Het Urkerland

'Stuur een foto van je kotteroorbel'

Pink Pony Express is op Urk verschillende keren in aanraking gekomen met de kotteroorbel en wil graag in kaart brengen welke oorbellen er allemaal zijn. ,,We zouden het super vinden als mensen ons een foto van hun oorbel willen sturen, eventueel met een korte toelichting. Wat er in hun oorbel te zien is en waarom ze deze dragen. Het idee is eigenlijk om, in het kader van ons project, een nieuwe oorbel te ontwerpen die ingezet kan worden tijdens onderhandelingen over de Brexit. Ideeën hierover horen we graag!" De foto's kunnen gestuurd worden via WhatsApp (06-14264141) of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse vissersdorpen? Door die vraag kwam het ontwerperscollectief Pink Pony Express drie weken geleden naar Urk. Ze zochten contact met Klaas Jelle Koffeman en voordat Annemarie van den Berg, Cecilia Hendrikx en Tara Karpinski van Pink Pony Express en radiomaker Jesper Buursink er erg in hadden, stonden ze op de Dam in Amsterdam bij het EMK-protest en vertrokken twee van hen vorige week naar zee.


Urk, die gesloten gemeenschap, gaan jullie daarnaartoe? Pink Pony Express, actief sinds 2010, kreeg bedenkelijke reacties op het nieuwe project. ,,Nadat de Brexit en de invloed daarvan op Nederlandse visserijgemeenschappen onderwerp werd van het nieuwe project, werd ons aangeraden om Urk en Texel aan te doen", vertellen Tara en Annemarie op vrijdagmiddag. Cecilia Hendrikx en Jesper Buursink zijn dan nog op zee, met de FD 283 Trui van Hinte. ,,Ze zouden vanavond thuiskomen, maar we horen net dat het een dag later wordt." Tara toont foto's van haar collega's aan boord van het schip. ,,Ze waren aan het begin van de week zeeziek, maar nu gelukkig niet meer."


Kunst op locatie


Tara en Annemarie lichten toe wat Pink Pony Express is. ,,We maken kunst op locatie, in de openbare ruimte, en kiezen altijd onderwerpen waarbij er frictie is tussen burgers en overheid. Het beeld dat vervolgens ontstaat, meestal installaties, laat mensen anders naar een onderwerp kijken. Ons doel is dat het aanzet tot een gesprek." Het kan dus zomaar zo zijn dat ergens dit jaar een kunstinstallatie op Urk verschijnt? ,,Het verschijnt in ieder geval op een relevante plek. Hierna gaan we naar Texel en eigenlijk willen we ook nog naar Engeland. Allemaal relevante plekken, maar het zou ook zomaar Brussel kunnen worden – daar waar de besluiten worden genomen", vertellen de twee vrouwen. Eerder verscheen werk van Pink Pony Express in onder andere Detroit, Tokyo en Sint Petersburg.