Dertig jaar Urkerdag

Cultuur
Urkerdag 2013 wordt een bijzondere editie. Het is namelijk de dertigste keer dat op de zaterdag vooraf aan Pinksteren de oude Urker cultuur wordt herbeleefd. Zoals commissie Urkerdag het omschrijft: een dag van, voor en door Urkers.

Het begon allemaal klein. Een rookton, wat netten, een paar mensen in Urker dracht. Inmiddels is Urkerdag uitgegroeid tot een niet weg te denken Urker aangelegenheid. Willie Bakker-Nentjes, pr-vrouw van de commissie verhaalt: ,,We zijn trots dat in de afgelopen jaren de klederdracht niet helemaal uit ons dorpsbeeld is verdwenen. Nog maar weinigen lopen daadwerkelijk elke dag in dracht, maar ondertussen zie je iedere zondag enkele plaatsgenoten het Urker pak aantrekken. Urkerdag heeft ertoe bijgedragen dat de klederdracht niet helemaal definitief verloren gaat.’’ En het klopt. Op Urkerdag steken heel wat plaatsgenoten zich in de Urker dracht, soms complete gezinnen. ,,Een plaatje om te zien! Ook de pleintjes zien er elk jaar mooier uit. We proberen alles zo authentiek mogelijk te houden, dus geen braderieachtige taferelen, maar juist activiteiten die verband houden met onze cultuur en onze klederdracht. We hopen als commissie samen met alle vrijwilligers op een mooie pinksterzaterdag! Óp naar de volgende dertig jaar’’, besluit Willie. Nu is het hopen op mooi weer voor komende zaterdag…

Op de foto: Commissie Urkerdag waant zich in vervlogen tijden. Van links naar rechts Joke Kramer Nentjes, Lub Bakker, Betty Weerstand en Willie Bakker-Nentjes. Commissielid Hendrik de Vries ontbreekt op de foto.