Plaatselijke politiek begint aan nieuwe termijn

Politiek
Met de installatie van het nieuwe college, afscheid van een wethouder en de benoeming van een nieuw raadslid en commissieleden, is de politiek woensdagavond echt van start gegaan in de nieuwe termijn. De coalitie is er klaar voor en ook de oppositie staat te trappelen, zo liet CDA’er Klaas Brouwer merken, toen hij vraagtekens zette bij de 12,5 procent loonsverhoging voor de wethouders.

Formateur Jan Willem Bakker (SGP) lichtte de vorming van het nieuwe college toe. Hij vertelde dat Gerrit Post in grote lijnen dezelfde portefeuille houdt. Geert Post krijgt visserij en economie erbij en schuift welzijn en sport richting de nieuwe wethouder, Freek Brouwer. Die krijgt ook de verantwoordelijkheid over het dossier van de door het Rijk opgelegde veranderingen in de zorg en het onderwijs, de transities.
Coalitiepartijen Hart voor Urk, SGP en ChristenUnie vinden dat onder andere door deze transities de wethouderstaken dermate zwaar worden dat daarbij een hogere vergoeding past. Ze willen de wethouders de komende vier jaar negentig procent van een volledige vergoeding geven, in plaats van tachtig procent.
Brouwer (CDA) was kritisch: ,,Dit is niet uit te leggen in tijden van bezuinigingen. En er is ook geen goede dekking voor.”
Anja Keuter (UG) zei dat haar fractie niet kan instemmen met de coalitieplannen voor welzijn en cultuur. Ook is er bij deze fractie geen steun voor het idee dat de gemeente zelf een strandpaviljoen moet bouwen om vervolgens een ondernemer te zoeken.

De drie wethouders werden met elk dertien stemmen voor en drie blanco stemmen gekozen. Een klein verschil met de brede lof die er was voor vertrekkend wethouder Louwe Post, die namens de ChristenUnie zeven maanden lang Ben Visser opvolgde. Hij werd destijds unaniem gekozen door de raad.
Burgemeester Pieter van Maaren prees de enorme inzet van Louwe Post. Albert Woord (CU) roemde zijn kennis en kunde. Post, die niet beschikbaar was voor een tweede termijn omdat hij voorrang geeft aan gezin en bedrijf, vertelde dat hij van tevoren niet vermoed had dat het wethouderschap zo boeiend zou zijn. Hij bedankte allen voor het vertrouwen en de goede samenwerking: ,,Rest mij bovenal u allen Gods Zegen toe te wensen.”

Willard Woord werd beëdigd als nieuw raadslid in de plaats van Geert Post, die zijn raadszetel inruilt voor een wethoudersplek. Daarna werden twaalf fractieleden beëdigd die de raadsleden gaan bijstaan in het werk in de commissies. Dat zijn: Jan Sinke (SGP), Jan Baarssen en Meindert Bakker (CU), Hans Crebas en Berdine Loosman (CDA), Frans Lucas Brouwer, Jan Meindert Keuter, Jacob Ras (HVU), Klaas Pieter Hakvoort, Bartus Oost, Nanda Nentjes, Marijke Hakvoort (kleindochter van oud-wethouder Klaas Luut Koffeman).