Afbeelding
Foto:

SCARF ontvangt subsidie voor archeologie Urk

Cultuur

Stichting Conservering Archeologische vondsten in Flevoland (SCARF) heeft een subsidie ontvangen van zesduizend euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De stichting wil dit geld inzetten voor plaatselijke educatie op het gebied van archeologie en het realiseren van een archeologiemuseum in ‘de schuur van Hagedoorn’. 

Sinds een paar jaar zijn de broers Jelle en Henk Kapitein eigenaar van de voormalige timmerschuur van de firma Hagedoorn. Henk: ,,Het is een regionaal project, we zijn er al twee jaar mee bezig en willen graag dat ons project breder gedragen wordt. Van het Willem Hoekstra Fonds hebben we 5000 euro ontvangen. en met de toezegging van het Prins Bernhard Cultuurfonds willen we nu doorpakken.’’

Educatief uitbouwen

De stichting heeft in het kader van plaatselijke educatie al een pilot gedraaid met de Prinses Beatrixschool en klas 3 van het Berechja College. ,,Er zijn vier groepen van de Prinses Beatrixschool geweest; zij hebben voorlichting gehad en mochten in de kelder kijken. We willen lesmateriaal ontwikkelen om inzicht te creëren in de cultuur en geschiedenis van Urk, en het educatieve element verder uitbouwen.’’ Henk over het archeologiemuseum: ,,Voor de bovenverdieping hebben we alles, we gaan voornamelijk de kelder van de schuur aanpakken. We willen de ruimte optimaal benutten, daarvoor komt een ontwerper kijken. Bezoekers gaan we op afspraak ontvangen.’’ Als alles meezit hopen ze dat op 8 oktober - de Dag van de Urker Geschiedenis - hun plannen gerealiseerd zijn.