Het Urkerland
Commissaris van de Koning Leen Verbeek (links) was present voor de herbeëdiging van burgemeester Pieter van Maaren. Commissaris van de Koning Leen Verbeek (links) was present voor de herbeëdiging van burgemeester Pieter van Maaren.
7

Burgemeester benoemd voor nog zes jaar

Burgemeester Pieter van Maaren is ook de komende zes jaar de burgemeester van Urk. Vorige week werd hij tijdens de raadsvergadering herbeëdigd door commissaris van de Koning Leen Verbeek die daarbij de nodige lovende woorden sprak.


Urk en Pieter van Maaren zijn naar elkaar toegegroeid, vond Verbeek. ,,Je past erbij en Urk past jou. Je wordt gezien als een echte burgervader en dat is in deze tijd niet eenvoudig. Door sociale media lig je meer dan ooit onder vuur en onder een vergrootglas. Burgemeester zijn is leuk op de feestelijke momenten, maar heeft ook een schaduwkant. Ook als er droevige momenten zijn moet je er staan. En dan heb je samen verdriet. Ook herinneren we ons dat de ruiten wel eens zijn ingeslagen. En je bent wel eens eenzaam; je staat er alleen voor. Dat hoort erbij. Maar ook de rol van de raad hoort erbij; als het moeilijk wordt sta je achter je burgemeester. Je mag best kritisch zijn, maar je steunt elkaar. Pieter van Maaren is een open, hartelijke en enthousiaste man en je bent, zoals Albert Woord als voorzitter van de vertrouwenscommissie dat indertijd al zei, de juiste man op de juiste plaats. Een boegbeeld en in staat om de juiste contacten te leggen. U bent bijzonder met zijn allen en wees daar trots op'', aldus Leen Verbeek.Anja Keuter-Kapitein (GB) mocht als voorzitter van de raad optreden en zei: ,,U stond vanaf dag één midden in de samenleving. We wilden vooral ook echt een burgervader en we hopen dat we u nog heel lang mogen houden.'' Jan Willem Bakker (SGP) stelde na de plechtigheden voor om de burgemeester en zijn echtgenote Ine de zegenbede van psalm 134 vers 3 toe te zingen en zo geschiedde.


Jan Koffeman (HvU) sprak de beëdigde en zijn familie namens de raad toe en deed dat met een knipoog aan de hand van het Urker volkslied met als besluit: ,,Urk dat is een soetendal, wie er is die blift er al. We hopen dat je het nog lang volhoudt. Pieter van Maaren is Urk en Urk is Pieter van Maaren.''Burgemeester Pieter van Maaren bedankte hartelijk voor alle vriendelijk gesproken woorden en zei: ,,Het doet een mens goed, maar ik ben er ook stil van. Zoveel mooie woorden hoor je meestal pas als je weggaat. Ik wil burgemeester zijn met oog en oor voor de samenleving, een medemens, waar de burger op kan rekenen. En, al mocht ik het van haar niet zeggen, ik kan dit allemaal niet zonder Ine, mijn lief, steun en toeverlaat. En doe het met de hulp van mijn Schepper.''