Het Urkerland
Zingend de projectweek afsluiten op de Koningin Wilhelminaschool. Zingend de projectweek afsluiten op de Koningin Wilhelminaschool.
2

Wilhelminaschool sluit project zingend af

Het was vrijdagmorgen feest op de Koningin Wilhelminaschool. De leerlingen zongen op het plein, hesen de Urker vlag en lieten aan hun ouders de resultaten zien van een leuke en vooral ook leerzame projectweek van De Culturele Haven.


De Culturele Haven is een doorlopende cultuurleerlijn op basisscholen, waarbij leerlingen uit alle klassen leren over de geschiedenis van Flevoland: waar kom je vandaan en waar ga je naartoe? ,,Urk is de parel van Flevoland. Daar zijn we trots op'', vertelt Hessel Post, leerkracht van groep 5, ,,maar we vinden het ook belangrijk dat de kinderen hun blik verruimen en over de grenzen leren kijken.'' Meester Post bezocht samen met zijn klas Museum Batavialand in Lelystad, de kinderen deden onderzoek naar oude spullen en toverden de klas om tot een echt museum.


Vrijdag was de school open voor de ouders, broertjes en zusjes van de kinderen om de uitingen van het project te bekijken. Er kon genoten worden van prachtige kunstwerken, oude spullen, opgravingen, modeshows en een hoorspel. Zelfs de slag op de Zuiderzee, een oorlog tussen de watergeuzen en de Spaanse vloot, was met uiterste precisie nagemaakt. ,,Dat was nog een hele klus'', zegt leerkracht Theo Cleveringa, ,,De kinderen dachten overal aan, zelfs aan de kogelgaten door de zeilen. Het is leuk om op deze manier met cultuur en geschiedenis bezig te zijn. De thema's gaan - door met elkaar bezig te zijn - veel meer leven.'' Ook de Groene Kathedraal, Exposure en de Aardzee werden bezocht en groep drie kreeg les van een archeoloog en ging zelf opgravingen doen op het strand. Meer informatie over De Culturele Haven en 100 jaar Zuiderzeewet: deculturelehaven.nl.