Het Urkerland
Uit de tentoonstelling: opmerkelijk protest van honderd Urker vrouwen. Uit de tentoonstelling: opmerkelijk protest van honderd Urker vrouwen.
0

Wat voorafging aan de Zuiderzeewet

De bibliotheek staat dit jaar stil bij het thema 100 jaar Zuiderzeewet. In een nieuwe tentoonstelling tonen foto's wat er aan deze wet voorafging en hoe de plannen op Urk werden ontvangen. Met onder andere: een protest van honderd Urker vrouwen.


De wet leidde tot protesten van zowel vrouwen als mannen, maar het meest opmerkelijke protest was wel dat van de honderd vrouwen die in klederdracht per stoomboot voeren om daar bij de Generale Zuiderzeecommissie hun beklag te doen. Vier maanden na de afsluiting van de Zuiderzee togen ze naar Amsterdam om hun protest te doen over de gederfde broodwinning: garnalen pellen. Volgens hen was er sprake van 'onbillijkheden met betrekking tot den toepassing van den Steun'. In Amsterdam aangekomen togen de dames gearmd naar het Rokin waar de commissie gezeteld was. De kranten schreven: ,,De vrouwen stelden zich in kleurige rij van oranje, groen en blauw en keken naar het kantoor, van waaruit eenige typisten al hadden geroepen: daar komen ze."


Dit en meer verhalen zijn te lezen en te zien bij de tentoonstelling 100 jaar Zuiderzeewet in de bibliotheek, die te zien is tot 24 december. De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek.