Het Urkerland
Jaap Bakker (rechts) neemt het eerste exemplaar van zijn eigen werk aan van Lub Post van GBU. Jaap Bakker (rechts) neemt het eerste exemplaar van zijn eigen werk aan van Lub Post van GBU.
0

Jaap Bakker schrijft boek over Urker bijnamen

Dat hij zich op glad ijs bevond, besefte Jaap Bakker heel goed. Niet iedereen is even blij met zijn bijnaam. Hij is dan ook omzichtig te werk gegaan om in de loop der jaren al die informatie te verzamelen over hoe bijnamen ooit zijn ontstaan. Het hoort nu eenmaal bij Urk en nog steeds komen er nieuwe bijnamen bij.

Eén van de eerste vragen die gesteld wordt bij een eerste kennismaking op Urk is toch al snel: Van wie bin jie er iene? Met al diezelfde voor- en achternamen is het maar wat makkelijk om even een bijnaam te gebruiken. Het geeft meestal meteen duidelijkheid en je wordt meteen even ingekaderd. De eerste indruk heeft hiermee een vervolg gekregen. Lichamelijke kenmerken, beroep, bijzondere eigenschap of een ooit in alle jeugdige onbezonnenheid gemaakte misstap kan aanleiding zijn tot een bijnaam die je je hele leven moet meedragen. En wellicht worden ook je nakomelingen hier nog mee opgezadeld. Meestal zijn bijnamen vrij onschuldig en refereren ze aan namen of een scheepsnummer. Vaak ook doorspekt met de Urker humor. Zo kreeg iemand met één oog de bijnaam ‘De makkelijke dood', die had per slot van rekening maar één oog dicht te doen. In het boekje van Jaap Bakker, dat doorspekt is met veel humor en wetenswaardigheden, passeren honderden namen de revue, voorzien van meer dan zeventig foto's. Het hardcover gebonden werk is uitgegeven door GBU, telt 96 pagina's en is voor 10 euro verkrijgbaar bij GBU, Het Spijk 4 en bij boekhandelaren Koster en 't Boekendal.