Klaas Post bij het vissen op botten op de Westerschelde.
Klaas Post bij het vissen op botten op de Westerschelde.

Klaas Post ontvangt de Zilveren Anjer

Cultuur

Plaatsgenoot Klaas Post wordt dit jaar onderscheiden met de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hij krijgt die voor zijn inzet op het gebied van de paleontologie.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘bijzondere vrijwilligers die zich inzetten voor de creatieve, verrijkende en verbindende waarde van cultuur en natuur.’ Naast Post wordt de Zilveren Anjer dit jaar uitgereikt aan Daphne Wassink (’boegbeeld van de Nederlandse koorzang’) en Adolf Kock (’Kenner van de geschiedenis van Aruba’).

‘Bevlogen autodidact’

Het Prins Bernhard Cultuurfonds schrijft over de onderscheiding van de Urker het volgende: ,,Klaas Post (1953) heeft als bevlogen autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie een enorme verzameling van ruim 10.000 fossiele zeezoogdieren opgebouwd die onmisbaar is geworden voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij spoort ze op, verzamelt ze, maar financiert ook de expedities om dit allemaal mogelijk te maken. Daarmee is hij heel belangrijk voor de wetenschap en voor de natuurhistorische museumsector.”

De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een eerbetoon aan mensen die zich met hun expertise, tijd of geld bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. De onderscheiding bestaat sinds het jaar 1950.