Afbeelding

Blanco CDA-stemmen verstoren coalitiefeest

Politiek

Een eensgezinde coalitie van CU, HvU en SGP is donderdag begonnen aan een nieuwe raadsperiode. Met steun van Gemeentebelangen en met de complimenten van de PVV. alleen het CDA deed niet mee aan het feestje.


De vier CDA-raadsleden stemden blanco over de benoeming van de nieuwe wethouders en dat schoot de coalitie in het verkeerde keelgat. Jan Willem Bakker (SGP) zei het jammer te vinden dat op deze manier de 'integriteit in twijfel getrokken werd'. Een uitspraak die hem kwalijk genomen werd door Hans Crebas (CDA). Anja Keuter (GB) vond dat het proces om tot een nieuw college te komen transparant was verlopen, maar daar was Crebas het niet mee eens. Hij verweet de ChristenUnie dat er geen direct gesprek was gevoerd met het CDA: ,,Kennelijk was het risico te groot dat het gesprek positief zou verlopen."

Meindert Bakker (CU) antwoordde dat een gesprek tussen twee partijen in strijd was geweest met de transparantie van het informatieproces, waaraan het CDA ook haar instemming had gegeven door eraan mee te werken.

De CU-voorman memoreerde bovendien dat het CDA tijdens haar laatste collegeperiode de toenmalige nummer twee, de SGP, ook gepasseerd had.

Crebas was verder teleurgesteld dat zijn partij niet gevraagd was om voorzitters te leveren voor de commissies, maar volgens Bakker (CU) was de partij tijdens de vorige raadsperiode op dat gebied al aan de beurt geweest.

Keuter (GB) zei constructief oppositie te willen voeren: ,,Dat geeft meer voldoening dan altijd maar te moeten schoppen."