Het Urkerland

Armoede bestrijden in Ethiopië

Hoe kunnen wij de armste van de armen helpen? Die vraag hield Elske Schilder bezig de laatste tijd.

In juli reisde zij als bestuurslid van ISEE samen met Harry Teuben, commissielid van ISEE en deskundige op het gebied van landbouw, naar Ethiopië.

,,We waren heel blij en dankbaar om onze partners in Ethiopië in goede gezondheid te ontmoeten en om met eigen ogen te zien dat onze projecten doorgang konden vinden. Het geld dat ze van ISEE hebben ontvangen is steeds goed en verantwoord besteed'', vertelt Elske. 

Tijdens de reis kwamen Elske en Harry heftige situaties tegen. Elske vertelt: ,,We zagen een mager jochie, van een jaar of acht, in zijn eentje in de middenberm zitten. Met een rietje probeerde hij iets van de bodem van een fles te schrapen om op te eten. Een oude vrachtwagen voor ons startte op en uit alle mogelijke gaten kwam roet dat het jongetje bedekte. Hij keek niet op, noch om. Na twee minuten stilte zei Harry dat hij geen foto kon nemen omdat het beeld te heftig was. Ik realiseer mij dat wij dit jongetje niet kunnen helpen. Maar dat onze hulp in Ethiopië nodig blijft is wel duidelijk."

Stichting ISEE gebruikt de donaties om kinderen naar school te laten gaan, kinderen leren hoe ze groenten en fruit verbouwen en vrouwen op te leiden om vis te verwerken, te verkopen en te distribueren. Ook zijn er kleine landbouwprojecten opgezet. 

Elske: ,,Bedankt mensen, dat dit allemaal gedaan kan en mag worden van jullie bijdragen. Ze zijn van onschatbare waarde." Op de website www.isee-urk.nl zijn diverse filmpjes en verslagen te vinden van de projecten.