Het Urkerland

Sponsordiner OM levert een ton op

Tijdens het sponsordiner voor Operatie Mobilisatie vorige week in De Koningshof hebben de tweehonderd dinerende gasten met elkaar 100.000 euro bijeengebracht voor het werk van de Logos Hope, het zendingsschip van OM, in Latijns-Amerika. Tijdens het vijfgangendiner, dat plaatsvond in en aangeboden werd door De Koningshof, heeft voorganger Paulino Díaz uit Venezuela een indrukwekkende getuigenis gegeven over de grote veranderingen in zijn leven dankzij het werk van het zendingsschip. Pil-Hun Park, de directeur van de Logos Hope, benadrukte de impact van het werk van de Logos Hope op lange termijn. De Logos Hope wil in Latijns-Amerika de lokale kerken bemoedigen, mobiliseren en toerusten om samen 2.000 nieuwe zendelingen uit te zenden in de komende tien jaar.


Showbandhouse weer als nieuw

Het Showbandhouse ziet er weer verzorgd uit, dit heeft de vereniging te danken aan de inzet van leden en vrijwilligers. Schildersbedrijf Cees Bakker, die de vereniging een warm hart toedraagt, sponsorde de verf en het materiaal. Eigen leden en vrijwilligers schuurden het clubgebouw, waarna Hein Bakker en Teun Romkes alles verfden. Jan Romkes overhandigde dinerbonnen namens de Showband Urk, om de mannen te bedanken. ,,Sponsor Cees Bakker, Hein Bakker en Teun Romkes hartelijk dank'', aldus Wouter Hakvoort. Op de foto Teun links en Jan rechts.


Malle Piet vaart 24-uurszeiltocht

Na het startschot vrijdagavond, begon het team Malle Piet aan de alternatieve 24-uurszeilrace tegen kanker. Het plan was om mee te doen aan de zeilrace op 24 augustus, georganiseerd door de Vereniging van Kustzeilers, maar wegens omstandigheden kon dit niet doorgaan. Hierdoor werd het team gediskwalificeerd. Later ontstond het idee om alsnog 24 uur te gaan zeilen naar Medemblik. Een datum werd geprikt en de voorbereidingen begonnen. Onder de naam 24-uurschallenge zamelden de mannen, voor iedere gevaren mijl, geld in voor de stichtingen Vaarkracht en de Maarten van der Weijden Foundation. Naast familie en vrienden namen zes IJsselmeerhavens, reddingsmaatschappijen en collega's van een brandweerkorps het ambassadeurschap op zich. ,,Dat is geweldig en meer steun is altijd welkom. Help de Malle Piet knokken tegen kanker en geef de Malle Piet steun door te doneren", aldus de bemanning. Meer info: www.mallepiet.com. Van links naar rechts: Alwin Zaal, Jan Stoker en Paul Zaal.


'Ze waren hele gewone mensen én helden'

Postume Yad Vashem-onderscheiding voor Albert en Klaasje Ras-Visser. Vijf procent van de bevolking deed in de Tweede Wereldoorlog actief mee aan de Jodenvervolging door de nazi's. Negentig procent keek de andere kant op, want dat was gemakkelijker. De resterende vijf procent probeerde te helpen. Onder hen waren Albert en Klaasje Ras-Visser. Dinsdagmiddag werden ze daarvoor postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding.

Lees verder 


Geslaagde contactdag van ISEE

De Interkerkelijke Stichting Ethiopië en Eritrea (ISEE) hield zaterdag haar jaarlijkse werkgroepencontactdag. Aanwezigen konden zich uitleven op de gevarieerde markt. Van verscheidene soorten jam tot cadeaupakketjes en poppenkleertjes. De eregast van de dag was Mulugeta Gebru, directeur van het CCRDA, die helemaal uit Ethiopië kwam om te vertellen over de stand van zaken daar. Vanwege het 45-jarig jubileum van de stichting wordt het komende jaar actie gevoerd voor de bouw van een basisschool in Wariho in het noorden van Ethiopië. De organisatie kijkt terug op een geslaagde contactdag en wil alle bezoekers bedanken.


Kroonkurken sparen voor rolstoelauto

Marcel en Nellie-Anne Boer sparen kroonkurken voor hun vijfjarige zoontje Sven. Moeder Nellie-Anne vertelt: ,,Sven is geboren met een open ruggetje en waterhoofd waardoor hij in een rolstoel zit. Met een gewone auto op stap kan echt niet meer, omdat hij groeit. Om toch uitstapjes als gezin te kunnen maken, zijn we deze actie begonnen.'' De bierdopjes worden uiteindelijk ingeleverd bij de oudijzerboer in Kampen, voor geld. ,,Voor een rolstoelbus zijn we 250.000 kilo kroonkurken nodig, we zitten nu op 1.700 kilo. Doppen kunnen ingeleverd worden bij mijn ouders op Noorderpalen 55.'' De familie krijgt hulp van Willem Westerink, hij verkoopt voetballen zaterdags op de markt bij zijn kraam Vitamientje. ,,De opbrengst gaat naar het goede doel'', aldus Nellie-Anne.


Sponsordiner levert 51.000 euro op

Het sponsordiner voor Christenen voor Israël in De Koningshof vorige week heeft het prachtige bedrag van ruim 51.000 euro opgeleverd. Tijdens het uitgebreide vijfgangendiner stond het werk van het Jaffa Instituut centraal. Al dertig jaar voorzien zij in een grote behoefte door naschoolse opvang, begeleiding en eten te geven aan duizenden kansarme kinderen in Israël. Gastspreker was rabbijn David Portowicz (links op de foto), directeur van het Jaffa Instituut. Het diner werd gesponsord door de directie van De Koningshof. Met de steun van de aanwezigen kwam het op een totaal van 51.000 euro.