Het Urkerland

Raad spreekt zich uit over zondagsrust en Beer&BBQ

In het nieuwe evenementenbeleid staat de zondagsrust centraal, vertelde burgemeester Pieter van Maaren tijdens de raadsvergadering vorige week. In het nieuwe beleid is volgens het college ruimte voor alle soorten evenementen, en wordt het voor met name buurtverenigingen makkelijker om iets op touw te zetten. De raad ging akkoord.

Lees verder 


Herinrichting Hooiland/Achterland gaat laatste fase in. Herinrichting Hooiland/Achterland gaat laatste fase in.
12

Klus afmaken kost dik miljoen

Het ziet er prachtig uit. Daar was de gemeenteraad het donderdag over eens. Maar dat er om de herinrichtingsklus aan het Hooiland/Achterland af te kunnen maken nog eens een dikke miljoen euro nodig is, was voor sommige partijen moeilijk te verwerken. Desalniettemin werd deze 1.121.088 euro beschikbaar gesteld.


Aanbesteding derde brug gestart

De gemeente is gestart met de aanbestedingsprocedure voor de derde brug over de Urkervaart. Deze brug, door het college al gedoopt als de Michiel de Ruyterbrug, verbindt straks de nieuwbouwwijk Schokkerhoek met de Oranjewijk. Over de grondexploitatie van Schokkerhoek wordt in de gemeenteraad binnenkort een besluit genomen. Daarna kan de gemeente aan de slag met het bouwrijp laten maken van de eerste fase. ,,Een grote klus, want voor het eerst worden woningen gebouwd aan de andere kant van de Urkervaart. Om in 2021 te kunnen bouwen is de aanbestedingsprocedure voor de Michiel de Ruyterbrug nu al gestart'', aldus wethouder Gerrit Post. Het ontwerp voor de derde brug is gemaakt door architectenbureau IPV Delft.


Evangelisatietent komt er echt niet

Jan Willem Bakker (SGP) noemde het tijdens de raadsvergadering vorige week een 'heel ongelukkige samenloop van omstandigheden' dat de evangelisatiecommissie vanuit de Maranathakerk afziet van het plaatsen van een evangelisatietent op de haven dit jaar. ,,Na 24 jaar is nu die mogelijkheid niet geboden door de gemeente. We zijn daar heel teleurgesteld over en het is niet 'des Urks'. We hopen dat er volgend jaar wel weer een tent staat.'' Volgens burgemeester Pieter van Maaren staat evangeliseren op de haven een ieder vrij. ,,De tent kan alleen vanwege de bouwwerkzaamheden niet op de Dormakade staan. We hebben nogmaals contact gehad met de commissie maar die gaf aan het dit jaar voorbij te laten gaan. Wel willen ze volgend jaar in samenspraak met de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie voor deze tent op de haven.''


Busplein aan de Singel is nog in onderzoek

Er is geen sprake van dat besloten is dat er een busplein aan de Singel komt. Dat benadrukte wethouder Gerrit Post tijdens de raadsvergadering donderdag. ,,Dit is in onderzoek. Ook onderzoeken we of we toekunnen met één busplein. Er wordt in ieder geval helemaal niets gedaan zonder dat de gemeenteraad een beslissing neemt. En we gaan met alle betrokkenen in gesprek.''

Lees verder