Het Urkerland

Ben Visser stopt als burgemeester

Oud-plaatsgenoot en voormalig ChristenUnie-wethouder Ben Visser neemt afscheid als burgemeester van Scherpenzeel. Hij gaat aan de slag bij afvalverwerker Remondis. Visser werd in 2013 burgemeester. Hij was toen de jongste burgervader van het land. Vorig jaar was hij genoodzaakt om vanwege aanhoudende gezondheidsklachten zijn werk tijdelijk neer te leggen. Op de site van de gemeente Schepenzeel vertelt hij dat hij in deze periode van ziekte de aanbieding van Remondis kreeg. Hij zegt: ,,Het werk als burgemeester van de gemeente Scherpenzeel doe ik met hart en ziel. Maar deze uitdaging, die onverwacht op mijn pad kwam, liet mij niet los. Ik heb daarom Zijne Majesteit de Koning gevraagd mij eervol ontslag te verlenen van het ambt van burgemeester van Scherpenzeel om, met evenveel enthousiasme, een nieuwe weg in te slaan." Visser verwacht met zijn gezin terug te verhuizen naar Urk.


PVV mikt op twee zetels in gemeenteraad

Chris Jansen, de provinciale voorman van de PVV, verwacht dat zijn partij bij de Urker gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar kan rekenen op twee zetels. De partij van Geert Wilders kondigde onlangs aan mee te willen doen op Urk. Momenteel wordt gewerkt aan het selecteren van raadsleden. Er hebben zich inmiddels zo'n vijftien geïnteresseerde Urkers aangemeld bij de PVV. Met hen worden gesprekken gevoerd, waarna overgegaan wordt tot het samenstellen van een lijst. De mensen die daarop komen, krijgen een politieke stoomcursus.


Afscheid van het SGP-bestuur

Het bestuur van de plaatselijke Staatkundig Gereformeerde Partij nam dinsdagavond afscheid van Cees Kramer, Klaas Kramer en Piet van Steenselen. De drie heren waren diverse termijnen actief in de plaatselijke politiek. Hun afscheid mocht niet onopgemerkt voorbij gaan en daarom zette voorzitter Teun Pasterkamp de heren in het zonnetje. Hij bedankte hen voor het verrichte werk en hun jarenlange inzet. Daarnaast ontvingen zij een bos bloemen. Meindert de Boer, Tunis Hoekstra en Paulus van Slooten nemen de plaatsen van de vertrekkende mannen in. Op de foto (v.l.n.r.): Klaas Kramer, Cees Kramer en Teun Pasterkamp. Piet van Steenselen ontbreekt op de foto.


PVV wil meedoen met gemeenteraadsverkiezingen

Tweede Kamerlid Geert Wilders heeft vrijdag via Twitter aangekondigd dat zijn PVV volgend jaar op Urk wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV zit nu nog alleen in Almere en in Den Haag in de gemeenteraad. De ambitie is om in 2018 in veel meer gemeenten in de raad te komen. In diverse provincies is de PVV actief op zoek naar mensen die namens de partij in een gemeenteraad zitting willen nemen. Ook in Flevoland werd die stap onlangs al aangekondigd. Daarbovenop kwam Wilders vorige week met een aankondiging waarbij hij expliciet Urk noemde en ook enkele gemeenten in Twente.


Pro-Israëlmotie ingetrokken door UGP

De gemeenteraadsfractie van de Urker Gereformeerde Partij (UGP) heeft zijn pleidooi om vier bedrijven te boycotten tijdens de raadsvergadering ingetrokken. De ondernemingen zouden Israël boycotten, maar hard bewijs ontbrak.

Lees verder 


Mona Keijzer zaterdag op Urk

CDA-Kamerlid Mona Keijzer is zaterdagochtend tussen elf uur en kwart voor twaalf aanwezig op de markt en in Winkelcentrum Urkerhard. Samen met Urker CDA'ers deelt zij flyers uit. Iedereen mag langskomen om een praatje met haar te maken. Mona Keijzer staat op de tweede plaats van de CDA-kandidatenlijst en is daarmee de hoogst genoteerde vrouw. Sinds 2012 zit zij in de Kamer, de zorg heeft ze als belangrijkste portefeuille.


Forum voor Democratie komt langs

Forum voor Democratie (FvD)-lijsttrekker Thierry Baudet bezoekt aanstaande zaterdag Urk, als onderdeel van zijn verkiezingstournee. Forum voor Democratie doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De partij kreeg vooral bekendheid als één van de drie initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum in april vorig jaar. Baudet en zijn kompanen worden zaterdagmiddag om drie uur op het gemeentehuis ontvangen door wethouder Geert Post. Ze krijgen een voorlichting over de visserij en stappen daarna aan boord van de UK 114 voor een tochtje over het IJsselmeer.

Lees verder 


Raad wil zonnepanelen op gemeentehuis

De gemeenteraad (afgezien van CU) heeft vorige week ingestemd met het plan om 'indak'-zonnepanelen te plaatsen op het gemeentehuis. Een investering van 88.000 euro, waarvoor de gemeente 55.000 euro subsidie ontvangt.

Lees verder 


Zwijgen over servicehaven

Politiek Urk is vorige week maandag door Provincie Flevoland bijgepraat over de stand van zaken rondom de maritieme servicehaven. Dat gebeurde in een besloten vergadering. Afgesproken werd om voorlopig te zwijgen over dit onderwerp. De 'bekrachtiging van geheimhouding' werd vorige week donderdag in de raadsvergadering met een hamerslag bezegeld.