Afbeelding

Programma Urkerdag 2023

Cultuur

Urkerdag 2023 is een dag van, vóór en dóór Urkers. Het is dit jaar een jubileumjaar: veertig jaar geleden werd Urkerdag in het leven geroepen door Urker vrouwen die de klederdracht nieuw leven in wilden blazen, omdat die dreigde te verdwijnen. 

Het programma:

- hele dag: kraplappen-speurtocht in Wijk 1 tot en met Wijk 8
- hele dag: kinderboerderij naast de Slikhoogte
- 10.00 uur: Kinderkoor ‘Klein maar Dapper’ op de Urkerboot
- 10.00-12.00 uur: optreden piratenkoor ‘De Zuiderzee’ in de haven
- 10.30 uur: klederdracht-show kinderen museum
- vanaf 11.00 uur: Chr. Brassband Valerius op het plein van de Bethelkerk
- vanaf 11.00 uur: ouderwetse kinderspelletjes op het plein van de Bethelkerk
- vanaf 11.00 uur: optredens op muziekplein bij museum
- vanaf 11.00 uur: papegaaischieten bij de dijk van het ‘kleine strandje’
- vanaf 11.00 uur is er van alles te zien en te doen rond het museum
- 12.00 uur: klederdracht-show volwassenen museum
- 12.00-16.30 uur: breiwedstrijd
- 15.00 uur: aankomst Urkerboot De Zuiderzee vol Urker meisjes
- 16.00 uur: optocht kappewagens met kidskorps Showband Urk
- 18.30 uur: concert Hallelujah en Crescendo in de Bethelkerk

Let op:

De Commissie Urkerdag deelt de volgende aandachtspunten:
- Het dorp gaat dicht voor verkeer. Vanaf 10.00 uur mag je het dorp niet meer in met de auto.
- Visbakwagens zijn NIET toegestaan op Urkerdag. Als je een visje gaat bakken of roken, moet je daar een vergunning voor hebben; die is aangevraagd en afgegeven door de gemeente in samenspraak met Commissie Urkerdag. Deze moet je op verzoek kunnen laten zien. Zonder vergunning is dit dus niet toegestaan en zal er worden opgetreden.
- Ook wordt er streng opgetreden bij uitspattingen.
- De NVWA kan ook langskomen, en als je dan je zaakjes op het gebied van hygiëne en veiligheid niet voor elkaar hebt, kan er op een fikse bekeuring worden gerekend.
- Gebruik je verstand, eet goed en drink met mate. Creëer een sfeer waarbij iedereen zich thuis voelt.

Meer informatie:

Urker vlag 

De Commissie Urkerdag rekent erop dat de bevolking de Urker vlag massaal uitsteekt en de waslijnen met goed zal spannen.

Zaterdagmarkt 

’s Morgens is de Urker zaterdagmarkt verplaatst naar het haventerrein: van 08.00 tot 14.00 uur zijn daar diverse marktkramen te vinden.

Ongerkoemen commissie

De Commissie Urkerdag is dit jaar te vinden bij Bettie Weerstand op de Oosthavenkade, Wijk 1-69. Voor vragen en dergelijke kun je bij de commissie terecht. Ook zijn er de hele dag mensen van de EHBO-post aanwezig.

Museum

Het Urker museum wordt dit jaar het hart van Urkerdag. In en om het gebouw is van alles te doen. De technieken die nodig zijn voor het maken van Urker goed worden hier gedemonstreerd. Er kan geproefd worden van lekkere dikkoek. Tevens is er een muziekplein: ‘Urk Talent - Leuster’, waar de gehele dag muziek te horen is. Een heuse catwalk maakt het plaatje compleet: om 10.30 uur zijn de kinderen aan de beurt en om 12.00 uur de volwassenen. Opgeven is nog mogelijk, via museum@urk.nl. Ter ere van het 40-jarig jubileum krijgen museumbezoekers veertig procent korting.

Westhaven

Zittend op het dammetje is het hier gezellig toeven deze dag; bij mooi weer worden de zeilen opgezet en de taanketel zal worden opgestookt. Je waant je hier in tijden van weleer!

Kinderkoor treedt op

Kinderkoor ‘Klein maar Dapper’, onder leiding van Daniël Post, verzorgt ook dit jaar een uitvoering op Urkerboot ‘De Zuiderzee’. Het optreden start om 10.00 uur; de kinderen zijn gekleed in Urker klederdracht.

Breiwedstrijd

Vroeger moesten de meisjes uit school elke dag een stukje breien: sokken, truien, borstrok, dekentjes, etc. Als de meisjes uit school kwamen mochten ze pas gaan spelen als ze bijvoorbeeld tien ribbels gebreid hadden. Je zag dus in het straatbeeld veel breiende meisjes. Dit beeld willen we weer laten zien op Urkerdag! Om 12.00 uur kun je bij de locatie van Commissie Urkerdag breinaalden en wol ophalen en je hebt dan tot 16.30 uur de tijd om zoveel mogelijk ribbels te breien. Een deskundige jury beoordeelt het breiwerk. Eerste prijs: cadeaubon 25 euro; tweede prijs: cadeaubon 15 euro, en derde prijs: cadeaubon 10 euro.

Piratenkoor

Het piratenkoor ‘De Zuiderzee’ heeft de afgelopen jaren steeds voor een varende muzikale verrassing gezorgd en zal ook nu van zich laten horen, tussen 10.00 en 12.00 uur in de haven. Daarna stappen ze aan wal, en waar ze dan terechtkomen?

