Het Urkerland
Henk Kapitein was verrast door de grote belangstelling voor zijn expo. Henk Kapitein was verrast door de grote belangstelling voor zijn expo.
0

Opening tentoonstelling Henk Kapitein goed bezocht

In 39 knipkunstwerken laat plaatsgenoot Henk Kapitein, bijgenaamd de Knipper, zien wat Urk met de ondertekening van de Zuiderzeewet verloor en tegelijkertijd ook kreeg. De opening van zijn expositie in het Urker gemeentehuis kon afgelopen vrijdagavond rekenen op veel belangstelling.


Het werk van Kapitein laat onder meer in de portretgalerie de armoede en het verdriet van Urk van voor de inpoldering zien. De welvaart die daarna kwam, door het pakken van kansen en hard werken, is ook in de kunststukken verwerkt. Kapitein maakte de meeste werken al in 2016 en 2017, toen hij voor de provincie een tentoonstelling realiseerde in het Provinciehuis. Voor de expositie op Urk moest Kapitein wel weer opnieuw aan het werk, omdat kopers zich voor werken in Lelystad hadden gemeld. De boom in een lichtbak is door de fijnmazigheid één van de meest in het oog springende werken van de tentoonstelling. Kapitein legde er twee weken geleden de laatste hand aan. ,,Er zit 180 uur werk in, maar eigenlijk hou ik nooit bij hoeveel tijd ik aan mijn werk besteed, want als ik er van leven moest, was ik allang dood geweest.'' Verrassing bij de expositie was het levend standbeeld van ingenieur Lely door Riekelt Kapitein, broer van. Een andere broer van de Knipper, Jelle, trakteerde bezoekers op 'vroegere kost': dikkoekbollen.