Programma Urkerdag

Cultuur
Velen haalden het Urkerpak inmiddels tevoorschijn, alles weer even nagekeken en nu alleen nog de laatste dingetjes in orde maken, om alles aanstaande zaterdag weer tiptop in orde te hebben. Urkerdag! Het weer lijkt leuk mee te doen, en buienradar belooft dat het ’s middags zelfs zonnig wordt. Maar weer of geen weer; rond de haven en in het Oude Dorp is volop gezelligheid en sfeer!

De laatste vrouwen die de dracht nog dagelijks droegen zijn overleden. ,,Het is nu aan ons de dracht levendig te houden en te bewaren voor het nageslacht. We merken dat Urkerdag bijdraagt om de klederdracht niet helemaal verloren te laten gaan en dat willen we vasthouden!’’, aldus Commissie Urkerdag. ,,De pleintjes zien er elk jaar gezelliger uit, we willen proberen alles zo authentiek mogelijk te houden – activiteiten die verband houden met onze cultuur en onze klederdracht.’’ De commissie hoopt samen met alle vrijwilligers op een mooie Pinksterzaterdag.

Urker Vesper
Voorafgaand aan Urkerdag is op vrijdagavond 22 mei een Urker Vesper in het Kerkje aan de Zee. Aanvang is acht uur, voorganger is dominee J. Korf. Nabetrachting vindt plaats in de Botterschuur. Iedereen is van harte welkom

Urkervlag
De commissie rekent erop dat de bevolking de Urkervlag massaal zal uitsteken en de waslijnen met wasgoed zal spannen.

Markt
Dit jaar is de markt gewoon in het Urkerhard – het haventerrein is te klein wegens werkzaamheden.

Museum
In het museum is van alles te beleven. Om 10.30 uur overhandigt E. Weerstand de eerste klederdrachtkalender aan wethouder Freek Brouwer. Ook wordt de foto-expositie geopend, waaraan een leuke wedstrijd verbonden is. Om elf uur wordt bij het museum een balletvoorstelling gehouden, waaronder ballerina’s in de Urkerdracht. Bij Stichting Urker Uitgaven kunt u inschrijven voor de herdruk van ‘Urk in de 20e eeuw’.

Westhaven
Gezellig toeven! Bij mooi weer worden de zeilen opgezet en wordt de taanketel opgestookt. Tijden van weleer herleven!

Kinderkoor
Kinderkoor Klein maar Dapper verzorgt een uitvoering, gekleed in klederdracht, in het kerkje aan de Zee. De kerk is open vanaf half elf en het optreden begint om elf uur.

Piratenkoor
Piratenkoor De Zuiderzee heeft de afgelopen jaren steeds voor een varende muzikale verrassing gezorgd en zal ook zaterdagochtend van zich laten horen, tussen tien en twaalf uur in de haven. De kans bestaat dat ze ergens aan land gaan om een optreden te verzorgen.

Vuurtoren
De Urker vuurtoren is te bezichtigen en te beklimmen. Zonder begeleiding hebben kinderen geen toegang. Op last van Rijkswaterstaat hebben mensen in klederdracht niet langer gratis toegang, in tegenstelling tot voorgaande jaren.
 
Winkeltje van Trientjen
Neem eens een kijkje in deze bijzondere woning, waar vroeger menigeen zijn of haar schoenen kocht.

Urker Botter
Stichting Urker Botter ontbreekt uiteraard niet op Urkerdag. Zij draagt immers op haar eigen wijze bij aan het behoud van de Urker cultuur en geschiedenis. Dit gebeurt rondom de werf van Koffeman bij de Staversehoogte. Hier is van alles te doen, te beleven en te proeven.
 
Ongerkoemen Commissie Urkerdag
De Commissie Urkerdag bezet zelf de Botterschuur naast de werf van Koffeman. Als vanouds zijn hier allerlei Urker lekkernijen te proeven en te kopen. Daar kunnen onder andere diverse Urker gerechten gegeten worden en pruttelkoffie gedronken. Wat te denken van een kommetje koolmoes of een bordje grauwe erwten? Ook is er lekkere dikkoek te koop met saus. Iedereen is er van harte welkom!
                                           
Op de Botermarkt
Op het pleintje bij Geert Weerstand belooft het gezellig te worden. Hier gaan kunstenaars aan het werk, worden ambachten uitgeoefend als netten breien, touwknopen en er zijn antieke spullen te vinden. Ook wordt er vis gebakken en gerookt. De Van Goghkelder is open, gratis toegang.

