Het Urkerland

Jongeren bedenken hoe Urk leuker kan

Een christelijk concertterrein, bootjes huren op de haven en een 'Pieperfestival met Urker gewoontes'. Dat zijn een aantal ideeën die een groep van 20 Urker jongeren woensdagavond bedachten tijdens een pizza-avond van Durf!.

De vraag stond centraal hoe Urk leuker en mooier gemaakt kan worden. Er werden enquêtes ingevuld, in groepjes nieuwe ideeën bedacht en uiteindelijk gestemd voor de beste ideeën. 

De avond was door de jongeren zelf georganiseerd met behulp van Durf! De groep bestond uit jongeren van het Emelwerda en Berechja College en de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Sienna Pasterkamp vond het een gezellige avond en vertelt: ,,Tijdens de bijeenkomst met mijn maos kon ik mijn meningen en ideeën over het leuker en mooier maken van Urk delen. En er werd goed naar geluisterd.” Prisca Nentjes beaamt datzelfde: ,,Ik had echt het gevoel dat er naar ons geluisterd werd, wat ik erg fijn vond. Ik heb op deze manier mijn ideeën over de toekomst van Urk kunnen delen en daar ben ik erg blij mee.” Willard Langman: ,,Ik heb de avond ervaren als een leuke, educatieve bijeenkomst met vrienden. We konden onze mening en visie geven over hoe Urk is en wat onze visie voor de toekomst voor Urk is. Er werd goed geluisterd en meegedaan met de Mentimeters en opdrachten. Samen hebben we onze ideeën en meningen gegeven en het was fijn om dit te bespreken.”

 

Democratie & Jongeren

De avond is onderdeel van de pilot ‘Democratie & Jongeren’ van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waaraan zes gemeenten meedoen. Het doel is om op nieuwe manieren gesprek en inspraak met jongeren te organiseren. Samen met de jongeren wordt nagedacht hoe er een vervolg wordt geven aan de uitkomsten van de avond.

Durf! is een initiatief om nieuwe generaties gezonder en veiliger op te laten groeien. En daarvoor is het alle hens aan dek: van ouder tot jongere, van onderwijzer tot kerkenwerker en van gemeenteambtenaar tot sportcoach. Gemeente Urk heeft Durf! gelanceerd als platform voor activiteiten, initiatieven en workshops.

 

Op de foto staan de deelnemers: Jannemarie Coenen, Jacob Pieter Strampel, Arjan Roth, Jeanne Wakker, Willard Langman, Willannie Post, Marije van Urk, Sandra ter Meer, Ruben Visser, Betty Post, Lieske Romkes, Jurre Kapitein, Prisca Nentjes, Jan-Cornelis Kramer, Jannette de Boer, Dennis Geurts, Ester de Haan, Annegre Bosma, Anneloes Roth, Sienna Pasterkamp.