Het Urkerland

SCAB Skoel in het teken van de Urker jeugd

De Urker jeugd staat in de volgende editie van SCAB Skoel centraal. Hoe verschilt de jeugd van nu met die van de vorige generaties? Met welke uitdagingen heeft de jongste generatie Urkers te maken? Deskundigen, betrokkenen, maar uiteraard ook jongeren komen aan het woord. SCAB Skoel is 25 januari om 20.00 uur live te volgen via Urk FM.

De bijeenkomst wordt afgetrapt met de bekende dorpsgids Jaap Bakker. Jaap was tijdens zijn werkzame leven hoofd Sociale Zaken bij de gemeente en zal geheel op zijn eigen unieke wijze het thema inleiden: in dichtvorm en vol anekdotes.

Juriean Brands heeft zich in de 41 jaar dat hij voor de gemeente werkt beziggehouden met jeugd- en jongerenwerk. Een korte blik naar het verleden levert op dat eind jaren vijftig al zorgen bestonden over excessen onder de Urker jeugd. Daar vertelt hij over.

Durk Hak heeft zich als godsdienstsocioloog en antropoloog uitgebreid verdiept in (voormalige) maritieme gemeenschappen als Urk. Tijdens SCAB Skoel deelt hij zijn analyse. Anneke van Urk-Loosman vertelt over haar jeugd, de periode dat ze in het geheim posters van Lumme plakte en ze deelt haar visie op de jeugd van Urk.

Maar wat vinden de jongeren er eigenlijk zelf allemaal van? Tijdens SCAB Skoel gaat Greetje de Vries het gesprek aan met Lumanda Kramer (22), Lukas de Vries (22) en Rick Romkes (19).