Het Urkerland

Klederdracht in de schijnwerpers

De Nederlandse klederdracht staat zaterdag 2 september in de schijnwerpers tijdens de Nationale Dag van de Klederdracht. Zeventien verschillende groepen uit heel Nederland showen hun klederdracht aan het publiek. Daarnaast zijn er demonstraties, vindt er een parade plaats en kunnen bezoekers een kijkje nemen op de ambachtelijke markt. Het evenement vindt plaats op Urk.


De Nationale Dag van de Klederdracht is een initiatief vanuit de samenwerking tussen museum Het Oude Raadhuis, Stichting Urker Botter, Stichting Erfgoed Urk en Stichting Urk Promotie. Het evenement vindt dit jaar voor het eerst plaats. ,,Deze dag is vooral bedoeld om het behoud en de pracht van de klederdrachten in Nederland onder de aandacht te brengen. Het initiatief wordt breed opgepakt en brengt klederdrachtgroepen van Zeeland tot Friesland naar Urk. Het aantal deelnemers ligt momenteel al op 230 personen'', aldus de organisatie.

Op het plein voor de Bethelkerk presenteren de groepen zich door de dag heen om beurten. Daarnaast zijn er traditionele dansen te zien en kunnen bezoekers een kijkje nemen op de ambachtelijke markt. De dag sluit af met een parade van de zeventien groepen door de Raadhuisstraat en Prins Hendrikstraat.

Oproep aan Urkers

De organisatie roept de Urker bevolking op mee te doen aan het promoten van de klederdracht door, indien mogelijk, deze dag de Urker klederdracht te dragen. Het evenement start om half elf en eindigt rond kwart voor vijf. Meer informatie is te vinden op museumopurk.nl/dag-van-de-klederdracht.