Het Urkerland

Programma Urkerdag 2017

Zaterdag is het zover: Urkerdag 2017. ,,Een dag van, voor en door Urkers waarin de Urker klederdracht en cultuur centraal staat’’, aldus de commissie Urkerdag. Diverse activiteiten staan op het programma, zoals de aankomst van de Urkerboot vol Urker dames, een optocht met kappewagens en een concert van Hallelujah en Crescendo. Het volledige programma is hier te vinden.


Urker vlag
De commissie rekent erop dat de bevolking de Urker vlag massaal zal uitsteken en vraagt om de waslijnen met ‘goed’ te spannen.

Museum
In het museum is van alles te zien, te proeven en te beleven. Urker kunstenaar Andries Hoekstra is aanwezig met een paar van zijn leerlingen. Zij laten de techniek van het etsen zien.

Westhaven
Op het dammetje kunnen bezoekers genieten van het mooie uitzicht. Daarnaast worden de zeilen opgezet en wordt de taanketel opgestookt. Antiekverkopers verkopen spulletjes uit ‘bessies’  tijd.

Valerius
Brassband Valerius begint om tien uur met spelen bij het museum. Vervolgens gaan de blazers op stap door het Oude Dorp en spelen zij op diverse plekken.

Klein maar Dapper
Het kinderkoor ‘Klein maar Dapper’ verzorgt om half elf een uitvoering in het Kerkje aan de Zee. De kinderen zijn gekleed in Urkerdracht.

Piratenkoor
Het piratenkoor ‘De Zuiderzeezangers’ laat van zich horen tussen tien en twaalf uur op de haven.

Leuster
Leuster is dit jaar ook weer van de partij. Deze band staat bij het terras van De Boet.

Vuurtoren
Iedereen kan deze dag de Urker vuurtoren beklimmen om daar te genieten van het mooie uitzicht over Urk. Kinderen mogen alleen naar boven onder begeleiding.

Stichting Urker Botter
Stichting Urker Botter organiseert evenementen rondom de Botterschuur.

Commissie Urkerdag
De commissie Urkerdag is te vinden in de Botterschuur. Bezoekers kunnen hier allerlei Urker lekkernijen proeven en kopen, waaronder koolmoes, grauwe erwten en dikkoek.

Botermarkt
Op de Botermarkt (bij Geert Weerstand) zijn diverse kunstenaars aan het werk. Hier zijn ook antieke spullen te vinden en voeren inwoners oude ambachten uit. Daarnaast kan iedereen langskomen om gerookte pooien te proeven.

Urkerboot
De Zuiderzee verzorgt ieder uur een rondvaart. Volwassenen betalen vijf euro per persoon, kinderen twee euro. Om half drie mogen alle vrouwen en meisjes in klederdracht gratis een rondje meevaren. Opstappen kan vanaf kwart over twee. De boot meert rond drie uur aan voor het plein bij Piet Brouwer. Een situatie van vroeger wordt op deze manier nagebootst: Urker meisjes die ‘an de walle’ dienden, kwamen namelijk voor Pinksteren thuis. De mannen mogen aan de kade hun vrouw of meisje opwachten. Daarna zet Leuster het Urker volkslied in om dit samen uit volle borst te zingen.

Kappewagenoptocht
Om half vier start de kappewagenoptocht met ouderwetse kappewagens. De groep begint vanaf het plein bij de Bethelkerk. De route is daarna als volgt: achter de Bethelkerk lopen de deelnemers naar beneden richting de haven. Daar slaan zij linksaf de Westhaven op, richting het oude huis van de havenmeester. Vervolgens gaat de stoet richting Torenstraat en slaan de wandelaars daar rechtsaf. Voor de Boni gaat de groep links om via Wijk 2 richting De Magneet te lopen. Daar linksaf en via het ginkien bij De Oude Bakkerij komen de kappewagens weer uit op het pleintje voor de Bethelkerk. Vaders, moeders en kinderen zijn welkom om mee te lopen. Het kidskorps van de Showband loopt voorop. Een jury selecteert een winnaar in de categorie volwassenen en kinderen. Deze deelnemers ontvangen een prijs.

Op de foto in Urkerdracht
Op het pleintje voor Het Haventje vinden bezoekers authentieke taferelen. Diverse soorten gerookte en gebakken vis zijn hier verkrijgbaar en ook de rijst met boter en suiker staat klaar. Er is een fotograaf aanwezig om iedereen die in Urkerdracht loopt te fotograferen als herinnering aan Urkerdag 2017. Deze foto’s zijn direct klaar.


Ut Obertjen
Net geopend, en dus ook met Urkerdag te bezoeken: Ut Obertjen. Connie Buter en Karin Bakker en hun cliënten van ’s Heeren Loo heten iedereen welkom en om hun dikkoek met saus te proeven.

Activiteitenoverzicht:

08.00 - 14.00 uur: Markt op de haven
10.00 - 12.00 uur: Optredens in de haven van het piratenkoor ‘De Zuiderzeezangers’
10.00 - 12.00 uur: Optredens van Brassband Valerius
10.30 uur: Klein maar Dapper zingt in het Kerkje aan de Zee
11.00 -16.00 uur: Optredens van Leuster bij het terras van De Boet
15.00 uur: Aankomst Urkerboot ‘De Zuiderzee’ met Urker meisjes en dames
15.30 uur: Kappewagenoptocht, start bij de Bethelkerk
18.30 uur: Concert Hallelujah en Crescendo in de Bethelkerk