Programma Urkerdag

Cultuur
Commissie Urkerdag heeft alle activiteiten geïnventariseerd en zodoende is onderstaand programma tot stand gekomen.

Urker vlag
De commissie rekent erop dat de bevolking de Urker vlag massaal zal uitsteken en de waslijnen zal spannen.

 Markt
 ’s Morgens is de markt op het haventerrein van acht uur tot twee uur.

Showband Urk
De allerkleinsten van Showband Urk geven rond de klok van elf uur een optreden op en rond de markt.

Spekbakkenrace
Op het IJsselmeer vindt tussen tien en één uur voor de zesde keer een spekbakkenrace plaats. De spekbakken liggen afgemeerd in de Westhaven bij het strand. Om ongeveer tien uur vertrekken ze uit de haven en het startsein wordt om half elf gegeven. Het spekbakken gebeuren vindt plaats op de Westhaven.

Rondvaart
Vanaf elf uur vaart De Zuiderzee om het uur een rondje IJsselmeer, waarbij Auke de zalmroker aanwezig is.

Westhaven
Om tien uur worden de nieuwe plankieren geopend door wethouder Ben Visser, vergezeld door tal van historische activiteiten zoals het stoken van een taanketel, waar fuiken in worden laten zakken, zeilreparaties, netten boeten en meer ambachtelijke werkzaamheden. De historische schepen die in de haven liggen mogen bewonderd worden, er draaien oude scheepsmotoren.

Orka
Om elf uur onthult de burgemeester de nieuwe orka op de Dormakade. Daarna krijgen kinderen ruimschoots de kans om te genieten van een heuse fuikhangattractie, met behulp van een kraan van veertig meter hoogte.

Kinderkoor
Het Kinderkoor Klein maar Dapper, waarvan de kinderen in Urker klederdracht optreden, verzorgt een uitvoering in het Kerkje aan de Zee. De kerk is open vanaf half elf en het optreden begint om elf uur.

Piratenkoor
Piratenkoor ‘De Zuiderzeezangers’ zorgde de afgelopen jaren steeds voor een varende muzikale verrassing en laat ook dit jaar van zich horen in de haven. Tussen tien en twaalf uur hebben havenbezoekers zomaar kans dat ze plotseling verrast worden met een optreden.

Niverplast/VuurtorenRace    
Vereniging Roeiploeg Urk – Moby Dick organiseert de Niverplast/VuurtorenRace, waarin dertien sloepen tegen elkaar strijden. Eén van de drie Urker sloepen is gevuld met oud-roeiers van de vereniging. De eerste start is om half een bij het havenkantoor. De vereniging staat tevens de hele dag met een tent op de haven.

Leuster
Leuster is natuurlijk ook van de partij en staat dit jaar op het pleintje bij Piet Brouwer. Ze geven twee optredens, de eerste om twaalf uur, de tweede om drie uur ’s middags, met als extra een Urker stoelendans!

Vuurtoren
De Urker vuurtoren is te bezichtigen en te beklimmen, wel betalen bezoekers entree. Zonder begeleiding hebben kinderen geen toegang.

Urker botter
Stichting Urker Botter draagt bij aan het behoud van de Urker cultuur en geschiedenis en laat op Urkerdag iedereen genieten van alles wat zij in huis hebben, locatie: rondom de werf van Koffeman bij de Staversehoogte.
 
Ongerkoemen commissie Urkerdag
De commissie Urkerdag bezet de Botterschuur naast de werf van Koffeman. Uniek, want de Botterschuur is geopend. Afgelopen jaar is hard gewerkt om alles klaar te krijgen en de stichting is enorm trots op het resultaat. Iedereen is dus hartelijk welkom om de schuur te komen bewonderen. Als vanouds zijn hier allerlei Urker lekkernijen te proeven en te koop, zoals diverse Urker gerechten zoals koolmoes, dikkoek met saus en grauwe erwten en uiteraard een bakje pruttelkoffie. Iedereen is er van harte welkom!
 
Botermarkt
Op de Botermarkt bij Geert Weerstand belooft het heel gezellig te worden! Kunstenaars zijn live aan het werk en bezoekers kunnen genieten van antieke spullen en oude ambachten. Andries Hoekstra staat op het plein voor de Bethelkerk en laat daar zijn schilderkunst en etskunst zien.

Stap aan boord!
De Urkerboot ‘De Zuiderzee’ meert om ongeveer kwart voor drie af voor het plein bij De Boet, waar Urker meisjes van boord stappen om de ‘Pienster’ op Urk door te brengen. Meisjes en jonge vrouwen die in klederdracht lopen krijgen overdag vrijkaartjes om een stukje mee te varen. Zij kunnen vanaf twee uur opstappen en de meisjes nabootsen die vroeger uit dienen gingen aan de walle en met de Pinksteren op Urk aankwamen met de boot.

Valerius
Een deel van Brassband Valerius speelt met een groepje leden op verschillende locaties in het dorp, tussen half tien ’s morgens en half één.

Timmerschuur Klein Willem
De antieke timmerschuur van Klein Willem in Wijk 6-76 is te bezichtigen. Ervaar hoe het er vroeger aan toe ging en luister naar de begeleider, die op inspirerende wijze bezoekers voorziet van een stukje Urker geschiedenis.

Muziekschool Urk
Muziekschool Urk geeft diverse optredens op het plein bij Piet Brouwer. Om kwart voor elf start de musicalgroep, om half twaalf geeft de balletgroep een optreden, om half twee opnieuw een balletoptreden en om kwart over twee treedt de musicalgroep weer op. Tussendoor geeft de dwarsfluitgroep optredens.

Nog veel meer…
Vanaf ’s morgens een uur of elf tot ongeveer vijf uur, heerst er op diverse locaties in het oude dorp en op de haven een bedrijvig en gezellig Urker sfeertje. Oude gebruiken en gewoonten herleven, de waslijnen zijn gespannen, kleren in de wastobbe, spinnen, touw-, klompen- en mandenmaken, hoeden maken en kinderspelletjes. Maar ook de visserij wordt in al zijn facetten volop getoond. En wie goed zoekt en zijn neus gebruikt kan links en rechts genieten van Urker lekkernijen als dikkoek, gebakken en gerookte vis, grauwe erwten, koolmoes en skommeldrok.

Locaties op rij
Pleintje van Zwager (achter de Kesse); De Botermarkt; Pleintje bij De Magneet; Pleintje bij de vuurtoren; Winkeltje van Trientjen; Timmerschuur Klein Willem, Wijk 6-76; Plein Bethelkerk; Pleintje rond museum; Plein Piet Brouwer en De Boet; Rondom de werf van Koffeman met Stichting Urker Botter; Botterschuur; Westhaven; Dormakade.

Niet toegestaan!
Visbakwagens zijn niet toegestaan op Urkerdag. Iedereen die een visje wil bakken of roken, moet in het bezit zijn van een vergunning, die is aangevraagd en afgegeven door de gemeente in samenspraak met commissie Urkerdag. Deze moet je op verzoek kunnen laten zien. Ook wordt er streng opgetreden bij uitspattingen. De keuringsdienst van waren kan bovendien langskomen en iedereen die zijn of haar zaakjes op het gebied van hygiëne en veiligheid niet voor elkaar heeft kan op een fikse bekeuring rekenen.