Afbeelding

Eiland in de verte megaoperatie

Cultuur

De organisatie van theaterspektakel Eiland in de verte verwacht volgende week vier keer voor een uitverkocht haventerrein te staan. De opbouw van het tijdelijke theater, met een tribune voor 1400 bezoekers, begint waarschijnlijk deze vrijdag. De première is volgende week woensdag.

‘Er zal een heel groot stuk haventerrein gebruikt worden”, zegt havendienstmanager Eef de Vries. ,,Een speelveld van duizend vierkante meter, een tribune met bijna anderhalf duizend man. Dat wordt even passen en meten.” 

En dat terwijl het al aardig druk was in de haven. Het grote schip van Hartman vormt de achtergrond van het theaterstuk, terwijl iets verderop de vluchtelingenboot ligt. Het stuk loopt van woensdag tot en met zaterdag, met mogelijk op zondag nog een interkerkelijke samenzang. Producent Han Evers: ,,Er zijn nog kaarten te koop, terwijl de VIP-tent al bijna helemaal vol zit.” 

Aan het stuk is anderhalf jaar voorbereiding vooraf gegaan, met een cast van ongeveer 110 spelers, zangers, band, brassband en koor, grotendeels afkomstig van Urk. Evers: ,,Het theater wordt gebouwd in een soort U-vorm, waarbij gewoon op de havenkade gespeeld wordt. Zonder podium dus, maar wel twee heel grote videoschermen. Het publiek zit hoog, de spelers staan laag. Het speelveld is ook gigantisch: 40 bij 25 meter.” Alleen het weer valt niet te plannen. ,,Alleen bij bliksem en storm gaat het niet door. Bij regen en wind spelen we door en krijgt iedereen een poncho van ons.’’