Het Urkerland

Commissie Urker Stadsdichter zoekt nieuwe stadsdichter

Jacob Oeverbeek, Jacqueline Visscher en Lenie de Vries zitten binnen aan tafel bij Kunstwerkplaats & Galerie Plein 1980. De drie liefhebbers van poëzie vormen sinds kort de nieuwe Commissie Urker Stadsdichter van SCAB.

Binnenkort neemt Fokke Geert Hoekstra afscheid van het stadsdichterschap en daarom is de commissie op zoek naar zijn opvolger.

De commissie wil met het stadsdichterschap en wellicht nog andere aanvullende activiteiten de aandacht voor poëzie op Urk vergroten. ,,Gedichten kunnen ons aanzetten tot nadenken, tot een stukje reflectie of ons anders laten kijken naar de Urker samenleving. Daarom is een stadsdichter zo waardevol", vertelt Jacob Oeverbeek. In 2018 werd Fokke Geert Hoekstra benoemd tot tweede stadsdichter van Urk, na Jaap Bakker. ,,Hij heeft zijn taak met verve vervuld. Vaak haakten zijn gedichten in op de actualiteit - iets wat we van de stadsdichter verwachten." De belangrijkste taak van de nieuwe stadsdichter wordt namelijk dat hij of zij een aantal gedichten per jaar schrijft, die een link hebben met de Urker actualiteit of met het dorp. Deze gedichten worden gepubliceerd in Het Urkerland. ,,We vinden het daarom belangrijk dat de nieuwe stadsdichter een aantoonbare band met Urk heeft. De gedichten moeten aansprekend en herkenbaar zijn voor Urkers", licht Lenie de Vries toe.

Jacqueline Visscher is docent Nederlands en in haar dagelijks werk dus ook vaak bezig met poëzie. ,,Iets waar ik van geniet. Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook over aspecten als rijm, ritme, beeldspraak en diepgang. Aspecten waar we natuurlijk ook bij de inzendingen voor het stadsdichterschap op zullen letten."

Jezelf of iemand anders (vanaf 16 jaar) aanmelden kan tot 1 juni door drie gedichten te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij naam, leeftijd, contactgegevens en een korte motivatie. De commissie kiest vervolgens de nieuwe stadsdichter, die op 10 september wordt geïnstalleerd.