Het Urkerland

B en W maakt werk van grondhistorie

Wethouder Geert Post heeft toegezegd dat het college 'serieus aan de slag gaat' met de historische grondverdeling, waarbij Urk na de inpoldering amper grond en water kreeg.


Post wil in conclaaf met buurgemeente, provincie of rijksoverheid, maar zei tegelijkertijd dat compensatie een lastig onderwerp zal worden. Jurie van den Berg (GB) had daar in de raadsvergadering van donderdag juist om gevraagd. ,,We zijn in het verleden gigantisch benadeeld."


Leendert Hakvoort (HvU) refereerde aan berichten in de media over groeperingen die eerherstel vragen voor fouten uit het verleden: ,,We moeten onze rechten opeisen bij de overheid. Het kan toch niet zo zijn dat we nu elke keer moeten bloeden voor fouten uit het verleden?"


De gemeenteraad stemde donderdag definitief in met een grenscorrectie, waardoor Urk er 200 hectare grond bij krijgt voor woningbouw, industrie én een stukje natuurontwikkeling. Eerder werd al afgesproken dat Urk daarvoor ruim 2,8 miljoen euro betaalt aan de NOP. ,,Ze halen ons het vel over de neus", zei Jurie van de Berg (CDA).


Vanuit SGP- en CU-hoek klonken andere geluiden en ook Geert Post benadrukte dat een goede relatie met de buurgemeente belangrijk is: ,,We zijn blij met hun medewerking."


Dat geldt trouwens ook voor de gemeente Dronten. Urk heeft voor de ontwikkeling van de servicehaven een stukje water nodig. ,,In Dronten zijn ze bereid dat water te ruilen voor ander water. Het gaat op een goede manier opgelost worden."