Het Urkerland

Geslaagde oldtimertoertocht mét kibbeling

Voor sommige mensen klinkt het als muziek in de oren: de knetterende motoren van oude brommertjes. Die mensen konden afgelopen zaterdag meegenieten; want de Kibbelingtocht stond op het programma van verschillende oldtimerclubs op Urk en in de wijde omgeving.

Lees verder 


Kidskorps showband is kampioen

Het Kidskorps van Showband Urk is zaterdag kampioen geworden op het jeugdfestival in Stiens. Het instructieteam van het Kidskorps, dat bestaat uit leden en oud-leden van het Jachthoornkorps, had de kinderen grondig voorbereid op de wedstrijd. De kids draaiden hun attractieve veldshow alsof ze al jaren ervaring hadden. De basisexercitie en de correcte uitvoering van de show maakten op het publiek en de jury grote indruk. Met maar liefst 84,25 punten werden ze eerste in de kidsklasse en behaalden ze het hoogst aantal punten van alle deelnemers; zelfs van de korpsen in de jeugdklasse. Klaas Pieter Romkes, het broertje van de tambour-maître Coraline Romkes, moest er aan te pas komen om de bekers te dragen; één voor het kampioenschap én de wisselbokaal van het festival.


De bemanning van de FD 283 denkt mee over het ontwerp voor de bijzondere kotteroorbel. De bemanning van de FD 283 denkt mee over het ontwerp voor de bijzondere kotteroorbel.
0

Aftelkalender van 730 viskisten

Een installatie van 730 viskisten verschijnt komende woensdag voor een dag op het haventerrein. De actie is een initiatief van Pink Pony Express - het ontwerperscollectief dat onlangs drie weken doorbracht op Urk in verband met hun onderzoek naar de gevolgen van de Brexit.

Lees verder 


Urker Zangers sluiten zangseizoen af in de Talma

Mannenkoor Urker Zangers sluit vanavond (dinsdag 26 juni) zijn vijftigste repetitieseizoen af met een optreden voor de bewoners van Talma Haven. Iedereen is welkom om dit feestelijke concert bij te wonen. De aanvang is om zeven uur 's avonds en de plaats van handeling is de Talma aan de Ankerplaats.


Nieuwe 'Jantje de Knipper'

Het was een bijzondere ontdekking. Oud-plaatsgenoot en oncoloog Klaas Hoekman vond bij een veilinghuis een onbekend werk van knipkunstenaar Jan Visscher (1855-1938), beter bekend als Jantje de Knipper. Hoekman deed donderdagochtend het hoogste bod en schonk het werk diezelfde dag nog aan Museum Het Oude Raadhuis.

Lees verder 


Theaterwandeling 'Het Wonder van Urk'

Hoe reageerden de Urkers op de Zuiderzeewet? De theaterwandeling 'Het Wonder van Urk' laat komend weekend met toneelspel, muziek, zang en dans zien hoe Urk de hindernissen, die de wet honderd jaar geleden opwierp, wist te overwinnen en zelfs om te zetten tot 'Het Wonder van Urk'.

Lees verder 


'Stuur een foto van je kotteroorbel'

Pink Pony Express is op Urk verschillende keren in aanraking gekomen met de kotteroorbel en wil graag in kaart brengen welke oorbellen er allemaal zijn. ,,We zouden het super vinden als mensen ons een foto van hun oorbel willen sturen, eventueel met een korte toelichting. Wat er in hun oorbel te zien is en waarom ze deze dragen. Het idee is eigenlijk om, in het kader van ons project, een nieuwe oorbel te ontwerpen die ingezet kan worden tijdens onderhandelingen over de Brexit. Ideeën hierover horen we graag!" De foto's kunnen gestuurd worden via WhatsApp (06-14264141) of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees verder 


Zingend de projectweek afsluiten op de Koningin Wilhelminaschool. Zingend de projectweek afsluiten op de Koningin Wilhelminaschool.
2

Wilhelminaschool sluit project zingend af

Het was vrijdagmorgen feest op de Koningin Wilhelminaschool. De leerlingen zongen op het plein, hesen de Urker vlag en lieten aan hun ouders de resultaten zien van een leuke en vooral ook leerzame projectweek van De Culturele Haven.

Lees verder 


Jubileumconcert Urker Zangers

Vijftig jaar Urker Zangers wordt op zaterdag 10 februari gevierd met een jubileumconcert in de Bethelkerk. ,,Het was geen gemakkelijke keuze om uit het rijke repertoire, dat inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 600 liederen, een selectie te maken, maar de muzikaal leider van het mannenkoor, Jacob Schenk, heeft een meer dan mooie selectie gemaakt. Een fraai klankbeeld van wat in de afgelopen vijftig jaar met passie is gezongen. Het geeft de veelzijdigheid van de Urker Zangers weer", aldus het koor. De koorbegeleiding wordt zaterdag verzorgd door het Ars Musica Orkest. Het monumentale Meere-orgel wordt bespeeld door Hendrik van Veen. Jan Willem van Delft neemt plaats achter de vleugel. De algehele muzikale leiding ligt in handen van dirigent Jacob Schenk. Kaarten kunnen gereserveerd worden via: www.korenindekerk.nl/koren/jubileum-concert-urker-zangers. Ze kosten 12 euro per stuk. Het concert begint om 19.30 uur.