Het Urkerland

De bouw van gemaal Vissering vastgelegd

Komend weekend zendt Omroep Flevoland het tweede deel uit in de reportagereeks 'De camera van Dirk de Boer'. Tachtig jaar oude filmbeelden van kantoormedewerker Dirk de Boer laten de complete constructie zien van gemaal Vissering.

Een gebouw wordt gemaakt dat voorgoed het aanzicht op de Bult verandert: Urk gaat van eiland naar dorp aan het vaste land. Dirk de Boer is werkzaam op het kantoor dat het gemaal bouwt, en in zijn vrije tijd pakt hij zijn filmcamera en legt alles vast. 

Een kijkje bij de bouw

De beelden laten een aangelegde spoorbaan zien - voor het bouwmateriaal -, hoe het beton wordt gemaakt en hoe een gigantisch stalen frame wordt gebouwd. Ook krijgen we een inkijkje in het leven van de arbeiders. Met Cees Bakker van Waterschap Zuiderzeeland en oud-medewerker Marien van de Velde wordt het verhaal van gemaal Vissering gevolgd. Dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland bekijkt in het gemaal voor het eerst de unieke beelden. 

Uitzending

De documentaire wordt zaterdag 1 en zondag 2 januari elk uur op Omroep Flevoland uitgezonden. De documentaire is vanaf zaterdag ook te zien op hun YouTube-kanaal. 

Filmrollen

Eerder verscheen al 'Oorlog en Vrede': beelden van de viering van de bevrijding op Urk. Omroep Flevoland heeft begin dit jaar filmblikken met daarin bijna anderhalf uur aan 8mm-film in handen gekregen. Het materiaal bevat bewegend beeld uit de jaren 1940 tot 1945. De filmrollen zijn inmiddels gedigitaliseerd en deels gerestaureerd.