Achter De Corner
Op het parkeerterrein achter De Corner wordt gebakken scholfilet, vers gerookte zalm en warm gerookte zalmmoten verkocht, de opbrengst is bestemd voor KiKa.

Andries Hoekstra
Andries zit bij de Magneet en laat hier zien hoe etsen in zijn werk gaat.

Antiekverkopers
Op de Westhaven verkopen enkele antiekverkopers spulletjes uit ‘bessies’ tijd.                                                                                                                                                                         

Urkerboot
De Zuiderzee doet ieder uur rondvaarten, kosten 5 euro per persoon. Om half drie mogen alleen meisjes en vrouwen in klederdracht gratis meevaren en deze meren om ongeveer drie uur af, voor het plein bij Piet Brouwer. Hiermee wordt nagebootst, dat vroeger de Urker meisjes die ‘an de walle’ dienden voor het Pinksterweekend op Urk kwamen. Meisjes en jonge vrouwen die in klederdracht lopen krijgen overdag vrijkaartjes om een stukje mee te varen. Zij kunnen vanaf kwart over twee opstappen.

Kappenwagenoptocht
Om drie uur, als de Urkerboot aanmeert aan de kade, wordt een optocht gehouden met ouderwetse kappewagens. Vaders, moeders en kinderen met wagens, worden uitgenodigd om een route mee te lopen door het Oude Dorp. De leukste of meest vertederende combinatie krijgt een prijs. Het kidskorps van Showband Urk loopt voorop en draagt speciale Urkerdag shirtjes.

Valerius
Brassband Valerius is ’s morgens her en der in het Oude Dorp te horen en te zien. Altijd weer speciaal om te luisteren en te kijken.

Nog meer!
Vanaf ’s morgens een uur of 11 tot ongeveer 17.00 uur, heerst op diverse locaties in het Oude Dorp en op de haven een bedrijvig en gezellig Urker sfeertje. Oude gebruiken en gewoonten zullen herleven. Waslijnen worden gespannen, kleren worden in de wastobbe gewassen, spinnen, touw, netten boeten, zeilen en klompen maken, fuiken, kistjes, want, kinderspelletjes – je komt het tegen op Urkerdag. Wie goed kijkt en zijn neus gebruikt, zal zeker ergens Urker lekkernijen zoals dikkoek met saus, gebakken en gerookte vis, grauwe erwten, koolmoes of misschien wel skommeldrok ontdekken. Ook muziek en zang ontbreken niet.

Afsluitingsconcert in Bethelkerk
Urkerdag wordt afgesloten met een gezamenlijk concert door Het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’ en Christelijk Visserskoor Crescendo, in de Bethelkerk. De koren hebben een aantrekkelijk programma samengesteld. Het orgel wordt bespeeld door Minne Veldman. Aanvang is half zeven, iedereen is van harte welkom, maar de voorste banken zijn gereserveerd voor mensen in Urker klederdracht. Het concert duurt ongeveer een half uur. Toegang is gratis. De collecte die wordt gehouden is bestemd voor het Scharlaken Koord, een christelijke organisatie die hulp biedt aan meisjes en vrouwen in de prostitutie. Marijke de Wit-Bakker, manager van Scharlaken Koord zal kort iets vertellen over haar werk.

Vergunningen nodig
Visbakwagens zijn niet toegestaan op Urkerdag. Iedereen die vis gaat bakken of roken, heeft daar een vergunning voor nodig, aangevraagd en afgegeven door de gemeente, in samenspraak met Commissie Urkerdag. Zonder vergunning is het niet toegestaan. Let ook op: de Keuringsdienst van Waren kan langs komen om hygiëne en veiligheid te keuren. Is het niet in orde, dan kan op een bekeuring gerekend worden. Verder wordt er streng opgetreden bij uitspattingen.