Afbeelding

Urkerdag komt eraan!

Cultuur

Urkerdag nadert met rasse schreden: zaterdag 8 juni is het al zover. Om iedereen de kans te geven op z'n pinksterbest voor de dag te kunnen komen organiseert de Commissie Urkerdag de Urkergoedveiling in het museum en het hullen opzetten in de Talma.


Op dinsdagavond 4 juni om acht uur wordt de traditionele Urkergoedveiling gehouden in Museum Het Oude Raadhuis. ,,Vaak horen we dat men een Urkerpak dat niet meer past of niet meer gebruikt wordt, zomaar in de kast hangt en daar laat hangen. Juist daarvoor is deze veiling bedoeld'', aldus de commissieleden. Bij de in te brengen veilinggoederen wordt allereerst gedacht aan klederdrachtspullen, variërend van een oorijzer, schoenen tot een compleet Urkerpak. Daarnaast zijn ook antieke of ouderwetse spullen welkom. ,,Denk dan bijvoorbeeld aan een petroleumstelletje of een vuurduveltjen. Voorwaarde is wel dat de spullen in een goede staat verkeren. De opbrengst van de te veilen spullen is voor de inbrenger. De commissie vraagt een klein percentage.'' Goederen voor de veiling kunnen tot uiterlijk aanstaande zaterdag dagelijks tussen zes en acht uur 's avonds worden ingebracht bij Bettie Weerstand, Lange Dam 28. Alle kavels kunnen dinsdag 4 juni vanaf zeven uur bekeken worden. De entree bedraagt 2 euro, dat is inclusief koffie en wat lekkers.

Hullen opzetten

Een dag later, op woensdagmiddag 5 juni, is het hullen opzetten in de Talma. Van drie tot zes uur is iedereen van harte welkom om hier de fijne kneepjes van het vak te leren. ,,Er zijn weer verschillende hullenopzetters aanwezig om u met raad en daad bij te staan, want het is natuurlijk belangrijk dat met Urkerdag je hulletje mooi rond staat en je dotten perfect zitten.''

Daarnaast is er een verkoop van spullen die met de Urker dracht te maken hebben. ,,Denk daarbij aan kraplappen, boezels, sieraden, gebreide warrekies kousen en truien.'' Ook aan de kinderen is gedacht: er is een speciale hoek ingericht waar ze fijn kunnen kleuren, spelen of een filmpje kijken. De mensen van Mit Eenkanger van Caritas Urk zorgen ervoor dat het de bezoekers aan niets ontbreekt: zij verkopen koffie, thee en snoepgoed. ,,We werken altijd al samen met Caritas, dit keer wordt de samenwerking intenser en hebben we de taken verdeeld. We vinden het fijn om zo ook onze oudere plaatsgenoten te betrekken bij Urkerdag'', aldus de commissieleden. De parkeerruimte is beperkt; benut daarom de parkeerplaatsen bij het winkelcentrum.