Het Urkerland

SCAB Skoel: 'Mins ik goon ier nooit mar weg'

Na twee succesvolle bijeenkomsten staat op donderdag 14 maart de derde editie van SCAB Skoel gepland. Het thema is dit keer 'Mins ik goon ier nooit mar weg'.


Urkers kunnen met het oog op 'vreemden' soms erg uitgesproken zijn, maar hebben in verleden en heden ook menig 'vreemdesnuut' onderdak gegeven. Is hier sprake van een tegenstrijdigheid? Vier sprekers komen tijdens SCAB Skoel aan het woord en bespreken het thema vanuit een eigen invalshoek. Robert Hofman van Stichting Urk in Oorlogstijd belicht de geschiedenis van de bleekneusjes die rond 1940 op Urk kwamen vanuit Amsterdam. Christianne Kapitein schreef hier een musical over, bij SCAB Skoel vertelt ze over haar drijfveer om juist dit thema op de kaart te zetten. Ervaren pleegouder Jelle Kramer is de derde spreker. Zeventig procent van de pleegkinderen in Flevoland wordt namelijk op Urk geplaatst. Wat is dat toch? Kramer deelt zijn visie hierover. Krijn de Jong geeft als laatste spreker een inkijkje in hoe het is om een vreemdeling op Urk te zijn. Hij staat in nauw contact met deze groep in de Urker samenleving. Musicalschool Light Up verzorgt de muzikale omlijsting, daarnaast is er gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen.


Let op: SCAB Skoel start vanaf nu eerder. De zaal opent om kwart over zeven, aanvang is half acht. Kaarten kosten vijf euro (drie euro voor bibliotheekleden en SCAB donateurs) en zijn verkrijgbaar in de bibliotheek, online en bij de entree.