Het Urkerland
‘De Zuiderzee’ is vanmorgen omgedoopt naar ‘De Urkerboot’. Wethouder Freek Brouwer en Bettie Weerstand van de Urkerdagcommissie onthulden de naam.
0

Programma Urkerdag 2021

Het is vandaag Pinksterzaterdag, dat betekent dat de traditionele Urkerdag wordt gehouden. Hier het programma van de dag die regenachtig begon, en hopelijk droog mag voortzetten.

 

Urkervlag

De Urkerdagcommissie rekent erop dat de bevolking de Urker vlag massaal zal uithangen en de waslijnen met Urkergoed zal spannen.

 

Ouderwetse kinderspelletjes

De commissie vraagt aan alle Urker kinderen of ze gezellig allerlei ouderwetse kinderspelletjes gaan doen, dus: springtouwen, steltlopen, hinkelen, hoepelen en tollen. Er zijn pleintjes genoeg om te spelen en bij Janneke van Slooten in Ut Kunstige Vissers Ussien (Wijk 4-91) zijn tollen en tolstokken te koop.

 

Speurtocht Urker meisje

Van Wijk 1 tot en met Wijk 8 heeft een meisje in Urker klederdracht zich verstopt achter de ramen. Probeer alle 50 meisjes te vinden. Een deelnemerslijst is gratis op te halen bij Tourist Info Urk op de haven en daar kan de ingevulde lijst ook weer worden ingeleverd tot uiterlijk dinsdag 25 mei. Wie de meeste adressen heeft gevonden maakt kans op een mooie prijs.

 

Fotowedstrijd kappewagen

Trek je klederdracht aan en zoek je kappewagen op. Kuier dan gezellig met je baby of pop door ons dorp en zoek een mooi plekje voor een foto. Stuur deze foto op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vermeld de naam, adres en telefoonnummer. De jury kiest een winnaar die een prachtige prijs ontvangt.

 

Winkeletalages in Urker stijl

De commissie roept de winkeliersop om hun etalage in Urker stijl in te richten. Plaatsgenoten worden vervolgens gevraagd of zij een foto willen maken van de etalage die zij het leukste of origineelste vinden.'' Ook hier is een leuke prijs aan verbonden en natuurlijk eeuwige roem voor de winkelier. Stuur de foto's in naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld bij de foto naam, adres en telefoonnummer.

 

Huis versieren

Maak van je huis een echte Urker woning; hang de vlag uit, versier het met netten en andere attributen. De Urkerdag commissie doet rondjes over het dorp om te kijken welk huis het mooiste is. Het mooiste huis krijgt een prijs.

 

Kerkje aan de Zee open

Het Kerkje aan de Zee is tijdens Urkerdag geopend. Een ieder is welkom om binnen een kijkje te komen nemen.

 

Hap Slok Weg

De speciale Urker lekkernijen, die zijn ook te verkrijgen tijdens Urkerdag! In een leuke wandelroute door het Oude Dorp - happen en stappen! - is er op vier punten lekkers te krijgen. Op Wijk 1-69 is er een lekkere bak grauwe erwten te krijgen, verderop bij Wijk 4-15 is een lekker stuk dikkoek voor de smaaksensatie, op Wijk 4-75b een kommetje koolmoes en een gebakken visje op Wijk 4-91. Let wel, de Hap-Slok-Weg-route is coronaproof ingericht. ,,Kuier weer verder, want samenscholing moet vermeden worden. We mogen dit jaar niet op de openbare weg, stoep of pleinen gaan zitten.'' De lekkernijen zijn tussen 12.00 en 15.00 uur te verkrijgen. De eetpunten staan op de plattegrond en zijn herkenbaar aan de vlag.

 

Virtueel Leuster concert

Leuster kan dit jaar niet op de haven optreden, maar geeft in plaats daarvan op zaterdag om half acht een online concert vanuit Studio Werckpost. Het concert is via het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van Leuster te volgen. De bekende liederen komen voorbij, en het thema van de avond is 'ut leven van een Urreker'. Medewerking wordt verleend door Jaap Kramer (piano) en Hendrik van Veen (hammond). Tevens komen een aantal kinderen van Musicalschool 'Light Up' langs om gezellig mee te zingen.