Het Urkerland
0

Wederopbouw is begonnen

Het is stil geweest in de Bethelkerk, maar sinds deze week bruist het elke dag in de kerkzaal van activiteiten. Orgelbouwers zijn geconcentreerd en intensief bezig met de wederopbouw van het Meere-orgel. De kerkzaal ligt bezaaid met kisten vol handgemaakte pijpjes, houten onderdeeltjes, enorme houten pijpen en delen ombouw.Maandenlang is in de werkplaats van Orgelmakerij gewerkt om het orgel te restaureren naar de opvattingen en orgelbouwkunde van oorspronkelijk bouwer Abraham Meere. Afgelopen december zijn de balgen geplaatst en is de motor op het orgel aangesloten. Zodoende kon de intonatie beginnen, pijp voor pijp, om de klankkleur van het orgel stukje bij beetje duidelijk te krijgen. ,,Tijdens ons laatste bezoek aan de werkplaats kregen we de gelegenheid om het tot dusver gevorderde orgel te horen ā€“ we waren ontroerd! Onze waardering voor het vakmanschap van Orgelmakerij Reil is alleen maar groter geworden en vol vertrouwen kijken we uit naar de laatste faseā€™ā€™, aldus de restauratiecommissie.

Volg de vorderingen

Afgelopen maandag zijn de verschillende onderdelen overgebracht naar Urk. Het Meere-orgel komt in etappes terug in de nis boven de preekstoel en kerkgangers kunnen vanaf nu elke zondag zien hoe het orgel stukje bij beetje groeit. De kerk is door de weeks gesloten voor bezoekers, om de orgelbouwers zo min mogelijk te storen in hun werk. Iedereen die benieuwd is naar de vorderingen kan de restauratie volgen via meereorgel.nl, facebook en op twitter. De restauratie verloopt volgens plan en schema. Naar verwachting wordt het orgel ergens eind mei in gebruik genomen.Ā 


Bekijk hieronder een speelmoment tijdens een bezoek van de restauratiecommissie aan de werkplaats van Orgelmakerij Reil.