Tweede benefietconcert voor UK 114

,,Een succesvolle avond waarop we veel positieve reacties kregen'', zo blikt het bestuur van Stichting Het Goede Schip terug op het benefietconcert voor de restauratie van de UK 114 dat plaatsvond op 2 december 2016. Om iedereen die het optreden heeft gemist een herkansing te geven, herhaalt de stichting de theatervoorstelling op zaterdagavond 13 mei in 't Voorhuys in Emmeloord. Kaarten voor de avond kosten 19,50 euro per stuk, inclusief drankje in de pauze. Onder de kaartbestellers vindt een verloting plaats. Twintig bezoekers mogen in het voorjaar namelijk varen op het schip van Nijgh en sluiten deze middag af met een gebakken visje in de Botterschuur. Kijk voor het bestellen van kaarten op www.hetgoedeschip.nl. Foto: archief.


Nieuw boek in de maak: Typisch Urk

De Urker Spreukenkalender wordt een boek: Typisch Urk. Het is de bedoeling dat het boek eind april in de winkels ligt. Om dat doel te behalen is auteur Mandy van Dijk nog op zoek naar twee belangrijke dingen: bestellingen en bijdragen. Typisch Urk bevat verhalen uit de Urker Spreukenkalender, maar heeft ook nieuwe toevoegingen. Daarnaast bevat het boek dialectwoorden en -zinnen, anekdotes, feitjes, historie en foto's. ,,Typisch Urk is een 'bewaarexemplaar'. Het boek zit niet vast aan een jaar'', vertelt Mandy.

Lees verder 


Zaterdag: Zingen in de Winter

Het nieuwe jaar van Zingen in de Zomer start op zaterdag 4 februari met een inspirerende zangavond in de Bethelkerk: Zingen in de Winter. Twee koren werken zaterdag mee aan de zangavond. Het Urker Mannenkwartet onder leiding van Gerwin van der Plaats hoeft eigenlijk geen introductie. Deze Urker zangvrienden brengen sinds 2010 in een mooie harmonie de liederen van het geloof.

Lees verder 


Tentoonstelling Alberte Jonkers in de bieb

Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek organiseert regelmatig een tentoonstelling van een plaatselijke kunstenaar in de bibliotheek. Dit keer is het de beurt aan Alberte Jonkers. Deze kunstenares werkt veel met aquarel en voelt zich vooral thuis in het realisme. Het werk van Alberte kenmerkt zich door het spel van licht en schaduw. Haar specialiteit is het maken van portretten. Sinds 2013 illustreert Alberte ook kinderboeken voor een uitgeverij. Vanaf 6 januari tot en met 24 februari zijn zowel vrije werken als illustraties van haar te zien in de bieb. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.


Mannenzanggroep 'Ut Zietjen' deelt uit

Urker Mannenzanggroep 'Ut Zietjen' heeft de kerk van Burum blij gemaakt met een cheque van 2.500 euro. In de zomer van 2015 kwam het koor toevallig in het kerkje terecht. Na een fijn gesprek ontstond het idee voor een optreden - de collecte zou bestemd worden voor een goed doel. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. De Urkers werden hartelijk ontvangen en startten het concert met Psalm 98 vers 2. ,,De toehoorders schrokken dat er zoveel geluid van een dertigtal zangers kwam, maar we zijn Urkers en het zingen zit ons in het bloed", aldus het koor. De bezoekers kregen prachtige kerstliederen te horen, waaronder een duet van Tim Evink en Teunis Nentjes. Na de tijd overhandigde penningmeester Frans Lucas Brouwer de opbrengst van de collecte en de bijdrage van het koor. Baukje Tolsma van het kerkje was met stomheid geslagen toen ze het bedrag van 2.500 euro zag verschijnen op de waardecheque. Het geld gaat naar Stichting Tamar Center. Foto: Johannes Hooghiem.


Kijkdagen bij Muziekschool Urk

Muziekschool Urk sluit het jaar af met een aantal kijkdagen bij de instrumentele en de danslessen op de locatie in het Kindcentrum. De lessen worden zowel voor kinderen als voor volwassenen gegeven. Er is een aantal instrumenten te bespelen, waaronder: gitaar, saxofoon, klarinet, fluit, drum, panfluit, zang, orgel en piano. Vandaag (dinsdag 20 december) is er gelegenheid om met de kinderen te kijken bij diverse dansgroepen. Hier kan meteen worden kennisgemaakt met de balletjuf Lianne ten Napel. Bij Muziekschool Urk is er ook een mogelijkheid voor de volwassenen om een balletles bij te wonen. Hier is geen ervaring voor nodig. Op vrijdag 23 december sluit Muziekschool Urk het jaar af in de bibliotheek. Tussen vier en vijf uur zijn er diverse optredens van muzikanten en toneelspelers te zien. De toegang is gratis. Meer informatie over de tijden waarop de lessen zijn, is te vinden op de website www.muziekschoolurk.nl.


Urk in Oorlogstijd ontvangt cheque

Vreugde bij Stichting Urk in Oorlogstijd, want het bestuur ontving een cheque van maar liefst 453,57 euro. De Rabobank vroeg haar leden om goede doelen aan te dragen, die een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Door middel van stemmen zijn goede doelen gekozen tijdens de clubkascampagne. In totaal schonk de Rabobank Urk/Noordoostpolder zestigduizend euro aan 149 goede doelen. Een deel van het geld ging naar Stichting Urk in Oorlogstijd. Robert Hofman, één van de bestuursleden laat weten: ,,Namens de Stichting wil ik iedereen van harte bedanken, die zijn of haar stem heeft uitgebracht op de stichting.'' Het geld zal ten goede komen aan onder meer vitrinekasten voor haar opslaglocatie, (les)materiaal voor scholen, materialen ten behoeve van tentoonstellingen, de vier mei herdenking, en conserveringsmaterialen die nodig zijn voor het archief.


Dit weekend: Urk in Wintersferen

De vierde editie van Urk in Wintersferen vindt vrijdag 25 en zaterdag 26 november plaats. Het evenement wil bezoekers terugbrengen naar de jaren 1910-1920. Voor Urk in Wintersferen 2016 wordt een gedeelte van Wijk 4 afgesloten. Met meer dan honderd figuranten wordt vervolgens de geschiedenis 'tot leven gebracht'.

Lees verder 


Orgelconcert Minne Veldman in Bethelkerk

 
Orgelminnend Urk opgelet: zaterdagavond 5 november om acht uur geeft Minne Veldman een orgelconcert in de Bethelkerk te Urk. Hij heeft een afwisselend programma samengesteld van koraalbewerkingen en orgelliteratuur. Veldman opent na een mondelinge toelichting met: ‘Komt als kind’ren van het Licht’ van Feike Asma en besluit zijn concert met een eigen koraalfinale over Psalm 72, gevolgd door samenzang. Organist en registrant, Lourens Schaak, zijn te zien op een videoscherm voorin de kerk. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden en staat een muziektafel opgesteld waar cd’s en bladmuziek te koop is. Kijk voor meer informatie op minneveldman.nl
 
 


Op stap met SCAB

Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek (SCAB) organiseert op dinsdag 25 oktober een uitje naar Den Haag en Delft. In Den Haag wordt de tentoonstelling Eten bij de kunstenaar - van stilleven tot fooddesign, bezocht en wordt het gezelschap rondgeleid door kunstenaar Teunis Ruiten, die heeft meegewerkt aan de vormgeving en realisatie van de tentoonstelling. Daarna wordt koers gezet naar Delft en daar staat een stadswandeling aan de hand van een gids en een high tea op een bijzondere locatie op het programma.

Lees verder