Afbeelding

Jaap Bakker is nooit uitverteld over Urk

Cultuur

Als er iemand de titel Urk-coryfee kan dragen is het Jaap Bakker wel. Zalen vol luisteraars vertelde hij op zijn eigen humorvolle wijze over zijn geliefde dorp. En inmiddels staan er ook boeken op zijn naam. In zijn meest recente werken, Urk is van klieven en Van wie bin jie ur iene?, speelt Urk nátuurlijk weer de hoofdrol.  

Urk is van klieven, dat afgelopen november uitkwam is een boek vol historische verhalen, humoristische anekdotes en gedichten over Urk. En met heel veel foto’s. Jaap Bakker: ,,Het boek geeft de ontwikkeling van Urk weer, met als leidraad mijn gedichten, drie spannende verhalen en honderden anekdotes. Het is een nostalgische terugblik voor de ouderen en een tijdsbeleving voor de jongeren. Het is een boek voor iedereen en dat iedere Urker en niet-Urker moet hebben.’’ De gedichten zijn hedendaags, en een stukje ernst en kritische noot ontbreken niet. ,,Er staat ook iets in over het geweld met vuurwerk. En ik ben serieus over de kerken, maar benader het ook met humor.’’ 

Een ander geliefd en recent werk van Jaap Bakker is het bijnamenboek Van wie bin jie ur iene!, dat recent is herdrukt. ,,Eén van de eerste vragen die gesteld worden bij een eerste kennismaking op Urk is toch al snel: Van wie bin jie er iene? Met al diezelfde voor- en achternamen is het maar wat makkelijk om even een bijnaam te gebruiken. Het geeft meestal meteen duidelijkheid. Lichamelijke kenmerken, beroep, bijzondere eigenschap of een ooit in alle jeugdige onbezonnenheid gemaakte misstap kan aanleiding zijn tot een bijnaam die je je hele leven moet meedragen.’’ In het boekje van Jaap Bakker, dat doorspekt is met veel humor en wetenswaardigheden, passeren honderden namen de revue, voorzien van meer dan zeventig foto’s.

Beide boeken zijn te koop bij GBU (Het Spijk 4), Intertoys Koster, Tourist Info Urk en ‘t Boekendal.