Afbeelding

DENK krijgt zetel van Johan van Slooten

Politiek

Bij de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen is gebleken dat het CDA niet 4 maar 3 zetels krijgt. Dat is een hard gelag voor plaatsgenoot Johan van Slooten, die daardoor niet terugkeert in het provinciebestuur. De vrijgekomen zetel gaat naar DENK.


Voor het weekend was al duidelijk dat het allerminst zeker was of het CDA op vier zetels kon blijven. Maandagochtend viel het doek.

Uit de details van de uitslag blijkt verder dat Gert-Jan Ransijn uit Zeewolde op Urk de meeste stemmen op zijn naam kreeg. Hij kreeg de steun van 1.451 kiezers. De lijsttrekker van Forum voor Democratie troefde daarmee alle lokale favorieten af.

Ook de nummer twee op de lijst van individuele resultaten komt trouwens niet van Urk. SGP-voorman Sjaak Simonse (uit Ens) kreeg het vertrouwen van 1.344 Urkers. Op plek drie staat SGP'er Louw van der Zwan met 1.012 stemmen.

Lubbert Schenk (ChristenUnie) volgt met 609 stemmen achter zijn naam, waarna twee PVV'ers de plaatsen vijf en zes bezetten. Hendrik Wakker kreeg 483 stemmen, Jan Meindert Keuter verzamelde er 413.

De naam van CDA-statenlid Johan van Slooten werd op Urk 376 keer aangekruist. Harold Hofstra (lijsttrekker en gedeputeerde namens de ChristenUnie) kreeg op Urk 353 stemmen. De top tien wordt besloten door Nathanaël Middelkoop van de SGP. Hij was goed voor 346 stemmen.

Opvallend was dat met name bij de SGP de stemmen heel breed verdeeld werden. Van de dertig kandidaten werd er slechts één niet aangekruist door de Urker kiezers.