Het Urkerland

SCAB Skoel: over armoede op Urk

De volgende editie van SCAB Skoel vindt plaats op maandag 30 november en is volledig digitaal. Het thema is ‘An de karrek’ - armoede op Urk.

Eerste gast van de avond is amateurhistoricus Lub Post. Hij dook de geschiedenis in en schreef over dit onderwerp de Urcker Kroniek ‘Verbonden door schuld'. Op Urk was het vanwege de onzekere inkomsten uit de visserij lange tijd de gewoonte om op afbetaling, ‘op de pof', te kopen. Post concludeerde dat een kleine elite op het eiland, mede dankzij de armoede, de touwtjes stevig in handen had en hield. Van oudsher speelde ook de diaconie een belangrijke rol in de armoedebestrijding op Urk. Welke rol vervult zij in de armoedebestrijding? Wim Zoer is sinds zes jaar diaken van de Hervormde Gemeente Urk. Tijdens SCAB Skoel vertelt hij over zijn ervaringen in dit ambt. Moderne armoede lijkt zich meer te uiten in sociale uitsluiting - het ‘niet mee kunnen doen' - en minder in honger of ‘geen brood op de plank'. Toch openden aan het begin van het nieuwe millennium de eerste voedselbanken in Nederland en lijken dit soort initiatieven ook op Urk in een behoefte te voorzien. Luut Schraal is actief voor de Urker Boodschappenhoek en zal hier bij SCAB Skoel zijn licht over laten schijnen. Vierde gast van de avond is Gerrit Meun. Als voorzitter van Stichting Hulp en Steun weet hij als geen ander wat op Urk gedaan wordt om inwoners in financiële nood te helpen. Hij gaat tijdens SCAB Skoel in op de uitdagingen die er liggen op Urk als het gaat om armoede- en schuldhulpverlening.

Tijdens de nieuwe SCAB Skoel wordt ingezoomd op armoede op Urk. Urk mag zich al jaren op rij de meest vrijgevige gemeente van Nederland noemen. Toch was op ons dorp lange tijd armoe troef en waren het juist de Urkers die hun hand op moest houden en afhankelijk waren van de liefdadigheid van anderen. De onzekere, kleinschalige visserij gaf weinig bestaanszekerheid en vooral de wintermaanden vormden voor veel vissers en hun gezinnen barre tijden. Vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin de bevolking zich bevond, kreeg Urk tot ver in de negentiende eeuw vrijstelling van belastingen en accijnzen. Het kleine eiland in de Zuiderzee vormde een structurele kostenpost voor de provincie en hogere overheden. Hoe ontwikkelde Urk zich van één van de meest noodlijdende gemeenten van ons land in de gulste gemeente van Nederland? En wat is er op Urk veranderd in de loop der jaren? Vanwege de geldende COVID-beperkingen is deze editie van SCAB Skoel alleen digitaal te volgen. Het wordt maandag via UrkFM uitgezonden van 20.00 tot 22.00 uur. De uitzending is live te volgen via de website van UrkFM en via de website en Facebookpagina van de SCAB. Hierna wordt van de uitzending een podcast gemaakt, die ook terug te vinden is via scab.nl. Wie een prangende vraag voor één van de gasten heeft, kan deze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..