Het Urkerland
De bemanning van de FD 283 denkt mee over het ontwerp voor de bijzondere kotteroorbel. De bemanning van de FD 283 denkt mee over het ontwerp voor de bijzondere kotteroorbel.
0

Aftelkalender van 730 viskisten

Een installatie van 730 viskisten verschijnt komende woensdag voor een dag op het haventerrein. De actie is een initiatief van Pink Pony Express - het ontwerperscollectief dat onlangs drie weken doorbracht op Urk in verband met hun onderzoek naar de gevolgen van de Brexit.


Pink Pony Express onderzoekt de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse vissersdorpen. De installatie die woensdag tot ongeveer zeven uur 's avonds op het haventerrein te zien is, wordt een soort aftelkalender. De 730 viskisten staan voor de 730 dagen tot de Brexit. ,,We merken dat de Brexit voor een dreigend gevoel en een hoop onbeantwoorde vragen zorgt. Door de spanwijdte van het tweejarige proces zichtbaar te maken, willen we het gewicht van de Brexit verbeelden. En daarmee discussies loshalen. We weten uit ervaring dat bouwen in de publieke ruimte hiervoor een mooie manier is", vertelt Tara Karpinski, één van de ontwerpers. ,,De viskist hebben we in het visproces overal terug zien komen, alle betrokkenen zijn er bekend mee. Bovendien is het een supervorm om mee te bouwen en heeft het qua kleur en proportie iets heel aantrekkelijks. We zien het als een soort symbolische bouwsteen." De viskisten worden voor een dag uitgeleend door de visafslag en Brouwer Transport regelt het vervoer naar en van de haven. ,,Heel genereus. Deze versie dient als een ruimtelijke 'sketch', waar we uiteindelijk een permanente versie van hopen te maken."Bijzondere kotteroorbel


Naast de installatie werkt Pink Pony Express aan een ontwerp voor een kotteroorbel, die ingezet kan worden tijdens onderhandelingen over de Brexit. ,,Als mensen hier ideeën over hebben, horen we die graag. Het is de bedoeling dat de oorbel vanuit de gemeenschap wordt ontworpen. Wij fungeren meer als eindredacteurs. De eigen oorbel met betekenis opsturen mag ook nog steeds, we hebben al veel bijzondere reacties ontvangen." Ideeën en foto's kunnen gestuurd worden via WhatsApp (06-14264141) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..