Een aantal vluchtelingen voor een van de gebruikte bussen.
Een aantal vluchtelingen voor een van de gebruikte bussen.

Urkers richting Oekraïne voor hulpverlening

Liefdadigheid

Diverse plaatsgenoten zetten zich in voor hulp aan de naaste in Oekraïne. Niet alleen óp Urk, maar inmiddels zijn verschillende Urkers ook actief vlakbij het oorlogsgebied. Thuisblijvers kunnen helpen door te doneren; of zaterdag een bezoekje te brengen aan de markt. Daar is van half tien tot twaalf uur een verkoop van loten voor de voorjaarsmarkt van De Poort. De opbrengst ervan is volledig voor Oekraïne.

Met twee negenpersoonsbussen zijn Jan Bakker, Willem Bakker en vader en zoon Paulus en Meindert de Boer zaterdag 12 maart vertrokken richting Oekraïne. Ze zetten zich in om vluchtelingen op te halen uit Oekraïne. Intussen zijn ze weer thuis en zijn ze afgelost door plaatsgenoten Andries de Vries, Jaap Hakvoort, Jan Ras en Jan Jongman. Vanuit de vriendengroep ontstond het idee om zich in te zetten voor de Joodse vluchtelingen in het land dat sinds enkele weken in oorlog is met Rusland. Met twee chauffeurs per bus rijden ze vanuit Moldavië naar een opvanglocatie in een Oekraïense stad en weer terug; een reis van in totaal een dikke vier uur. Van die tijd rijden ze in totaal zo’n tweeënhalfuur door Oekraïne. Wat krijgen de Urkers mee van de oorlog? Ze vertellen: ,,Je betreedt een oorlogsgebied, en wat we zien is schrijnend. Je ziet gezinnen gescheiden worden: de vaders mogen niet mee. Het maakt indruk op je. Je voelt je gedragen door het gebed van de mensen; onveilig voel je je niet. Er komt wel emotie bij kijken.’’ 

Geld blijft nodig; onder andere voor de brandstof. ,,We hebben gelukkig al mooie giften gehad, maar we weten ook dat er meer nodig is. We weten dat velen al ruimhartig geven aan allerlei stichtingen. Toch willen we het genoemd hebben.’’ Donaties zijn welkom op NL85RABO0337225621, t.n.v. D. de Boer-Bakker, o.v.v. SAVEI UKRAINE.

Lees het hele artikel in Het Urkerland van 24 maart.

!