V.l.n.r: Cornelis Vlot (SCAB), Rien van den Berg en Klaas van der Sloot.
V.l.n.r: Cornelis Vlot (SCAB), Rien van den Berg en Klaas van der Sloot. Foto:

‘Heel zuinig zijn op wat we hebben’

Cultuur

‘Verleden, heden en toekomst van de Urker kerken’. Dat thema stond donderdagavond centraal tijdens SCAB Skoel. Theologische aspecten werden bewust buiten beschouwing gelaten, het ingaan op de unieke Urker kerkcultuur was de insteek. Dat dit onderwerp veel mensen aanspreekt, bleek wel uit de kaartverkoop; de avond was snel uitverkocht.

Greetje de Vries van SCAB beet het spits af met een gedicht van ‘Jan van Flerik’ over kerken op Urk. Mannenkoor Eneas zorgde deze avond voor muzikale opvoeringen.

Cornelis Vlot leidde de avond en Rien Bogerd nam als eerste plaats in de zetel. Als schrijver van onder andere een Urcker Kroniek over kerken en het boek ‘Urk in de twintigste eeuw’ heeft hij zich meermaals verdiept in de Urker kerkgeschiedenis. Het eiland was ooit katholiek en de Reformatie vond laat plaats. Rien: ,,Als het gaat om kerkscheuringen, vinden die op Urk - in vergelijking met de rest van Nederland - relatief laat plaats. En als er een nieuwe kerk ontstaat, vertrekt er gelijk een hele groep mensen; dat wijkt af van het landelijke beeld.’’ Verder noemde Rien dat hij het idee heeft ‘dat kerkscheuringen niet door leerstukken ontstaan maar door kopstukken’. Het materiële in de kerk passeerde ook de revue: ,,Als vreemde verbaas je je erover dat Urkers zo jubelen over orgels.’’ Rien noemde het tevens onbegrijpelijk dat er niets van de Urker kerkcultuur op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco staat.

Lees het hele artikel in Het Urkerland van 30 januari.

Mannenkoor Eneas sloot de avond af met 'De Lichtstad' en de bezoekers van de avond mochten meezingen.