Het Urkerland
(v.l.n.r.) Tara Karpinski en Cecilia Hendrikx overhandigden de kotteroorbel aan Annie Schreijer-Pierik. (v.l.n.r.) Tara Karpinski en Cecilia Hendrikx overhandigden de kotteroorbel aan Annie Schreijer-Pierik.
0

Europarlementariƫr krijgt een kotteroorbel

Europarlementariër voor het CDA, Annie Schreijer-Pierik mocht een heel bijzonder sieraad dragen: een gouden kotteroorbel. De oorbel werd haar vorige week overhandigd door het kunstenaarscollectief Pink Pony Express en is gemaakt door Juriaan Romkes van Juwelier Romkes. Annie Schreijer-Pierik noemde het een 'eer' om het sieraad in ontvangst te mogen nemen 'als dank en aanmoediging voor het behoud van de Nederlandse visserijsector'.


Het ontwerperscollectief Pink Pony Express deed in juni van dit jaar drie weken onderzoek naar de gevolgen van de Brexit voor Urk. Twee van de leden van het collectief voeren deze zomer een week mee met de FD 283 Trui van Hinte. Het idee ontstond toen om een nieuwe oorbel te ontwerpen, die ingezet kan worden tijdens onderhandelingen over dit onderwerp. Vorige week overhandigden Tara Karpinski en Cecilia Hendrikx van Pink Pony Express het sieraad tijdens een hoorzitting van de visserijcommissie in Brussel en Annie Schreijer-Pierik besloot de oorbel meteen te gaan dragen. Het winnende ontwerp van de oorbel - met een kotter op zee - is gekozen door de Nederlandse vissersgemeenschap - onder andere via de Facebookpagina van Eendracht Maakt Kracht - en het doel is om de vissers, die zich ver weg voelen van de onderhandelingstafels over de Brexit, wat dichterbij te brengen. Het gouden sieraad wordt de komende maanden in estafettevorm doorgegeven aan politici en beleidsmakers die opkomen voor de vissers.


De Pink Pony Express maakt kunst op locatie en kiest onderwerpen waarbij er frictie is tussen burgers en overheid. ,,Ons doel is dat het aanzet tot een gesprek.''