Leuster

De Urker band ‘Leuster’ is natuurlijk ook weer van de partij. Ze zijn deze dag te horen op het muziekplein bij het museum.

Vuurtoren

De Urker vuurtoren is op Urkerdag van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen en te beklimmen. Entree voor kinderen van 4 tot 13 jaar is 2,50 euro. Vanaf 13 jaar kost het 3,50 euro. Ben je in het Urker? Dan kost het 2 of 3 euro. Zonder begeleiding hebben kinderen geen toegang.

Papegaaischieten

Papegaaischieten: dit gebruik komen we al tegen in de zestiende eeuw. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum wil schietvereniging ‘Het Vizier’ deze activiteit weer oppakken. Het zijn niet letterlijk papegaaien, maar drie mikpunten op een speciale paal van vijf meter hoog. Het gebeurt onder toeziend oog van twee trainers van de schietvereniging. Vanaf 11.00 uur bij de dijk van het ‘kleine strandje’.

Urker botter

Stichting Urker Botter mag natuurlijk niet ontbreken op Urkerdag. Zij draagt immers op haar eigen wijze bij aan het behoud van de Urker cultuur en geschiedenis. Op deze unieke locatie rondom de werf en de Botterschuur is van alles te zien en te proeven.

Urkerboot

Onze eigen Urkerboot De Zuiderzee doet ieder uur rondvaarten. Dit kost vijf euro per persoon, voor kinderen twee euro. Om 14.30 uur mogen er alleen meisjes en vrouwen in klederdracht meevaren en deze meren dan om ongeveer 15.00 uur af voor het parkeerterrein bij De Boet. Ze bootsen na dat vroeger de Urker meisjes die ‘an de walle’ dienden, voor de pienster een weekend op Urk kwamen. Als de boot is afgemeerd en de vrouwluien van boord stappen, wordt het Urker volkslied gezongen.

Kappewagenoptocht

We starten dit jaar om 16.00 uur bij het strandpaviljoen en gaan dan om de vuurtoren heen. Het kidskorps van Showband Urk loopt voorop. Het einde is vlak voor de Bethelkerk, waar voor iedereen die meedoet wat lekkers is. In de route staat een jury opgesteld die gaat kijken wie de winnaars zijn dit jaar. De winnende foto’s komen in Het Urkerland te staan.

Chr. Brassband Valerius

Chr. Brassband Valerius doet natuurlijk ook mee. Ze zitten dit jaar op het plein bij de Bethelkerk en geven hier af en toe een klein concert.

Ouderwetse spelletjes

Op het plein van de Bethelkerk kunnen de kinderen terecht om allerlei ouderwetse spellen uit te oefenen.

Kraplappen-speurtocht

In het dorp zijn diverse leuke pleintjes te zien. Bij zestien van die locaties kun je een foto ontdekken van een kraplap. Als je deze ontdekt hebt, kun je vragen om een kaartje van deze kraplap. Dit kaartje plak je op het wedstrijdformulier. Als je ze alle zestien hebt gevonden, kun je dit formulier inleveren bij Commissie Urkerdag (tot 17.00 uur), en daar krijg je dan wat lekkers en een tegoedbon voor een tol en tolstok. Deze kun je ophalen bij Janneke van Slooten van Ut Kunstige Vissers Ussien. De formulieren zijn af te halen bij Tourist Info op de haven, of bij het onderkomen van Commissie Urkerdag (Wijk 1-69).

Ut Kunstige Vissers Ussien

Bij Janneke en Roel van Slooten van Ut Kunstige Vissers Ussien is er van alles te doen. Vanaf 10.00 uur uur staat de koffie klaar met een lekker dikkertjen erbij. Om 11.30 uur en om 15.00 uur is er een wedstrijd goed ophangen in een Urker waslijn. Voor de kinderen zijn er spelletjes: tollen, knikkeren, steltlopen, hinkelen, enz. Vanaf 12.00 uur is er gebakken vis en dikkoek.

Kinderboerderij

Op de dijk, naast de Slikhoogte, is er een kinderboerderij. Op deze plek heeft de vorige eeuw een boerderij gestaan en iets korter geleden was dit de paardenwei. Nu zijn er ook dieren en iedereen mag hier natuurlijk even langskomen. Hier is ook een speelweide.

Wat is er nog meer te doen?

Vanaf ’s morgens 11.00 uur tot ‘s middags 17.00 uur heerst op diverse locaties in het Oude Dorp en op de haven een bedrijvig en gezellig Urker sfeertje. Oude gebruiken en gewoonten zullen herleven. Waslijnen gespannen, kleren in de wastobbe, het maken van zeil, klompen, manden en hoeden, kinderspelletjes, enz. Wie goed zoekt en zijn neus gebruikt, zal zeker Urker lekkernijen als dikkoek, gebakken en gerookte vis, grauwe erwten, koolmoes of misschien wel ergens skommeldrok ontdekkenOok op visserijgebied kan men zien hoe netten worden geboet en als je vraagt, mag je het nog wel zelf proberen ook. Niet alleen met betrekking tot de Noordzeevisserij, maar ook de IJsselmeervisserij met zijn fuiken, kistjes en want. Ook muziek en zang ontbreken niet.

Afsluiting: concert Bethelkerk

Traditioneel wordt Urkerdag afgesloten met een gezamenlijk concert door Urker Mannenkoor Hallelujah en Christelijk Visserskoor Crescendo in de Bethelkerk. Er is weer een mooi programma samengesteld door de koren. Het concert begint om 18.30 uur en de toegang is gratis. De eerste rijen banken in de kerk zijn gereserveerd voor mensen in Urker klederdracht.