Het Urkerland

Pleidooi voor aanpak skatebaan; 'armoedig spul'

Jan Koffeman (Hart voor Urk) heeft in de vergadering van commissie 2 gepleit voor het aanpakken van de skatebaan in het Wilhelminapark. Na de sloop van de half-pipe is het volgens Koffeman een 'armoedig spul'. Hij zei dat hij in de wandelgangen had vernomen dat mogelijk een gebruikte skatevoorziening uit Emmeloord gehaald zou worden en dat leek Koffeman geen goed idee. De half-pipe van het Urker park werd eerder dit jaar gesloopt omdat de veiligheid in het geding was.


Feest op het Westgat, derde van links staat wethouder Gerrit Post en links gedeputeerde Appelman. Feest op het Westgat, derde van links staat wethouder Gerrit Post en links gedeputeerde Appelman.
0

Metamorfose van het Westgat

Het Westgat heeft de laatste maanden een ware metamorfose ondergaan. Dat werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de provincie, de gemeente en de ondernemers die daar een bedrijf gevestigd hebben. Vorige week werd alvast een klein feestje gevierd. Wethouder Gerrit Post en gedeputeerde van de Provincie Flevoland, Jan-Nico Appelman, zijn op werkbezoek geweest om het grote onderhoud van het Westgat te bekijken en alvast te vieren. De eigenaren en ondernemers hebben gezorgd voor een forse opknapbeurt van de gevels van de panden. Momenteel wordt gewerkt aan de herinrichting van de buitenruimte. Dit allemaal is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente en de provincie.


De gemeenteraad steekt 260.000 euro in uitbreiding en opknappen van het speelbos. De gemeenteraad steekt 260.000 euro in uitbreiding en opknappen van het speelbos.
4

Speelbos vernieuwd en uitgebreid

Het speelbos blijft langs de Staartweg. De gemeenteraad steekt geld in uitbreiding, groot onderhoud en extra veiligheidsmaatregelen. Dat werd woensdag besloten in de gemeenteraad.

Lees verder 


Ondertekening van Urk Manifest

Europarlementariërs worden opgeroepen om visserijvriendelijker te zijn. In het zaterdag ondertekende Urk Manifest wordt onder andere aandacht gevraagd voor legalisering van de pulsvisserij en versoepeling van de aanlandplicht, Nederlandse vertegenwoordiging in de Visserijcommissie van het Europees Parlement en het verminderen van de regeldruk vanuit Brussel. Vanwege de Europese verkiezingen van 23 mei bezochten CU/SGP-kandidaten Peter van Dalen en Bert-Jan Ruissen (vijfde en zesde van links) zaterdag Urk. Hierbij waren ook de Urker kandidaten aanwezig: Johanna Koffeman-Kramer (links) en (naast haar) Nathanaël Middelkoop.


College van B en W stelt Manifest Visserij op

'De besluitvorming in Europa is soms ondoorgrondelijk en onbegrijpelijk'. Dat vindt het college van B en W en daarom heeft ze het Manifest Visserij opgesteld dat zaterdag wordt ondertekend. In het Manifest Visserij worden alle Europarlementariërs opgeroepen zich in te zetten voor de visserij. Zaterdag 11 mei komen de Europese voormannen Peter van Dalen (ChristenUnie) en Bert Jan Ruissen (SGP) op bezoek en zij tekenen het manifest als eerste. Dat gebeurt in Visveiling Urk en alle vissers en handelaren worden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Om elf uur opent wethouder Freek Brouwer de bijeenkomst, waarna wethouder Geert Post een toelichting geeft op het Manifest Visserij. Daarna volgt een debat.


Pulsvisserij weggestemd in Straatsburg

Een overgrote meerderheid van het Europese parlement heeft dinsdag in Straatsburg voor een verbod op pulsvisserij gestemd. Tegenover een bulk van 571 stemmen stonden slechts 60 tegenstemmen en 20 onthoudingen. Een groep van zo'n zeventig personen was naar de Franse stad gereisd om een laatste beroep te doen, maar dat had geen resultaat. Onder hen waren ook vissers en het koortje van Geke's Tiental. Ook een pleidooi van europarlementariër Peter van Dalen (CU/SGP) (in striept boatjen) kon de verwachte ban niet meer afwenden. Voor de meeste pulsvissers is het door dit besluit in juni einde verhaal. Ze moeten dan omschakelen. Een kleinere groep mag nog tot juli 2021 blijven doorvissen.


Buurt protesteert tegen plan busplein

Buurtbewoners van Wijk 8 zijn fel gekant tegen het plan om tegenover het gemeentehuis een busplein te realiseren. Inspreker Eize Hoekstra deed donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een dringend beroep op de politiek om de groenstrook tussen de Singel en de singel van Wijk 8 intact te laten. Hij kreeg deels bijval van de raad. Die was kritisch over diverse onderdelen van de visie. Wethouder Gerrit Post wees er na een schorsing op dat de visie alleen wat denkrichtingen aangeeft. Hij beloofde bij het formuleren van concrete voorstellen de raad en de buurt te betrekken.


Een gedeelte van het palenscherm aan De Noord. Een gedeelte van het palenscherm aan De Noord.
1

Wens: palenschermroute en cultuurambtenaar

Als het aan het college ligt komt er een wandelroute langs de contouren van het voormalig eiland met het palenscherm in de hoofdrol én een (halve) ambtenaar voor cultuur. Enkele punten uit de nieuwe cultuurnota waar de raadscommissie zich vorige week over boog. Niet iedereen was even enthousiast.

Lees verder