0

43ste keer Zang op Hemelvaart

Momenteel bereiden heel wat Urker muzikanten zich voor om op Hemelvaartsdag een aangename stroom van muziek te produceren. Volgende week donderdag is het alweer zover. Opnieuw wordt Visafslag Urk omgetoverd tot concertzaal om een aanzienlijk publiek te kunnen herbergen voor het 43ste Hemelvaartsdagconcert.

Heel wat vrijwilligers zijn die dag op de been om alles tot in de puntjes te regelen voor Zang op Hemelvaart. Is ook wel nodig, want om parkeren, kaartcontrole, verkoop van eten, drinken en het begeleiden van bezoekers, muzikanten en koorzangers ordelijk te laten verlopen eist de nodige expertise. Maar het komt goed, want: ,,We hebben vier mensen in de commissie, die doorspekt zijn met ervaring. Op de dag zelf steekt bovendien een behoorlijk aantal plaatsgenoten de handen uit de mouwen’’, zegt Klaas Baarssen, één van de organisatoren.

Zingende koren

De zingende koren op rij: Het Urker Mannenkoor Hallelujah, Christelijk Urker Visserskoor Crescendo, Mannenkoor Urker Zangers, Christelijk Jong Mannenkoor Soli Deo Gloria, Christelijk Gemengd Koor Excelsior, Jong Gemengd Koor Immanuel, Christelijke Brassband Valerius en Kinderkoor Klein maar dapper. Het concert begint om zeven uur ’s avonds. De zaal is om vier uur open.
Kaarten kosten bij reservering 12 euro per persoon, kinderen onder de twaalf jaar betalen 6 euro. Een gezinskaart bedraagt dertig euro – geldt voor ouders en alle kinderen van 12 jaar en jonger. Gereserveerde kaarten kunnen tussen vier uur en kwart voor zeven afgehaald worden in de afslag. Zonder reservering betalen bezoekers twee euro meer.  Reserveren kan tot donderdag 17 mei, ’s middags twee uur via zangophemelvaart.nl. Parkeren kost vier euro. Iedereen is van harte uitgenodigd voor Zang op Hemelvaart.

‘Hoe verder?’

Zang op Hemelvaart kent een piek van vierduizend bezoekers, maar dat geldt zeker niet voor vorig jaar, met een bezoekersaantal van 2200. Zoals het er nu voorstaat, lijkt het dit jaar niet veel meer te worden. ,,En dat is te weinig, want in 2011 draaiden we quitte, terwijl de kosten net als voorgaande jaren gewoon doorstijgen’’, schetst Klaas Baarssen het grafiekje. De organisatie buigt zich daarom serieus over de vraag: ‘hoe verder?’. ,,Dat doen we na ieder Hemelvaartsconcert en we passen zaken altijd aan naar behoefte, soms met behulp van een enquête. Wat echter opvalt is dat aanpassingen slechts tijdelijk werken. Daarnaast is het lastig om te achterhalen wat nu de oorzaak is van de terugloop. De prijs? Verzadiging? Crisis? Duurt het misschien te lang?’’ Hoe dan ook, ideeën over vernieuwing zijn er. ,,Punt is wel dat de uitvoering ervan behapbaar moet zijn, want we drijven op vrijwilligers.’’