Het Urkerland

Stichting Urker Botter wint allereerste Willem Baarsen Prijs

Stichting Urker Botter kreeg vorige week de Willem Baarsen Prijs 2018 uitgereikt door Heemschut Flevoland. Niet zomaar: voor het behoud van de UK 114. De UK 114 heeft als schip verschillende gedaanten gehad. De laatste 33 jaar is het in bezit geweest van Nederlands bekendste tekstschrijver, Lennaert Nijgh. Het echtpaar Nijgh (Lennaert en Astrid) kocht de visserskotter in 1969 van de gebroeders Woord op Urk. Zij belandden na een vaarreis op het oude vissersdorp en zagen daar het 'zielige vaartuig' liggen. De UK 114 kreeg deze beschrijving omdat hij al lang niet meer in gebruik was, hij zou te klein zijn en kon niet concurreren met grotere schepen van die tijd.

Lennaert stond niet bekend als spraakzaam en liet niet gauw het achterste van zijn tong zien. Op papier en in zijn teksten is waar Lennaert echt sprak. Na zijn overlijden in 2002 verkocht Astrid Nijgh het schip van haar voormalige echtgenoot, in overleg met de familie Nijgh, voor het symbolische bedrag van één euro aan de Stichting Urker Botter. De stichting verzorgt sindsdien het onderhoud en het beheer van dit bijzondere varend erfgoed. Heemschut Flevoland, een onderdeel van de landelijke Erfgoedvereniging Heemschut, kent de vereniging hierom de Willem Baarsen Prijs 2018 toe. Naast de Willem Baarsen Prijs krijgt de stichting ook een bedrag van duizend euro.


Het is de eerste keer dat de Willem Baarsen Prijs wordt toegekend. De uit Urk afkomstige Willem Baarsen was vanaf 2004 tot 2014 bestuurslid van Heemschut Flevoland. Bij zijn overlijden in 2015 heeft Willem een legaat nagelaten, welke gebruikt wordt om een prijs toe te kennen voor bijzondere Flevolandse projecten. De prijs wordt elke twee jaar toegekend aan lokale en regionale non-profitorganisaties en andere georganiseerde burgerinitiatieven, gericht op het behoud van archeologisch, gebouwd, onroerend en immaterieel erfgoed in Flevoland.