Het Urkerland

Leerlingen houden etentjes voor 50-plus

Vier leerlingen van de Pieter Zandt in Kampen hebben via de opleiding Business College een mini-onderneming opgericht. De vier organiseren gezellige avonden voor vijftigplussers, met een dinertje én de winst gaat naar de Stichting Hulp Irak.

Lees verder 


Leerlingen Business College houden actie

Vier leerlingen van de Pieter Zandt in Kampen hebben via de opleiding Business College een mini-onderneming opgericht. De vier organiseren gezellige avonden voor vijftigplussers, met een dinertje én de winst gaat naar de Stichting Hulp Irak.

Lees verder 


Urker zanggroep zingt in Amsterdam

Dit jaar zongen achtentachtig deelnemers kerstliederen op het Centraal Station. Vanaf Urk vertrekt, vlak voor de kerstdagen, nu al ruim tien jaar een bus vol met mensen die in Amsterdam gaan zingen. Samen zingen en vertellen over het wonder van kerst, dat is het doel. In de beginjaren werd er gezongen op de Dam. Sinds vorig jaar is de groep te vinden op het station, rond de stationspiano. Afgelopen zaterdag was het zover, er waren heel wat voorbereidingen aan voorafgegaan maar het beloofde een mooie avond te worden. Het zingen in Amsterdam is een interkerkelijke activiteit die wordt ondersteund vanuit de Ichthusgemeente. De laatste jaren vertrok er steeds een groep tussen de twintig en veertig jongeren naar Amsterdam. De organisatie was dit jaar dan ook blij verrast toen de aanmeldingen binnen bleven stromen, achtentachtig om precies te zijn. ,,Wij zien dit als leiding en Gods zegen over ons werk'', aldus Wouter de Vries namens de organisatie. Achtentachtig zangers en zangeressen van alle leeftijden en uit alle kerken, allemaal met één doel: het goede nieuws delen. Cornelis Kramer speelde op de stationspiano en Marike ten Brakel op haar dwarsfluit. Alle deelnemers kregen een lunchpakketje mee, wat niet mogelijk was zonder de hulp van Urker ondernemers: Bakkerij Brouwer, Boni, Albert Heijn, Janssen en 't Soetendal. Meer foto's en video's zijn te vinden op jeugdzolder.nl.


Klokken luiden voor collecte ISEE

Op Eerste Kerstdag luiden tussen twaalf en één uur 's middags de kerkklokken weer voor de traditionele collecte van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië en Eritrea (ISEE). De collectebussen zijn te vinden bij: De Hofstee, Kerkje aan de Zee, Bethelkerk, Petrakerk, Moriakerk, Jan de Bakker, De Poort, Maranathakerk, Het Hop, Pniëlkerk, Rehobothkerk, Talma Haven, Zorgcomplex Het Dok, Immanuelkerk en in het Protestants Kerkcentrum in Tollebeek. In Tollebeek wordt de collecte direct na de kerkdienst gehouden en duurt het inzamelen tot twaalf uur.


Brandweer probeert kat te redden

Het was nogal een consternatie op het dak van huize Ras aan de Middelbuurt, afgelopen dinsdagmiddag. De kat van de familie was op het dak beland. Wát het dier ook probeerde: het lukte niet om op de begane grond te komen. Miauwend maakte hij duidelijk eraf te willen, maar op eigen houtje zou dat nooit lukken. Er zat maar één ding op voor familie Ras: de brandweer om hulp vragen. Zo gebeurde het. Met een hoogwerker moest het dier te redden zijn. Na een minuut of twintig hadden ze het dier - hij liep van links naar rechts - in een hoek, zodat ze hem konden pakken. Maar de kat zag op het nippertje een andere uitweg, weerde alle hulp en nam een sprong in het diepe, zo van het dak af. Het was misschien niet zijn mooiste landing, maar - eigenwijs als katten zijn - wel zijn eigen landing. Hij mankeerde niets en verdween al snel uit ieders zicht.


Taart, voetbal en helikoptervlucht

Het gezin van Dietrich en Ingeborg van der Heijden beleefde een droomdag vorige week. En dat allemaal dankzij de stichting Droomwens. Willy Jobben, pedagogisch medewerker bij het AMC, had de familie Van der Heijden aangemeld voor de Droomwens-dag en vorige week was het zover. Samen met de kinderen, Aliyah, Dani en Henry en vriendinnetje Romy Bakker, werden Dietrich en Ingeborg met een Hummer limousine opgehaald en naar de Eemhof gereden.

Lees verder 


In actie voor Keniaanse kinderen

Al jaren doet plaatsgenoot Ide Hakvoort vrijwilligerswerk onder arme mensen in Kenia. In februari heeft hij weer een reis naar Nairobi in Kenia op het programma staan. In de tussentijd probeert Ide zo veel mogelijk middelen in te zamelen om de kinderen in dat land te kunnen helpen.

Lees verder 


Kerstkaarten voor het goede doel

Celia Wemmers (rechts) en Mellissa Bakker maken kerstkaarten. Niet zomaar, ze zijn begaan met het lot van een 19-jarige jongen die in Libië gevangen zit. ,,Hij wordt geslagen omdat hij christen is. Wij willen hem vrijkopen voor vijfduizend euro en kunnen dat regelen via zijn neef, die op Urk woont", leggen de dames uit. Ze verkochten al ruim driehonderd kaarten voor dit doel. Ook kaarten kopen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ze kosten een euro per stuk. De materialen worden gesponsord door Boekhandel Koster en Cibap.


Boni verrast bewoners Het Dok

Boni verrast elk jaar rond kerst de bewoners van Het Dok met kerststerren. Deze week was het ook weer raak. De bewoners weten het al en verheugen zich altijd op hun 'kerststerrenmomentje'. En nu genieten van al dat moois... Op de foto overhandigt Jan Wim Oost van de Boni de kerststerren. Aaltje Schraal en Hennie Post nemen ze met een grote glimlach in ontvangst.