoland een symposium. Door middel van lezingen en interviews krijgen bezoekers meer over het medische verleden van Urk en de Noordoostpolder te horen.

Lees verder 


Mannensoos zoekt deelnemers

Alle mannen van 65 jaar en ouder die het gezellig vinden om onder het genot van een goede bak koffie met koek over vroeger te praten, zijn van harte welkom op de wekelijkse Mannensoos. Mit Eenkanger van Caritas Urk faciliteert de soos die iedere woensdagmorgen van tien uur tot half twaalf bij de koffiecorner in de Talma wordt gehouden. Vrijblijvend een keertje langskomen om te kijken hoe het bevalt om als mannen mit eenkanger gezellig een bekkien te doen, kan aanstaande woensdag. Jaap Bakker is aanwezig met leuke verhalen en mooie foto's van het Urk van voorheen. Wie daarna nog vaker mee wil doen met de Mannensoos kan voor vijf euro per maand lid worden van Mit Eenkanger via Caritas Urk.


Groep van vijftig Urkers bezoekt Auschwitz en Birkenau. Groep van vijftig Urkers bezoekt Auschwitz en Birkenau.
6

'Auschwitz, om stil van te worden'

Het was een lange rit naar en van Polen, maar de groep van bijna vijftig plaatsgenoten die vorige week naar Auschwitz en kamp Birkenau is geweest, is diep onder de indruk teruggekeerd. De verschrikkingen die zich daar in de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld zijn niet te beschrijven. ,,Om het allemaal te kunnen begrijpen, moet je er een keer geweest zijn'', zegt één van de deelnemers.

Lees verder 


Open dag bij medisch archief

Volg de interactieve looproute en ontdek de schatten van het archief: wandel langs demonstraties van oogspiegelen, couveuse-zorg en amandel knippen, neem een kijkje bij de poeders en pillen in de oude apotheek en sta even stil bij de vele medische objecten en attributen. Het is een greep uit het programma van de open dag op het Trefpunt Medische Geschiedenis op zaterdag 6 oktober.

Lees verder 


Geke van der Sloot en de leden van haar zangschool presenteerden afgelopen zaterdag de nieuwste cd. Geke van der Sloot en de leden van haar zangschool presenteerden afgelopen zaterdag de nieuwste cd.
0

Van der Sloot deelt eerste cd uit aan burgemeester

Geke van der Sloot van zangschool Geke's Tiental overhandigde afgelopen zaterdag het eerste exemplaar van haar zestiende cd aan burgemeester Pieter van Maaren. Zij en haar zangschool verzorgden ook een optreden.

Lees verder 


Zaterdag: YouTube-Orgeldag

De achtste editie van de YouTube-Orgeldag wordt zaterdag 15 september gehouden. 's Avonds wordt deze Orgeldag afgesloten met een concert in de Rehobothkerk. Twaalf verschillende organisten laten dan van acht tot tien uur van zich horen. Onder hen zijn bekende concertorganisten en een prijswinnaar van het onlangs gehouden Feike Asma-concours. De organisten verzorgen samen een programma met onder andere orgelwerken van Bach, Händel, Morée, naast koraalbewerkingen van Bert Kruis, Feike Asma en Jan Zwart. Meedoen aan het dagprogramma kan ook nog: aanmelden via youtube-orgeldag.nl.


Jaap Bakker droeg de pen over aan Fokke Geert Hoekstra (rechts). Jaap Bakker droeg de pen over aan Fokke Geert Hoekstra (rechts).
0

Fokke Geert Hoekstra is stadsdichter

Het was een drukke culturele bedoening vrijdagavond in het gemeentehuis. Onder het genot van wat lekkers en de nodige muzikale omlijsting werd de expositie van kunstenares Salam Kadhim geopend én stond er een wisseling van de wacht op het programma. Jaap Bakker droeg zijn stadsdichterschap over aan Fokke Geert Hoekstra.

Lees verder