0

Feestelijk concert met Valerius

De Christelijke Brassband Valerius viert dit jaar haar 75-jarig bestaan op verschillende manier. Aanstaande zaterdagavond starten de feestelijkheden met een concertavond in een ongedwongen sfeer in Zalencentrum Irene. Bovendien wordt de nieuwe cd gepresenteerd.,,Wij als brassband laten ons van onze beste kant horen en zien’’, beloven de leden. De opening is met ‘Oude glorie’, muziek dat decennia geleden in het repertoire stond. ,,We hebben bijvoorbeeld de Feestmars van J. R. van de Glas onder het stof vandaan gehaald. Deze muziek heeft ongeveer dezelfde leeftijd als Valerius.’’ Als slot speelt Valerius een blokje hedendaagse composities en bewerkingen. Door deze opbouw ervaart de luisteraar ervaart op die manier waar naartoe de blaasmuziek en het niveau van Valerius is gegroeid. Uiteraard klinken tussendoor de klassiekers zoals ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Bovendien treden ook het B-orkest (in opleiding) en het Opstap-orkest op. Conferencier Jaap Bakker verbindt de verschillende programmaonderdelen met onder andere een terugblik op het Valerius van vroeger.

‘A time for us’

Als blijvende herinnering aan dit jubileumjaar nam Valerius een cd op, getiteld: ‘A time for us’. De cd bevat een variatie van ‘muziek met een boodschap’, bekende melodieën, ingetogen en uitbundig, gezongen liederen gezongen door Lammy van Urk-Post, Willeke Brouwer-Mazereeuw en Hans Koffeman begeleid door de brassband. Het eerste exemplaar wordt zaterdag aangeboden aan een ‘special guest’. Na afloop is de cd te koop via brassbandvalerius.nl, bij Boekhandels Koster en ’t Boekendal. De opname en jubileumactiviteiten zijn mogelijk gemaakt door steun van het Prins Bernhardfonds en de gemeente Urk.

Engelse componist

Bijzonder detail: zaterdag speelt de brassband voor het eerst in het openbaar de compositie ‘New Jerusalem’. Dirigent Egbert Scheffer heeft de Engelse componist Kenneth Downie zover gekregen om dit stuk te schrijven, gebaseerd op het lied ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’. ,,Het lied symboliseert de zangcultuur van Urk, maar geeft ook uiting aan de boodschap die Valerius veelal met haar muziek wil uitdragen.’’

Het concert begint om acht uur, met inloop vanaf half acht. Rond tienen is de afsluiting, waarna het publiek kan nagenieten en -praten onder het genot van een drankje. Iedereen is hartelijk welkom.

Langs de deuren

Valerius wil nog meer investeren in de opleiding van jonge muzikanten, waarvoor dure instrumenten nodig zijn. In de eerste week van mei lopen de muzikanten daarom langs de Urker deuren om te collecteren ten bate van de jeugdopleiding.