Oorlogsexcursie en concert van Ut Zietjen

Urker Mannenzanggroep 'Ut Zietjen' en Stichting Urk in Oorlogstijd organiseren zaterdag 6 mei een oorlogsexcursie, speciaal gericht op het verhaal van Pieter Hoekman. De dag wordt afgesloten met een concert in Beugen. De excursie begint met een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon, daarna wordt in Beugen een krans gelegd bij het Pinpoint-monument. Op dit monument wordt onder andere de gesneuvelde Urker Pieter Hoekman herdacht. Bram en Ann Grisnigt en Leo Hendrikx hopen ook aanwezig te zijn bij deze kranslegging, zij hebben Pieter Hoekman gekend en ervaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de kranslegging verzorgt Ut Zietjen een muzikaal concert in de kerk in Beugen, met speciale medewerking van de schutterij en van een lokale muziekvereniging. Na het concert wordt de dag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Belangstellen worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden, dat kan via Tim Evink, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Pieter Hoekstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en na zeven uur 's avonds via telefoon 06-51901598.


'Oge Thee' in de Botterschuur

In de aanloop naar Urkerdag 2017 organiseert de Commissie Urkerdag een speciale avond: Oge Thee, oftewel een High Tea. De gezellige en smakelijke bijeenkomst wordt vrijdag 28 april gehouden en vindt plaats in de Botterschuur. De organisatie belooft de aanwezigen een samenzijn vol culturele en culinaire verrassingen. Aanvang is acht uur. Belangstellenden dienen vooraf kaarten te kopen, dat kan voor 19,50 euro per stuk via telefoon 06-12975862. Veel kaarten zijn al verkocht, maar er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.


Start nieuwe seizoen St. Historische Westhaven

De leden van de Stichting Historische Westhaven Urk zijn zaterdagochtend vol goede moed aan het nieuwe seizoen begonnen. Voorzitter Hans Heikoop had een verrassing in petto. Want nadat hij tijdens een korte toespraak stilgestaan had bij het zware ongeval van lid Wouter Kramer junior, vroeg hij of Wouter Kramer senior een net wilde ophijsen. Daardoor kwam, vooral tot Wouters verrassing, een plaquette tevoorschijn waarmee de stichting deze rasvrijwilliger in het zonnetje zette. Meteen daarna ging Kramer (rechts op de foto) op de knieën om het vuurtje onder de taanketel even flink op te stoken. Jan Vink (links) hakte met een bijl enkele blokken hout op maat. Eigenaars van historische vissersscheepjes waren zaterdag in de weer om hun vaartuigen klaar te maken voor de komende periode.


Bram Bakker in de bibliotheek

Psychiater, uitgever, schrijver en fervent hardloper Bram Bakker spreekt woensdag 29 maart in de bibliotheek, in het kader van de Boekenweek. Tegelijkertijd vindt het Groot Nederlands Dictee, editie Urk plaats.

Lees verder 


Film in het museum

In Museum Het Oude Raadhuis wordt aanstaande vrijdagmorgen om tien uur een film gedraaid waarin de bouw van de UK 179 is te zien. De film speelt zich af op de oude werf van Metz en wordt afgewisseld met filmpjes over de reddingsboot, waarin Rein Bos te zien is. Daarnaast zijn er beelden van een reisje, georganiseerd door Lourens Metz - de nodige Urkers van vroeger zijn hierin te zien. Iedereen is van harte uitgenodigd, entree bedraagt 2 euro. Let op: de film wordt alleen 's morgens gedraaid.


Voorjaarstentoonstelling in de bibliotheek

Klaas Johannes Romkes opende vorige week de voorjaarstentoonstelling in de bibliotheek. Hier werden werken getoond die gemaakt zijn door een grote groep Urkers. Zij volgden de afgelopen weken de cursus Line and Wash van Klaas Johannes Romkes, waarbij zowel de pentekening als de aquareltechniek werd behandeld. In een zestal avonden wisten de cursisten schitterende resultaten te bereiken. De voorjaarstentoonstelling, georganiseerd door de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek (SCAB), duurt tot 18 april. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze kunstwerken te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.


Opening expositie in de bibliotheek

Een grote groep Urkers volgde de afgelopen weken de cursus Line and Wash van Klaas Johannes Romkes, waarbij zowel de pentekening als de aquareltechniek werd behandeld. De resultaten zijn vanaf woensdag te zien in een tentoonstelling in de bibliotheek. In een zestal avonden wisten de cursisten schitterende resultaten te bereiken. Sinds een aantal weken zijn zij onder leiding van Klaas Johannes Romkes in de weer met pennen en kwasten. De tentoonstelling wordt op woensdag 8 maart om vijf uur 's middags geopend door Klaas Johannes Romkes. Iedereen is van harte uitgenodigd om de werken te bezichtigen, onder het genot van een lekker kopje koffie. De expositie is te zien tot en met 17 april.


Urk in Oorlogstijd en bibliotheek organiseren koffieochtend

Zet een paar plaatsgenoten - die al wat van het leven hebben gezien - bij elkaar, toon wat oude foto's en voorwerpen en zeker te weten dat er mooie verhalen en herinneringen op tafel komen. Met dat idee organiseerden Stichting Urk in Oorlogstijd en de bibliotheek dinsdag een gezellige koffieochtend voor bewoners van Het Dok.

Lees verder 


Tweede benefietconcert voor UK 114

,,Een succesvolle avond waarop we veel positieve reacties kregen'', zo blikt het bestuur van Stichting Het Goede Schip terug op het benefietconcert voor de restauratie van de UK 114 dat plaatsvond op 2 december 2016. Om iedereen die het optreden heeft gemist een herkansing te geven, herhaalt de stichting de theatervoorstelling op zaterdagavond 13 mei in 't Voorhuys in Emmeloord. Kaarten voor de avond kosten 19,50 euro per stuk, inclusief drankje in de pauze. Onder de kaartbestellers vindt een verloting plaats. Twintig bezoekers mogen in het voorjaar namelijk varen op het schip van Nijgh en sluiten deze middag af met een gebakken visje in de Botterschuur. Kijk voor het bestellen van kaarten op www.hetgoedeschip.nl. Foto: archief.


Nieuw boek in de maak: Typisch Urk

De Urker Spreukenkalender wordt een boek: Typisch Urk. Het is de bedoeling dat het boek eind april in de winkels ligt. Om dat doel te behalen is auteur Mandy van Dijk nog op zoek naar twee belangrijke dingen: bestellingen en bijdragen. Typisch Urk bevat verhalen uit de Urker Spreukenkalender, maar heeft ook nieuwe toevoegingen. Daarnaast bevat het boek dialectwoorden en -zinnen, anekdotes, feitjes, historie en foto's. ,,Typisch Urk is een 'bewaarexemplaar'. Het boek zit niet vast aan een jaar'', vertelt Mandy.

Lees verder