Het Urkerland
Het interneringskamp dat op het eiland Urk gebouwd werd in de Eerste Wereldoorlog. Het interneringskamp dat op het eiland Urk gebouwd werd in de Eerste Wereldoorlog.
0

Tentoonstelling een maand verlengd

De tijdelijke tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog, 'Elba van de Zuiderzee', wordt een maand verlengd. De expositie is nu tot 28 juni te zien in Museum Het Oude Raadhuis.


Stichting Urk in Oorlogstijd en journalist en schrijver Mandy van Dijk organiseren de tentoonstelling over een vergeten periode in de Nederlandse en Urker geschiedenis. Van Dijk werkt aan een boek over het interneringskamp dat op het eiland Urk gebouwd werd in de Eerste Wereldoorlog. Op de rand van het eiland stond een houten barak met daarin vluchtgevaarlijke Franse, Engelse en Belgische officieren. De officieren wilden niet op Urk zijn en deden menig poging van het eiland af te komen, de Urkers waren op hun beurt de officieren liever kwijt dan rijk, maar zagen het als hun plicht om te voorkomen dat er mensen zouden ontsnappen. Een gespannen situatie op het geïsoleerde eiland in het neutrale Nederland. Het boek komt in het voorjaar van 2020 uit bij uitgeverij Atlas|Contact.


In de tentoonstelling zijn unieke objecten te zien en zijn interessante verhalen over Urk plus de geïnterneerden opgetekend. Bezoekers kwamen de afgelopen maand uit binnen- en buitenland naar Het Oude Raadhuis om de expositie te bekijken. Zo hebben mensen uit België, Frankrijk en Engeland de trip gemaakt. De tentoonstelling, die eerst alleen in de maand mei zou plaatsvinden, is nu een maand langer te zien.


Op Urkerdag kunnen bezoekers van het museum een speciale Elba-escape-quiz doen. De antwoorden zijn te vinden in de tentoonstelling. Mensen die meedoen, maken kans op een leuke prijs.