Het Urkerland

In actie voor Keniaanse kinderen

Al jaren doet plaatsgenoot Ide Hakvoort vrijwilligerswerk onder arme mensen in Kenia. In februari heeft hij weer een reis naar Nairobi in Kenia op het programma staan. In de tussentijd probeert Ide zo veel mogelijk middelen in te zamelen om de kinderen in dat land te kunnen helpen.

Lees verder 


Kerstkaarten voor het goede doel

Celia Wemmers (rechts) en Mellissa Bakker maken kerstkaarten. Niet zomaar, ze zijn begaan met het lot van een 19-jarige jongen die in Libië gevangen zit. ,,Hij wordt geslagen omdat hij christen is. Wij willen hem vrijkopen voor vijfduizend euro en kunnen dat regelen via zijn neef, die op Urk woont", leggen de dames uit. Ze verkochten al ruim driehonderd kaarten voor dit doel. Ook kaarten kopen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ze kosten een euro per stuk. De materialen worden gesponsord door Boekhandel Koster en Cibap.


Boni verrast bewoners Het Dok

Boni verrast elk jaar rond kerst de bewoners van Het Dok met kerststerren. Deze week was het ook weer raak. De bewoners weten het al en verheugen zich altijd op hun 'kerststerrenmomentje'. En nu genieten van al dat moois... Op de foto overhandigt Jan Wim Oost van de Boni de kerststerren. Aaltje Schraal en Hennie Post nemen ze met een grote glimlach in ontvangst.


Plantenactie van Gezellig Groen

Gezellig Groen is een bedrijf dat Deborah Meun, Gerjanne Beens, Jannieke Kaptein en Johannes Bakker voor school hebben opgezet, zij volgen met z'n vieren het Business College. Gezellig Groen verkoopt planten en plantenstukjes om de woonkamer en dergelijke mee op te vrolijken. De prijzen per plantenstuk verschillen, maar de opbrengst van de verkoop is in goede handen. De opbrengst van de plantenverkoop gaat namelijk niet naar de vier ondernemers zelf maar naar Hulp Irak, een organisatie die hulpmiddelen verdeelt onder vluchtelingen in Irak. Extra hulp is altijd fijn en kan worden aangeboden via alle social media onder de naam Gezellig Groen. Voor meer informatie of om te bestellen kan er contact worden opgenomen via het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Ruim 175 mantelzorgers in het zonnetje gezet

Op de door Caritas Urk georganiseerde Dag van de Mantelzorg zijn vorige week ruim 175 mantelzorgers stevig in het zonnetje gezet. Een succes, vindt José Oijevaar van Caritas. En noodzakelijk, want: 'mantelzorgers zijn goud waard'.

Lees verder 


Sponsordiner OM levert een ton op

Tijdens het sponsordiner voor Operatie Mobilisatie vorige week in De Koningshof hebben de tweehonderd dinerende gasten met elkaar 100.000 euro bijeengebracht voor het werk van de Logos Hope, het zendingsschip van OM, in Latijns-Amerika. Tijdens het vijfgangendiner, dat plaatsvond in en aangeboden werd door De Koningshof, heeft voorganger Paulino Díaz uit Venezuela een indrukwekkende getuigenis gegeven over de grote veranderingen in zijn leven dankzij het werk van het zendingsschip. Pil-Hun Park, de directeur van de Logos Hope, benadrukte de impact van het werk van de Logos Hope op lange termijn. De Logos Hope wil in Latijns-Amerika de lokale kerken bemoedigen, mobiliseren en toerusten om samen 2.000 nieuwe zendelingen uit te zenden in de komende tien jaar.


Showbandhouse weer als nieuw

Het Showbandhouse ziet er weer verzorgd uit, dit heeft de vereniging te danken aan de inzet van leden en vrijwilligers. Schildersbedrijf Cees Bakker, die de vereniging een warm hart toedraagt, sponsorde de verf en het materiaal. Eigen leden en vrijwilligers schuurden het clubgebouw, waarna Hein Bakker en Teun Romkes alles verfden. Jan Romkes overhandigde dinerbonnen namens de Showband Urk, om de mannen te bedanken. ,,Sponsor Cees Bakker, Hein Bakker en Teun Romkes hartelijk dank'', aldus Wouter Hakvoort. Op de foto Teun links en Jan rechts.


Malle Piet vaart 24-uurszeiltocht

Na het startschot vrijdagavond, begon het team Malle Piet aan de alternatieve 24-uurszeilrace tegen kanker. Het plan was om mee te doen aan de zeilrace op 24 augustus, georganiseerd door de Vereniging van Kustzeilers, maar wegens omstandigheden kon dit niet doorgaan. Hierdoor werd het team gediskwalificeerd. Later ontstond het idee om alsnog 24 uur te gaan zeilen naar Medemblik. Een datum werd geprikt en de voorbereidingen begonnen. Onder de naam 24-uurschallenge zamelden de mannen, voor iedere gevaren mijl, geld in voor de stichtingen Vaarkracht en de Maarten van der Weijden Foundation. Naast familie en vrienden namen zes IJsselmeerhavens, reddingsmaatschappijen en collega's van een brandweerkorps het ambassadeurschap op zich. ,,Dat is geweldig en meer steun is altijd welkom. Help de Malle Piet knokken tegen kanker en geef de Malle Piet steun door te doneren", aldus de bemanning. Meer info: www.mallepiet.com. Van links naar rechts: Alwin Zaal, Jan Stoker en Paul Zaal.


'Ze waren hele gewone mensen én helden'

Postume Yad Vashem-onderscheiding voor Albert en Klaasje Ras-Visser. Vijf procent van de bevolking deed in de Tweede Wereldoorlog actief mee aan de Jodenvervolging door de nazi's. Negentig procent keek de andere kant op, want dat was gemakkelijker. De resterende vijf procent probeerde te helpen. Onder hen waren Albert en Klaasje Ras-Visser. Dinsdagmiddag werden ze daarvoor postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding.

Lees verder