Geert en Okke Weerstand presenteren kunstwerk in Assen

Cultuur
Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen opende vrijdag haar nieuwe gebouw. Het kunstwerk in de hal werd gemaakt door Geert en Okke Weerstand. Plaatsgenoot Hans Crebas – aanwezig bij de opening – vertelt.Meteen bij binnenkomst van het kleurrijke nieuwe gebouw van Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen valt je oog erop. Een groots trapsgewijs mozaïek van tien meter lang en drie meter hoog, voorstellende ‘De Zaaier’ van Vincent van Gogh. Urker kunstenaars Geert en Okke Weerstand hebben er drie maanden hard aan gewerkt, en afgelopen vrijdag konden zij tijdens de officiële opening van de school met gepaste trots het eindresultaat laten zien.

Door de afbeelding van het schilderij te combineren met de onderliggende vorm van de trap krijgt het kunstwerk een eigen levendige dimensie. In de volle breedte is een voor het onderwijs toepasselijke tekst van Van Gogh uitgesneden in de vorm van zijn eigen handschrift: ,,Maar wil men groeien, men moet in de aarde vallen – dus zeg ik tot u, plant u in de grond van Drenthe – gij zult er kiemen.” In samenhang met dit thema van het mozaïek zijn van Okke drie prachtige beeldjes opgesteld naar tekeningen van Van Gogh, voorstellende ‘De Spitter’, ‘De Zaaier’ en ‘Hij die oogst’.

Het avontuur begon toen neef Louw Weerstand, als projectvoorbereider betrokken bij de bouw van de school, op het lumineuze idee kwam om oom Geert voor te dragen om het kunstwerk te maken dat in het nieuwe gebouw moest komen. Immers, wie Van Gogh zegt, zegt Geert. Neef en kunstbroeder Okke Weerstand werd door Geert bij het creatieve proces betrokken en weer een andere neef, architect Hendrik Hagedoorn Weerstand, maakte van hun ontwerp een kleurrijke presentatiemap. Toen de directeur van de school die onder ogen kreeg was hij meteen verkocht: ‘dit is het, niets aan veranderen!’. Een technisch complexe opdracht ging daarmee van start. Zoals Geert zei: ,,Dat wij dit als gewone jongens mogen doen…”

Toen ook nog een derde zoon van broer Cees, neef Okke van Bouwbedrijf Weerstand, de helpende hand bood bij de eindmontage van het mozaïek, was de familieprestatie compleet. Met recht kon conferencier ‘Eugene van Gogh’ tijdens de openingsplechtigheid verkondigen dat de school pas af was toen Weerstand werd geboden aan de trap. Hij kon niet vermoeden dat dit het resultaat was van een echte ‘nevenactiviteit’ van de familie Weerstand. Van Gogh, die korte tijd in Drenthe verbleef, zou zich geen mooiere entree van ‘zijn’ school hebben kunnen wensen. Op de heenreis naar de opening kwam Geert met de ontboezeming dat hij in zijn dromen wel eens contact probeert te leggen met Vincent van Gogh. Dat is gelukt in Assen.