Pro-Israëlmotie ingetrokken door UGP

De gemeenteraadsfractie van de Urker Gereformeerde Partij (UGP) heeft zijn pleidooi om vier bedrijven te boycotten tijdens de raadsvergadering ingetrokken. De ondernemingen zouden Israël boycotten, maar hard bewijs ontbrak.

Lees verder 


Mona Keijzer zaterdag op Urk

CDA-Kamerlid Mona Keijzer is zaterdagochtend tussen elf uur en kwart voor twaalf aanwezig op de markt en in Winkelcentrum Urkerhard. Samen met Urker CDA'ers deelt zij flyers uit. Iedereen mag langskomen om een praatje met haar te maken. Mona Keijzer staat op de tweede plaats van de CDA-kandidatenlijst en is daarmee de hoogst genoteerde vrouw. Sinds 2012 zit zij in de Kamer, de zorg heeft ze als belangrijkste portefeuille.


Forum voor Democratie komt langs

Forum voor Democratie (FvD)-lijsttrekker Thierry Baudet bezoekt aanstaande zaterdag Urk, als onderdeel van zijn verkiezingstournee. Forum voor Democratie doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De partij kreeg vooral bekendheid als één van de drie initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum in april vorig jaar. Baudet en zijn kompanen worden zaterdagmiddag om drie uur op het gemeentehuis ontvangen door wethouder Geert Post. Ze krijgen een voorlichting over de visserij en stappen daarna aan boord van de UK 114 voor een tochtje over het IJsselmeer.

Lees verder 


Raad wil zonnepanelen op gemeentehuis

De gemeenteraad (afgezien van CU) heeft vorige week ingestemd met het plan om 'indak'-zonnepanelen te plaatsen op het gemeentehuis. Een investering van 88.000 euro, waarvoor de gemeente 55.000 euro subsidie ontvangt.

Lees verder 


Zwijgen over servicehaven

Politiek Urk is vorige week maandag door Provincie Flevoland bijgepraat over de stand van zaken rondom de maritieme servicehaven. Dat gebeurde in een besloten vergadering. Afgesproken werd om voorlopig te zwijgen over dit onderwerp. De 'bekrachtiging van geheimhouding' werd vorige week donderdag in de raadsvergadering met een hamerslag bezegeld.


Louwe Post stopt als Statenlid bij ChristenUnie

Louwe Post heeft in een brief aan de Commissaris van de Koning bekend gemaakt dat hij stopt met zijn werk als Statenlid voor de ChristenUnie. De oud-wethouder zit sinds vorig jaar maart in het provinciebestuur. Post zegt deze stap te nemen 'met een dubbel gevoel'. ,,De hoeveelheid werk in de Staten en de verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger blijken in de praktijk niet te combineren met mijn werk en privé. Het is voor mij echt een worsteling geweest, maar het is niet mogelijk zowel voor mijn bedrijven als voor het Statenwerk voldoende tijd vrij te maken en dan moet je een keus maken." Post wordt in de Statenfractie van de ChristenUnie vervangen door Lloyd Ferdinand, die eerder al Statenlid was. In de Staten zitten na het vertrek van Post nog twee Urkers: Johan van Slooten (CDA) en Leonard Bogerd (SGP).


Gemeente op de bres voor gymvereniging

De gemeente is bereid om te investeren in de gymvereniging, die in financieel zwaar weer verkeert. Dat vertelde wethouder Freek Brouwer tijdens de commissievergadering vorige week. ,,De vereniging moet dan wel in de 'meewerkstand' gaan staan, maar ik heb goede hoop dat dat lukt'', zei wethouder Brouwer. ,,We willen niet dat de vereniging failliet gaat. Het zou zonde zijn als de club niet gered zou worden. Ik heb gezegd dat we als gemeente bereid zijn om investeringen te doen, maar dan verwachten en vragen we wel van de gymvereniging dat ze meewerken. Ook als er maatregelen genomen moeten worden die soms ingrijpend zijn.''


Groen licht voor verkoop grond Oude Dorp

De raad heeft vorige week unaniem groen licht gegeven voor het te koop aanbieden van alle stukjes grond die in het Oude Dorp onterecht in gebruik zijn genomen door particulieren. ,,We willen recht doen aan een situatie die in het verleden niet goed is opgepakt door de gemeente", zei Auke Pasterkamp (CU). ,,We moeten dit niet doen omdat het wat oplevert."

Lees verder 


'Vertrouwen in NOP niet geschaad'

Het besluit om in de toekomst niet nauwer te gaan samenwerken met de gemeente Noordoostpolder op het gebied van de buitendienst, is door de fractievoorzitters in het presidium genomen. De kwestie kwam daardoor niet in het openbaar aan bod in de raad. De reden voor dit besluit is volgens burgemeester Pieter van Maaren dat er 'signalen' uit de raad kwamen om niet verder te gaan met een onderzoek. Inhoudelijke redenen om niet nauwer te willen samenwerken, noemde Van Maaren vorige week niet. Hij zei wel dat volgens hem het vertrouwen van de buurgemeente niet geschaad is.