Het Urkerland

Vanavond SCAB Skoel op UrkFM

De, digitale, SCAB Skoel wordt vanavond uitgezonden via UrkFM. Het thema is ‘An de karrek' - armoede op Urk met als overkoepelende vraag 'Hoe ontwikkelde Urk zich van één van de meest noodlijdende gemeenten van ons land in de gulste gemeente van Nederland?'. Sprekers zijn amateurhistoricus Lub Post, diaken Wim Zoer, Luut Schraal van Boodschappenhoek Urk en Gerrit Meun, voorzitter van Stichting Hulp en Steun. De uitzending is van 20.00 tot 22.00 uur en is live te volgen via de website van UrkFM en via de website en Facebookpagina van de SCAB.


Ut Kunstige Vissers Ussien geopend

Ut Kunstige Vissers Ussien van Roel en Janneke van Slooten werd vrijdag geopend voor bezoekers. Janneke vertelt: ,,In het huisje hebben we zo veel mogelijk originele spullen uit de jaren '40 en '50 gebruikt voor de inrichting. En wat leuk is: we krijgen ook veel van dit soort spullen vanuit onze omgeving!'' Iedereen is uitgenodigd, om, als het licht brandt, te komen kijken in Ut Vissers Ussien in Wijk 4-91. Hier zijn ook kerstkaarten, Urker tekenboeken en verjaardagskalenders te koop. Janneke gaat, als de coronamaatregelen het toelaten, weer starten met verschillende workshops, zoals handlettering, tekenles voor kinderen en schilderen.

Lees verder 


SCAB Skoel over verhalen vertellen

Media en de kunst van het verhalen vertellen. Dat is het thema van SCAB Skoel donderdagavond. Aan de hand van verschillende sprekers wordt het thema op verrassende wijze uitgelicht. Meer weten? Koop een kaartje en kom langs in de bibliotheek.

Lees verder 


Beklim de vuurtoren tijdens de Open Monumentendag

Rijkswaterstaat stelt tijdens de Open Monumentendag aanstaande zaterdag tussen tien en vier uur de vuurtoren open. Ook de Botterschuur, Museum Het Oude Raadhuis, de Bethelkerk en het Kerkje aan de Zee zijn zaterdag opengesteld voor publiek. Bij het museum geldt een gereduceerd tarief van twee euro. Bij Tourist Info Urk zijn vanaf tien uur wandel- en fietsroutes en routes van de ginkiestocht gratis verkrijgbaar en om drie uur wordt in het Kerkje aan de Zee Zingen in de Zomer muzikaal afgesloten.


Zaterdag: Dag van de Klederdracht

Iedereen met liefde voor klederdracht kan zaterdag zijn hart ophalen: dan wordt namelijk voor de tweede keer op Urk de Nationale Dag van de Klederdracht gehouden. De activiteiten vinden plaats rond het museum en vrijwilligers zijn de hele dag in touw om alles in goede banen te leiden. Zo'n twintig klederdrachtgroepen uit alle windstreken van het land presenteren zich op het podium. De presentaties starten om kwart over tien en om half vier staat 'Urk' op de bühne. Als feestelijke afsluiting start er om vier uur een grote parade. Iedereen met klederdracht in de kast wordt van harte uitgenodigd om dat aan te doen en gezellig mee te wandelen.


Orgelconcert Harm Hoeve in de Bethelkerk

Orgel- en muziekliefhebbers opgelet! Volgende week woensdagmiddag verzorgt musicus Harm Hoeve een inloopconcert in de Bethelkerk. Iedereen is welkom. In navolging op voorgaande jaren, wordt ook deze zomer weer een serie 'Orgelzomer Urk' gehouden. In de Bethelkerk wordt acht weken lang op woensdagmiddag een inloopconcert gehouden, van vier tot vijf uur. De toegang is gratis. Bij de uitgang wordt wel een collecte gehouden. Elke week neemt een organist plaats achter het klavier van het bekende Meere-orgel. Uiteraard is iedereen van harte uitgenodigd om te luisteren naar deze muzikale hoogstandjes. Komende woensdag staat het tweede concert op het programma. De bekende organist en dirigent Harm Hoeve speelt dan speelt muziek van onder andere Kellner, Mulder, Bach, Elgar, Driffill. Daarnaast brengt hij een eigen koraalfinale ten gehore.


Bedenk de nieuwe naam van Muziekschool Urk en win!

Muziekschool Urk is op zoek naar een nieuwe naam en vraagt hulp! Wie de perfecte nieuwe naam kan bedenken, maakt kans op een fantastische prijs. De naam Muziekschool Urk dekt al lang de lading niet meer, vindt de organisatie. Er is veel meer te doen dan alleen het leren bespelen van muziekinstrumenten. Zo worden ook balletlessen in de dansstudio, cursussen tekenen, schilderen en fotografie aangeboden en worden unieke kinderactiviteiten georganiseerd, zoals Schatkaart Urk. De muziekschool aan de Slenk zoekt een naam die lang mee kan gaan, uitnodigend is, past bij het moderne gebouw van het kunstencentrum en uiteraard past bij Urk! De winnaar ontvangt maar liefst 150 euro aan Oud Urk-bonnen. Ideeën kunnen opgestuurd worden via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Kerkje aan de Zee opent haar deuren

Sinds een aantal weken is het Kerkje aan de Zee ook buiten het seizoen van Zingen in de Zomer op werkdagen 's middags open voor alle geïnteresseerden. Dit op initiatief van Agnita Bakker-Post van de evangelisatiecommissie van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente. ,,Ik zie het de laatste tijd te vaak gebeuren dat toeristen vol interesse bij het kerkje komen kijken en tot hun spijt moeten ontdekken dat hij dicht is. Voor deze mensen moet de kerk juist een plek zijn waar ze altijd terecht kunnen." De afgelopen paar maanden is druk gezocht naar vrijwilligers om de kerk doordeweeks te kunnen openen. Inmiddels bestaat de groep vrijwilligers uit vijftien personen. Voor het onderhoud van het kerkje komt deze opening ook goed uit, de kerk wordt twee keer per week schoongemaakt door cliënten van Philadelphia, vanuit het programma 'werk en begeleiding'. Het plan is om het kerkje binnenkort op drukke dagen ook 's ochtends te openen, om mensen zo nog beter een plek te bieden waar ze met hun vragen terecht kunnen of simpelweg voor een luisterend oor.